Banalul gest din cotidianul actual de a-ti face un autoportret cu telefonul mobil, un selfie, cum se zice mai nou, probabil reprezinta o sursa oarecum mai insolita de satisfactie, cu origini intr-un subconstient al orgoliului personal. Insa, ca orice manifestare ce nu se bazeaza pe o motivatie rationala, si acesta isi are riscurile lui. Uneori, cu potential realmente letal, chiar daca in aparenta faptul in sine pare totalmente inofensiv. Fiindca, in functie de context, nu bucuria, ci moartea insasi se poate afla in spatele aparatului. Astfel, in ultimii 6 ani, mai mult de 250 de oameni din toata lumea au murit facand selfie-uri, conform unui studiu realizat de cercetatorii asociati cu un grup de facultati publice de medicina din New Delhi.
Din octombrie 2011 pana in noiembrie 2017 au fost inregistrate 259 de morti in urma selfie-urilor. Cauzele principale ale mortilor sunt inecul, caderile de la inaltimi mari sau mijloacele de transport (de exemplu, realizarea unui selfie in fata unui tren care vine spre subiectul din poza). Alte cauze identificate implica animalele, armele si electrocutarea.
- Daca doar stai in picioare si faci poza cu o vedeta sau ceva de genul asta, nu este periculos. Dar daca selfie-ul este acompaniat de comportament riscant, atunci selfie-urile devin periculoase, a subliniat Agam Bansal, autorul principal al studiului.
Majoritatea victimelor sunt copii si tineri: dintre acestia, peste 85% aveau varste cuprinse intre 10 si 30 de ani. Bansal a recunoscut ca ar putea exista mai mult de 259 de morti, doar ca nu au fost raportate. In 2018 au murit mai multi oameni in acest fel - in mai, un barbat indian a vrut sa faca un selfie cu un urs ranit, dar animalul l-a sfasiat de viu, iar in septembrie, un tanar excursionist a vrut sa faca un selfie la Yosemite National Park, dar a cazut de la o inaltime de 243 de metri si a murit.Pentru a reduce numarul acestor tragedii, Bansal a sugerat crearea unor zone unde selfie-urile sa fie interzise. Tarile care au implementat deja masuri de prevenire a mortilor in urma selfie-urilor sunt India, Rusia si Indonezia.

(Sursa: revistamagazin.ro)