Cacao. De la Wikipedia, enciclopedia libera
Cacao este denumirea semintelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) care dupa uscare se macina sub forma de pulbere. Cacaua este un produs de export important a numeroase tari in curs de dezvoltare. Cacao este materia prima principala pentru obtinerea de ciocolata. Denumirea de cacao provine din limba azteca cacahuatl, denumire care a fost preluata de spanioli.

Istoric

In Puerto Escondido Honduras, America Centrala descoperirile arheologice au gasit vase cu teobromina ce dateaza din anii 1100 i.Hr., substanta fiind un extract din seminte de cacao care se folosea la producerea unor bauturi alcoolice. Aztecii cunosc arborele de cacao, considerat sfant (darul zeului Quetzalcoatl), din secolul XIV. Bautura alcoolica preparata din fructele de cacao fermentate era provenita dintr-un amestec de apa, cacao, porumb, vanilie si piper. Boabele de cacao serveau si ca moneda la azteci. Conchistadorii spanioli descopera repede valoarea aurului brun, ei gasesc 25 000 de chintale de cacao in incaperile tezaurulului lui Montezuma (un sclav costa 100 de boabe de cacao). Prin cresterea consumului de cacao in Europa se vor extinde si plantatiile de cacao in colonii.

Productia de cacao

Productia mondiala anuala de cacao a crescut de la 1,5 milioane de tone in 1960 la 3,5 milioane de tone in 2007.90% din cacaua consumata la nivel international este produsa de 5,5 milioane de fermieri mici.14 milioane de persoane sunt angajate in procesul productiei de cacao. Cacaua este produsa in Africa (70%), America Latina (13%) si Asia si Oceania (13%), cu tehnici agricole invechite. In sezonul 2010-2011 au fost produse 4,3 milioane de tone de cacao.Tarile producatoare de cacao sunt unite in Alianta tarilor producatoare (COPAL), cu sediul in Lagos (Nigeria) si Organizatia internationala a producatorilor de cacao (ICCO). In anul 2016, consumul de cacao la nivel mondial depasea 3 milioane de tone pe an.

Tarile mai importante producatoare de cacao. Ordinea ierarhica a pruducatorilor de cacao in anul 2006:

Tara /Productia in tone

1. Indonezia - 450.000
2. Ghana - 380.000
3. Brazilia - 175.000
4. Ecuador - 88.000
5. Republica Dominicana- 50.000
6. Malaysia - 48.000
7. Columbia - 48.000

Continutul boabelor de cacao

Semintele de cacao contin teobromina, cofeina si salsolinol. Teobromina este un stimulent moderat dar de durata al SNC. Cofeina, care este un stimulant mai puternic, se gaseste intr-o cantitate mai redusa. Actiunea salsolinolului nu este inca clarificata. Cert este ca deja la consumul de cantitati reduse de cacao apare un efect de exaltare, euforie psihica explicata prin cresterea concentratiei sanguine a serotoninei.

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de cacao

Cardiologii elvetieni si americani numesc ciocolata amaruie, ce are un procent de 70 % cacao, ASPIRINA DULCE, deoarece reduce afectiunile cardiace si incidenta trombozelor. Oamenii de stiinta apreciaza efectul pozitiv antioxidant al substantei. De asemenea se constata efectul pozitiv al flavonelor din cacao la scaderea depunerilor de pe peretii vaselor de sange. La personele sanatoase consumatoare de cacao s-a observat o incetinire a fenomenului de imbatranire prematura a pielii si reducerea clara a incidentei bolilor cardiovasculare. Un studiu, publicat in jurnalul Federation of American Societies for Experimental Biology(FASEB), sustine ca ciocolata neagra ajuta la restabilirea flexibilitatii arterelor si, in acelasi timp, impiedica celulele albe sa se fixeze pe peretii vaselor de sange, factori importanti in prevenirea aterosclerozei. Conform cercetarii Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults, o dieta bogata in flavonoide din cacao, compusii antioxidanti regasiti in mod natural in cacao, poate imbunatati functiile cognitive inversand efectele declinului de memorie asociat varstei inaintate.

Sursa: Wikipedia