In Colectia Bucatarescu a Editurii Integral a aparut o carte de retete culinare reinterpretate de Dan-Silviu Boerescu, un celebru editor si scriitor. In aceasta colectie, al carei slogan este: TRAIESC CA SA MANÂNC! au aparut pana acum 14 titluri. Cartea pe care o prezentam cuprinde 101 retete si privilegii gastronomice testate de Dan-Silviu Boerescu. Ideile aurorului despre mancare sunt simple, dar sa recunoastem, ne reprezinta pe noi romanii. A manca nu mai este un lux, ci insasi arta de a trai frumos, savurand una din marile bucurii ale vietii! Alaturi de Bucatarescu, haideti in lumea aromelor neconventionale de azi sau de demult, pentru a vedea - la propriu! - ce inseamna sa traiesti cu gust! Bucataria nu e anexa a locuintei, ci chiar inima casei tale! Mananci doar ca sa traiesti sau vrei sa te bucuri de viata? Traiesti ca sa mananci!
Dar sa revenim la cartea prezentata in titlul articolului si la ceea ce ne place sa mancam in timpul sarbatorilor de iarna. Marea sarbatoare a Nasterii Domnului este praznuita nu doar in lacasurile sfinte, ci si in cuhniile insufletite de focul nestins al cuptorului! Ritualul aproape pagan al taierii porcului este dublat de o veritabila simfonie culinara, care presupune reinterpretatea creativa a tuturor partilor apetisante ale deliciosului animal, de la noile versiuni ale carnatilor cu felurite tocaturi aromate pana la socul cultural al clatitelor(!) cu sorici marca Bucatarescu, fara a ignora feluritele aspicuri si tigaia cu de toate puse la prajit in untura prelinsa de la savuroasele jumari, acea pomana a porcului la care romanii viseaza pofticiosi tot anul: carnati de Plescoi 3 retete; chisca; cozonacii bunicii lui Pastorel; gogosi cu jumari; jambon traditional; jumari de rata; carnati macelaresti; lebar domnesc; medalion de somon cu piureu de telina aromatizat cu menta; slanina de Gherla cu coriandru si ienupar; muschiulet de porc invelit in costita afumata copt in frunze de laptuci cu caise la cuptor; parjoala negustorului; pelincile Domnului (turta cu julfa); piftie cu splina; quiche curcubeu; rulada cu costita si carnati afumati; salata de creier; sarmalele Sandei Marin; slanina - 13 retete; sunca fiarta in zeama de varza; Taci si-nghite!; cozonac - 15 retete; trandafiri din mere la cuptor.
Pofta buna, impreuna cu Bucatarescu!