DCNEWS: PROTESTE FRANTA. Macron mai da poporului 100 de euro
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a facut primele declaratii dupa protestele din tara sa.
Emmanuel Macron a anuntat ca decreteaza stare de urgenta economica si sociala dupa protestele violente ale Vestelor Galbene. Salariile la nivelul salariului minim interprofesional (SMIC) vor fi majorate cu 100 de euro, fara ca acest lucru sa-l afecteze pe angajator, iar pensiile mai mici de 2.000 de euro vor fi scutite de cresterea contributiei de asigurari sociale, a anuntat Emmanuel Macron intr-un discurs catre natiune sustinut luni seara, relateaza AFP. In raspunsul sau pentru vestele galbene, seful statului francez a mai spus ca orele suplimentare vor fi platite fara a fi impozitate din 2019. De asemenea, el le-a cerut companiilor care pot"sa le acorde salariatilor o prima de sfarsit de an, care nu va fi impozitata si nu se vor plati pentru ea contributii sociale. Emmanuel Macron a mai spus luni seara ca furia vestelor galbene este justificata din multe puncte de vedere si a precizat ca este constient ca s-a intamplat sa-i ranesc pe unii dintre voi cu afirmatiile mele.

Macron a evocat 40 de ani de probleme care ies la suprafata in cadrul alocutiunii sale televizate
- Exista o stare de furie, de indignare. Aceasta indignare probabil este impartasita de multi francezi, dar aceasta stare nu trebuie sa se reduca la comportamente iresponsabile, pe care eu le denunt, a mai spus Emmanuel Macron.

Iata cateva declaratiile facute de Emmanuel Macron:
- este furia familiilor care nu mai au speranta. Pentru prima data, am vazut lipsa de speranta din ochii oamenilor.
- resimtim sentimentul de a nu fi inselati in cadrul societatii.
- inca nu am raspuns pentru aceasta situatie.
- sunt foarte multe alte tari care trec prin stari similare cu Franta.
- ne dorim o Franta in care sa putem trai cu demnitate. Cer Guvernului si Parlamentului sa faca tot ce se impune pentru a ameliora aceasta stare.
- trebuie sa instituim o reforma profunda. Vreau un sistem mai clar care sa recompenseze pe masura oamenii.