Moneda comuna a Europei, EURO, implineste 20 de ani

estiri.ro - Stiri

Cauta inRSS
 Stiri / Actualitate / International
Moneda comuna a Europei, EURO, implineste 20 de ani
Moneda comuna a Europei, EURO, implineste 20 de ani
Moneda euro este deja moneda a 340 de milioane de europeni din 19 state membre
AMOSNEWS: 20 de ani de la lansarea monedei euro (Autoare: Carmen Dinu)
Moneda comuna a Europei, euro, implineste 20 de ani, ea fiind lansata la acel moment de 11 state membre ale UE impreuna cu politica monetara comuna sub supravegherea Bancii Centrale Europene. In prezent, moneda euro este deja moneda a 340 de milioane de europeni din 19 state membre si aduce avantaje concrete atat gospodariilor, cat si intreprinderilor si guvernelor europene: preturi stabile, costuri mai mici ale tranzactiilor, economii protejate, piete mai transparente si mai competitive si intensificarea comertului. Aproximativ 60 de tari din intreaga lume isi leaga, intr-un fel sau altul, monedele lor de moneda euro, prin comertul cu statele Uniunii, si se asteapta ca si alte state membre ale UE sa adere la zona euro dupa indeplinirea criteriile necesare. Pentru a marca aceasta aniversare, cei 5 presedinti ai institutiilor si organismelor UE direct responsabili pentru moneda euro, Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrala Europeana si Eurogrupul, au comentat pe marginea celor 20 de ani ai monedei unice si a viitorului acesteia.
- Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este unul dintre putinii semnatari ai Tratatului de la Maastricht inca activ pe scena politica actuala si isi aminteste negocierile dificile si capitale care au dus la lansarea uniunii economice si monetare: Mai mult decat orice, imi amintesc ca eram animati de o profunda convingere ca deschidem un nou capitol in istoria noastra comuna, un capitol care urma sa contureze rolul Europei in lume si viitorul tuturor cetatenilor sai. Acum, 20 ani mai tarziu, sunt convins ca a fost cea mai importanta semnatura din cariera mea. Moneda euro a devenit un simbol al unitatii, suveranitatii si stabilitatii. Ea a adus cetatenilor nostri prosperitate si protectie si este de datoria noastra sa ne asiguram ca va continua sa o faca. Acesta este motivul pentru care lucram intens la finalizarea uniunii economice si monetare si la consolidarea rolului monedei euro pe scena internationala, spune presedintele Comisiei Europene.
- Moneda euro este astazi mai populara ca oricand: trei din patru cetateni considera ca este benefica pentru economia noastraa€¯, spune si Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European. a€¯Pentru ca cetatenii europeni sa poata beneficia pe deplin de locurile de munca, de cresterea economica si de solidaritatea pe care ar trebui sa le aduca moneda unica, trebuie sa finalizam uniunea economica si monetara prin intermediul unei veritabile uniuni financiare, bugetare si politice. Astfel, Europa isi va putea proteja mai bine cetatenii de posibile crize viitoare, este de parere Tajani.
- Crearea monedei euro acum 20 de ani, alaturi de eliberarea Europei Centrale si de Est si de reunificarea Germaniei, a reprezentat un moment decisiv in istoria Europeia€¯, a declarat la raandul sau Donald Tusk, presedintele Consiliului European. In opinia sa, de atunci, moneda noastra comuna a devenit a€¯un simbol marcant al Uniunii Europene ca putere politica si economica in lume. In ciuda crizelor, moneda euro s-a dovedit a fi rezilienta, iar cele opt state care s-au alaturat celor 11 membri initiali s-au bucurat de avantajele sale. Intr-o lume in continua schimbare, noi vom continua sa modernizam si sa consolidam uniunea noastra economica si monetara.
- Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, considera, la randul sau, ca moneda euro a fost o consecinta logica si necesara a pietei unice. Datorita euro, calatoriile, schimburile comerciale si tranzactiile in interiorul zonei euro si in afara acesteia au devenit mai simple. Potrivit lui Draghi, dupa 20 de ani, avem o generatie care nu cunoaste o alta moneda nationala. Pe parcursul acestei perioade, BCE si-a indeplinit sarcina principala, mentinerea stabilitatii preturilor, In acelasi timp, contribuim la bunastarea cetatenilor din zona euro si prin dezvoltarea unor bancnote inovatoare si sigure, prin promovarea unor sisteme de plati sigure, prin supravegherea bancilor pentru a asigura rezilienta acestora si prin monitorizarea stabilitatii financiare a zonei euro.
- Mario Centeno, presedintele Eurogrupului, considera ca moneda unica este una dintre cele mai frumoase povesti de succes ale Europei; iar importanta si impactul acesteia in primele doua decenii ale existentei sale nu pot fi puse la indoialaa€¯. Totusi, spune Centeno, viitorul sau este inca pe cale de a fi scris, iar noua ne revine o responsabilitate istorica. Moneda euro si cooperarea economica stransa pe care o implica au evoluat in timp, depasind numeroase dificultati. Euro a evoluat considerabil de la inceputurile sale si pana in prezent si a cunoscut schimbari importante ca urmare a crizei, ajutandu-ne sa depasim dificultatile. In opnia sa, misiunea monedei euro nu este insa finalizata; este nevoie de eforturi continue de reforma atat in perioadele de conjunctura favorabila, cat si in cele nefavorabile. Nu poate exista nicio indoiala cu privire la vointa noastra politica de a consolida uniunea economica si monetara. Trebuie sa fim pregatiti pentru ce ne poate pregati viitorul a€" este datoria noastra fata de cetatenii nostri, mai spune oficialul european.

Tratatul de la Maastricht

Tratatul de la Maastricht este cel care a permis lansarea monedei euro, lansare care a marcat punctul culminant al unui proces de durata. Acest proces a demarat ca urmare a tulburarilor monetare mondiale din anii A´70 si A´80, cand anumite tari europene au devenit vulnerabile si s-a simtit necesitatea unor solutii la nivel european. In plus, odata cu crearea unei piete unice, utilizarea unei monede unice in Europa ar fi facilitat desfasurarea activitatilor economice si comerciale. Dupa decenii de discutii cu privire la modul in care se putea realiza uniunea economica si monetara, in 1988 a fost infiintata Comisia Delors. Sub presedintia lui Jacques Delors, presedintele Comisiei Europene din acea perioada, Comisia Delors a examinat masurile specifice, progresive care urmau sa duca la crearea unei astfel de monede unice. Moneda unica a fost adusa la viata prin acordul pe care l-au semnat liderii politici in 1992 la Maastricht, pe baza raportului Comisiei Delors si a negocierilor care au urmat. Astfel, semnarea Tratatul de la Maastricht a reprezentat un moment simbolic in trecerea la moneda euro. In 1994, Institutul Monetar European (IME), cu sediul la Frankfurt, si-a demarat activitatile pregatitoare care urmau sa permita Bancii Centrale Europene (BCE) sa isi asume responsabilitatea desfasurarii politicii monetare in zona euro. In consecinta, la 1 iunie 1998, BCE a devenit operationala. La 1 ianuarie 1999, a fost lansata moneda euro, devenind moneda oficiala a 11 state membre, iar responsabilitatea pentru politica monetara a fost incredintata Bancii Centrale Europene si Eurosistemului. Dupa trei ani in care euro a aparut in extrasele de cont ale cetatenilor alaturi de monedele nationale, bancnotele si monedele euro si-au facut aparitia in 12 tari care au luat parte, astfel, la cel mai mare schimb de monede din istorie. Primele tari membre ale zonei euro au fost Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Tarile de Jos, Spania si Portugalia. Grecia a aderat in 2001. De atunci, alte sapte state membre au introdus moneda euro (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia si Slovenia).

A doua moneda ca utilizare in lume

Moneda euro a parcurs un drum lung de la primele discutii de la sfarsitul anilor A´60 pana la a deveni moneda a 340 de milioane de europeni, utilizata de alte 175 de milioane de persoane din intreaga lume. Este a doua moneda ca importanta in lume, aproximativ 60 de tari din lume utilizand moneda euro sau legandu-si propria moneda de euro. Euro reprezinta o rezerva de valoare sigura pentru bancile centrale internationale, utilizat pentru emiterea titlurilor de creanta in intreaga lume si acceptat la scara larga pentru plati internationale. La zece ani de la criza financiara care a afectat puternic intreaga lume, arhitectura uniunii economice si monetare a Europei a fost consolidata in mod semnificativ, insa mai sunt inca multe de facut. Pornind de la viziunea prezentata in Raportul celor cinci presedinti din iunie 2015 si in documentele de reflectie privind aprofundarea uniunii economice si monetare si viitorul finantelor UE din primavara anului 2017, Comisia Europeana a stabilit o foaie de parcurs pentru aprofundarea uniunii economice si monetare. In luna decembrie, liderii UE au convenit, de asemenea, sa depuna eforturi in vederea consolidarii rolului international al euro ca parte a acestui parcurs. Sprijinul public in favoarea monedei euro a fost in mod constant ridicat in UE, in special in tarile care o utilizeaza deja. O majoritate de 74 % de respondenti din zona euro au declarat ca, in opinia lor, moneda euro este benefica pentru UE. Aceasta cifra corespunde scorului istoric stabilit anul trecut si confirma faptul ca sprijinul public in favoarea monedei euro este la nivelul cel mai ridicat de la inceputul realizarii sondajelor, in 2002. O majoritate de 64 % de respondenti din zona euro au declarat, de asemenea, ca moneda euro este benefica pentru tara lor. 36 % dintre europeni considera moneda euro ca fiind unul dintre principalele simboluri ale Uniunii Europene, plasand-o pe locul doi ca simbol, dupa libertate. Moneda unica a adus beneficii vizibile si foarte practice atat gospodariilor, cat si intreprinderilor si guvernelor europene: preturi stabile, costuri ale tranzactiilor mai mici, piete mai transparente si mai competitive si intensificarea comertului. Euro faciliteaza calatoriile si viata in strainatate si protejeaza economiile.

(Sursa: amosnews.ro)
(Joi 03.01.2019 06:55, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
O fetita de 12 ani din India, violata si decapitata cu o secera de catre fratii si unchiul ei (20.03.2019)
Un australian a omorat cel putin 49 de persoane la doua moschei din Christchurch (15.03.2019)
Uniunea Europeana este un animal care trebuie sa se hraneasca in permanenta, cu 56.000 de functionari care produc hartii (14.03.2019)
Descalecarea d-lui Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans la Bucuresti a imbinat utilul cu placutul (14.03.2019)
O femeie a intrat in istoria medicala dupa ce a ramas gravida de doua ori la un interval de timp foarte scut (14.03.2019)
Actorul Jed Allan s-a stins din iata la 84 de ani (11.03.2019)
Jennifer Lopez s-a logodit pentru a patra oara (11.03.2019)
Marxismul cultural distruge fundamentele moralei crestine pe care s-a dezvoltat Occidentul (01.03.2019)
Contele de Saint Germain: De ce Kovesi ar trebui sa piarda la negocierile din cadrul UE? (01.03.2019)
Mister neelucidat: Cine l-a asasinat pe Olof Palme, premierul Suediei? (19.02.2019)
 CURS VALUTAR
Sambata 23.03.2019
1 EUR 4.7509 lei -0.10%
1 USD 4.1988 lei +0.55%
1 HUF 0.0150 lei -0.61%
1 RUB 0.0654 lei -0.15%
1 BGN 2.4291 lei -0.10%
1 MDL 0.2425 lei -0.12%
1 Gr. AUR 177.1757 lei +0.29%
Toate valutele
Vineri 22.03.2019, BNR
Penthouse de vanzare - Maria Rosetti 38
Interviu / Exclusiv
Olavy-Teodor Pecou, un fost corporatist care a deschis la Bucuresti o creperie, Nominoe, cu specific din Bretania

Olavy-Teodor Pecou, un fost corporatist care a deschis la Bucuresti o creperie, Nominoe, cu specific din Bretania

Ultimele cautari
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
accidente rutiere 01 01 2010 eforie nord
stirile pro tv iasi 30 mai 2010 video
accidente rutiere 2010 cluj bihor
taxa
dita pompilica
accidente de masina
accidente rutiere jebel padureni 2009
accidente rutiere craiova
accidente rutiere covasna
Top cautari
telefonul telespectatorului la protv
accident
lista
antena
rezultate titularizare educatoare bucuresti 2011
accidente rutiere 2010 cluj bihor
pro
rezultate
raluca
isj satu mare posturi propuse pentru restrangere
Reteaua de siteuri

© 2002 - 2019 estiri.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
gazduit de fhr.ro
Pagina generata in 0.0540 sec.