MAGAZIN: Istorii cu OZN (Autor: DAN D. FARCAS)
Ultimele dosare OZN desecretizate de Ministerul Apararii al Regatului Unit, examinate de ufologul si jurnalistul dr. David Clarke, dezvaluie noi aspecte ale interesului militarilor britanici pentru fenomenele aerospatiale neidentificate. Asa cum aflam dintr-un articol publicat de Mark Branagan in numarul din 1 iulie 2018 al ziarului Express, dosarele secrete dezvaluie faptul ca spionii britanici au sperat sa captureze o farfurie zburatoare si sa utilizeze tehnologia sa (extraterestra?) pentru a construi super-arme. Chiar si dupa terminarea razboiului rece, ei s-au temut ca Uniunea Sovietica sau China au pus mana pe un OZN prabusit si ca recolteaza secretele sale, pentru a dezvolta avioane de lupta super-rapide, care ar putea si sa pluteasca nemiscate in aer, ori sa fie invizibile pentru radare. Conform dr. David Clarke, dosarele desecretizate releva ca guvernul britanic a condus de fapt doua birouri OZN: un birou public OZN, infiintat doar pentru a aduna rapoarte de observatii, si altul cu experti de la serviciul de informatii al apararii, care efectuau grosul muncii. Timp de o jumatate de secol, sefii spionilor au examinat cu mare atentie rapoartele, convinsi ca ele reprezinta o amenintare tot atat de grava pentru regat ca Uniunea Sovietica.

Goana dupa tehnologii noi

Dar, in 1997, Whitehall (nume folosit pentru guvernul Regatului Unit) opinase ca investigarea unor dosare X, cum ar fi rapirile extraterestre, de catre serviciile de securitate constituie o deviere de la principalele lor indatoriri. In consecinta, s-a ordonat o ancheta pentru a fundamenta inchiderea biroului, dar si pentru a vedea daca din activitatea sa, de-a lungul anilor, s-a invatat ceva care ar putea fi util militarilor. Dosarul releva faptul ca Fortele Aeriene (RAF) au fost interesate in special de orice tehnologii noi care ar putea fi utile pentru programele lor, mai ales in propulsie, invizibilitate (stealth) si fenomene electromagnetice. Un raport, facut de un comandant al fortelor aeriene, a ajuns la concluzia ca o putere inamica putea sa fi pus deja mana pe un OZN.
- Monitorizati toate rapoartele pentru eventualitatea ca fenomene necunoscute/neintelese pana acum ar fi exploatate de o alta natiune - a scris el - Un inamic actual sau potential ar putea dezvolta un dispozitiv de zbor cu caracteristicile pe care aceste fenomene par sa le aiba. Ar trebui acordata o atentie deosebita oricarei aeronave care se comporta ca un OZN cu viteze mari, manevre ascutite, zbor stationar si semnal slab radar, a adaugat el.
Raportul, numit Fenomene aeriene neidentificate in regiunea de aparare aeriana din Regatul Unit face parte din trei fisiere, care cuprind peste 1.000 de pagini. Acestea au fost initial omise din inregistrarile OZN destinate transferului la Arhivele Nationale in cadrul desecretizarilor derulate din 2008 pana in 2013. Dar la inceputul acestui an, 2018, David Clarke a primit un set complet de copii redactate, inainte de eliberarea lor la Arhivele Nationale. El a comentat:
- Ministerul Apararii a incercat cu incrancenare, timp de peste un deceniu, sa amane eliberarea acestor documente, anterior secrete si extrem de sensibile. Chiar daca au fost partial cenzurate, ele nu pot ascunde faptul ca militarii britanici erau interesati sa surprinda tehnologia OZN - pe care ei o numesc in mod pudic tehnologie noua de armamente. Fisierele mai dezvaluie ca ei erau disperati sa surprinda aceasta tehnologie - de oriunde ar fi venit - inainte ca rusii sau chinezii sa o aiba mai intai. Desi aceste lucruri se intamplau in 1997, Rusia era inca privita ca un dusman neinvins, cu un program de inarmare considerat o amenintare pentru Occident.

xxx

In seara zilei de 6 iunie 2018, chiar inainte de ora 23, zeci de locuitori din localitatile Corio, Rocca si Levone (provincia Torino, Italia) au fost alarmati de un zgomot puternic, si in crestere, care zdruncina casele si zidurile. Majoritatea oamenilor au avut impresia ca un avion era pe punctul de a cadea peste case. Multi, care iesisera din case, ori erau deja afara, au vazut si au descris mai tarziu trecerea, la foarte joasa altitudine, a doua avioane militare. Conform unora dintre martori, ele urmareau o lumina alba care se misca pe cer. Asa cum se intampla in ultimul timp, in dimineata urmatoare marturiile au inceput sa inunde retelele sociale. Cu toate acestea, in primele cateva zile incidentul a fost semnalat numai de catre ziarele locale (Sentinella del Canavese, Cronaca Qui Torino), in timp ce atat ENAV (Administratia aeronautica civila italiana), cat si Fortele Aeriene au negat prezenta unor avioane care ar fi zburat la joasa inaltime, in acel moment, in valea in care se afla localitatile mentionate. Numai ca, atunci cand unul dintre martori a depus o plangere la carabinieri si doi politicieni locali au anuntat ca vor prezenta in parlament o interpelare, adresata Ministerului Apararii, stirile au ajuns la nivel national, cu un comunicat de presa ANSA, pe 10 iunie seara, comunicat preluat de majoritatea ziarelor si mass-media in ziua urmatoare, provocand nu putine ironii, privind aparitia unui OZN langa Torino. Intre timp, Centrul Italian pentru Studii OZN (CISU), cu sediul in Torino, prin anchetatorul Edoardo Russo si colegii sai, a deschis o investigatie, a lansat un apel public si a contactat peste o duzina de martori oculari care, pe langa vuiet si avioane, au vazut si acea lumina misterioasa, ovala, pe cer, oprita deasupra padurii din Corio, inainte ca sa dispara, dupa care imediat au sosit avioanele, facand un zgomot asurzitor, auzit la distanta de mile. La inceput, purtatorii de cuvant ai Oficiului de Informatii Publice al Fortelor Aeriene, din Roma, au declarat ziarelor:
- Nu au existat avioane militare in zbor, cu exceptia unui exercitiu cu un Tornado la o altitudine foarte mare, chiar mai mare decat de obicei. Niciunul dintre avioanele noastre nu a zburat peste zona Corio la altitudine mica si excludem ca putea sa fi fost o aeronava experimentala. (dupa cum a raportat Claudio Neve in cotidianul Cronaca Qui).
- Singurul antrenament al unui avion, in zona Torino, la aproximativ 5 mii de me-tri altitudine, a fost un Tornado, asa cum a fost verificat pe radar. Deci, cu siguranta nu a trecut la nivelul acoperisurilor caselor (Gianni Giacomino in La Stampa).

Doua avioane pe urma unei lumini albe

La scurt timp, au fost prezentate doua interpelari parlamentare, din partea Partidului Democrat, facute de Francesca Bonomo la Camera Deputatilor si de Mauro Marino la Senat. In plus, procurorul public din Ivrea, Giuseppe Ferrando, a initiat o ancheta, anuntand pe 12 iunie ca a deschis un dosar, care permitea carabinierilor de la statia Venaria sa ceara esaloanelor Fortelor Aeriene sa spuna ce anume s-a intamplat cu singurul scop de a clarifica, daca este cazul, intreaga afacere. La aceasta solicitare, aviatia militara a raspuns, pe 21 iulie, admitand ca, in acea seara, au fost doua avioane Tornado, angajate intr-un exercitiu militar, deasupra de Corio, si ca o defectiune tehnica nespecificata a provocat un zgomot anormal. Acest raspuns contrazicea pe cel sustinut initial de armata, care negase, timp de cateva zile, ca avioane militare ar fi zburat, la mica altitudine, in Canavese. Nu a existat, desigur, nicio referire la lumina alba puternica, aflata mai intai in miscare lenta, apoi oprita deasupra crestei, iar in cele din urma disparand la sosirea avioanelor de vanatoare. Dar explicatia militarilor a fost suficienta pentru ca ziarele si site-urile web sa titreze: Misterul OZN explicat, Niciun fel de OZN-uri, ci avioane Tornado, sau chiar Fortele Aeriene neaga prezenta OZN-ului, desi militarii nu au spus nimic despre prima lumina alba. Daca fortele aeriene au negat ceva, ele si-au negat propriile declaratii anterioare. Edoardo Russo sublinia ca, in schimb, martorii oculari s-au dovedit a fi seriosi si fiabili. Nu a fost o farsa, ci o descriere sincera si precisa a ceea ce ei au vazut de fapt pe cer. Au existat, e drept, si speculatii in presa, ca lumina puternica, pe care au vazut-o martorii putea sa fi fost o baliza de semnalizare utilizata la exercitiul aeronavelor militare. Interpelarea prezentata ministrului apararii de catre Francesca Bonomo si Davide Gariglio pe 18 iunie, a fost reluata pe 1 august, sub forma de intrebare cu raspuns imediat, de Alberto Pagani si Francesca Bonomo. Drept urmare, pe 2 august, in timpul perioadei de intrebari adresate Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor din Italia, subsecretarul pentru aparare Raffaele Volpi a revenit, din nou la varianta ca a fost un singur avion, fara a pomeni nimic despre lumina care precedase sosirea avioanelor de vanatoare. Incompetenta, sau este ceva de ascuns?