Mircea Filip, medic primar oftalmolog, afirma ca dezlipirea de retina este o urgenta care poate duce la pierderea vederii.
- Miopii sunt predispusi, dar nu neaparat in cazul miopiei foarte mari. Ochiul are diverse structuri, printre care retina, care este filmul aparatului de fotografiat ce este ochiul. Partea alba a ochiului se dezvolta mai mult decat filmul aparatului de fotografiat. Tesuturile ajung in tensiune, se intampla o ruptura si apare dezlipirea de retina, explica Mircea Filip, medic primar oftalmolog.
- Nu e dureroasa afectiunea, pacientul constata insa o amputare a campului vizual. Se poate instala in scurt timp. Si un ochi normal, daca e lovit, poate prezenta dezlipire de retina. Si diabeticii sunt predispusi, adauga el.
- Se impune ecografia. Este o urgenta medicala, cel mai bine e ca operatia sa se faca in timp extrem de scurt, pentru ca structurile oculare interne se deterioreaza si nu mai permit o aplicare a retinei in respectivul loc. Sunt insa si situatii cand se introduce o bula de gaz in ochi, care sta acolo opt zile si apasa pe foita de retina dezlipita, o aseaza, subliniaza medicul.