DIGI24: Un milion de tineri romani nici nu muncesc, nici nu studiaza
In Romania sunt peste 1 milion de tineri care nici nu muncesc, nici nu merg la scoala, Iar cresterea salariului minim nu e metoda potrivita pentru a-i face sa lucreze, spun specialistii. Solutia ar fi schimbarea sistemului de educatie. In ultimii 10 ani, populatia Romaniei a scazut cu aproape 5%, in timp ce numarul oamenilor apti de munca e mai mic cu 9%. Una dintre cele mai mari scaderi din Uniunea Europeana. La polul opus sunt Germania si Spania, state care au pierdut doar 1% din forta de munca.
Alin Grigore, presedintele Uniunii Studentilor:
- Numarul tinerilor care studiaza in strainatate a crescut cu peste 50% in ultimii 10 ani, ar fi un lucru imbucurator daca acestia s-ar intoarce in tara doar o treime se mai si gandesc sa se intoarca.
Iancu Guda, presedinte Asociatia Analistilor Financiar-Bancari:
- Lumea care pleaca se plange si de coruptie, ca vrea sa faca o afacere si nu poate. Se plange si de timpul petrecut in masina, in tren.
In prezent, in Romania sunt 400 de mii de someri si peste 1 milion de persoane inactive - adica romani care nici nu lucreaza, nici nu merg la scoala. Cu alte cuvinte, acesti oameni ar acoperi cu usurinta deficitul de pe piata muncii. Dar, ca acest lucru sa fie posibil, trebuie schimbat sistemul educational, spun specialistii.
Mariuca Talpes, reprezentant al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei:
- Avem un abandon scolar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a si 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un invatamant profesional si tehnic invechit, care duce ca angajabilitate maxim 30% copii sa se angajeze in calificarea pe care o urmeaza in liceu.
Pentru educatie, Guvernul aloca 3% din PIB, in timp ce bugetul pentru salarii e de doua ori mai mare.
Iancu Guda, presedinte Asociatia Analistilor Financiar-Bancari:
- Inca 8% crestere pe salariu minim in doua saptamani, in conditiile in care o tremie din forta de munca e platita la acest nivel. Cu 150 de lei in plus la salariul minim, romanul pleaca pe 1.500 in plus in Germania, nu asta e solutia.
Productivitatea companiilor a crescut cu aproape 24% in ultimii 10 ani. Insa, daca o punem in balanta cu majorarea salariilor, impusa de stat, vedem ca profitul firmelor nu ajunge nici pe departe la acelasi procent.

Sursa: digi24.ro