Panaritiu este o infectie acuta a unui deget la mana sau de la un picior. Afectiunea este destul de frecventa si se produce ca urmare a patrunderii unui germene (stafilococ) intr-unul din degete ca urmare a unei plagi sau intepaturi. Cum scapi de panaritiu.
Panaritiul poate fi de doua tipuri: superficial si profund. Panaritiul superficial se gaseste de obicei pe conturul unghiei sau pe pulpa degetului. Panaritiul superficial este o inflamatie care poate evolua in cateva ore sau in cateva zile si presupune cresterea in volum a degetului, inrosirea acestuia si o durere zvacnitoare. Este mai usor de tratat cel de la mana, care, de altfel este si mai frecvent. Cum scapi de el? Este nevoie sa cureti locul cu apa oxigenata sau betadina. Apoi, lasi sa se usuce sau tapotezi usor (zona e dureroasa) cu o fesa sterila. Imediat aplici pudra de baneocin si pui un pansament steril. Aceasta operatiune o faci dimineata si seara.
In cateva zile infectia se diminueaza, durerea scade si bucata de carne formata pe conturul unghiei se usuca si dispare. Pentru formele profunde, mergi la medicul dermatolog, fiindca e nevoie de antibiotic sau chiar de mici incizii pentru eliminarea puroiului. Dupa manichiura sau pedichiura, dezinfecteaza-te acasa cu apa oxigenata si aplica, preventiv, baneocin pudra sau unguent. Eventualii microbi vor fi nimiciti. Evident, daca ai fost ciupita este cu atat mai necesar. In ziua aceea evita sa speli vasele fara manusi sau sa mergi descult. Cateva remedii de la bunica in faza initiala a infectiei tine degetul cu pricina in otet de vin, cam 30 de minute, dimineata si seara; pune degetul in apa fierbinte, cat se poate suporta. Repeta operatia de mai multe ori; pune o frunza de varza batuta cu ciocanul de snitele. Va trage infectia.
E buna si o frunza de aloe vera (nu cel obisnuit), care se cresteaza si se tine de dimineata pana seara pe buba si apoi se pune alta.