Asociatia pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed (ADCMS) si clinicile partenere marcheaza Ziua Mondiala a Diabetului prin organizarea unui eveniment amplu ce vine in intampinarea pacientilor si a medicilor, deopotriva, abordand tema din acest an - Diabetul si Familia. Miercuri, 14 noiembrie 2018, incepand cu ora 10:00, persoanele care sufera de Diabet Zaharat si familiile acestora vor impartasi cu specialistii ADCMS, experienta vietii de zi cu zi si impactul acestei boli asupra lor. Astfel, familiile cu copii, familiile sot-sotie sau familiile cu un singur membru cu Diabet Zaharat sunt invitate sa ia parte la evenimentul, prilejuit de Ziua Mondiala a Diabetului, ce va avea loc in Bd. Dacia nr.54, din sectorul 2 al Capitalei. Pe parcursul zilei, atat pacientii clinicilor cat si persoanele sanatoase vor beneficia de testarea gratuita a glicemiei si vor putea interactiona cu medicii pentru a obtine informatii privind tratamentul si preventia Diabetului Zaharat. Programul evenimentului cuprinde un workshop dedicat tuturor factorilor implicati in depistarea si managementul Diabetului Zaharat, in cadrul caruia se va discuta despre aprobarea si decontarea sistemelor de monitorizare.

Dr. Adriana DUMITRESCU Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice:

- Peste 425 milioane de persoane sunt diagnosticate in lume cu Diabet Zaharat. Majoritatea au Diabet Zaharat de tip 2, care ar putea fi prevenit cu un stil de viata sanatos, un plan de exercitii fizice si o dieta echilibrata. Familia are un rol cheie in modificarea factorilor de risc pentru Diabetul Zaharat de tip 2. Suportul acesteia influenteaza substantial evolutia si calitatea vietii celor diagnosticati. ADCMS (Asociatia pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed) in parteneriat cu clinicile Sanamed asigura prin programele educationale organizate GRATUIT, informatii despre managementul Diabetului Zaharat si noile modalitati de tratament, atat pacientilor cat si familiilor acestora. Rolul programelor educationale si Scoala de Diabet incearca astfel sa reduca impactul emotional si sa imbunatateasca calitatea vietii tuturor celor implicati. Tinand cont ca statisticile arata ca 1 din 2 persoane poate avea Diabet Zaharat nediagnosticat, toate familiile pot fi afectate, asa ca este esential sa cunoastem cu totii semnele, simptomele si factorii de risc ai acestei boli. Un diagnostic precoce poate duce la o viata normala.

Dr. Mihai Comsa, Diabet, Nutritie si Boli Metabolice:

- Noile tehnologii folosite in tratamentul diabetului (senzori de glicemie si pompe de insulina cu senzor integrat) sunt benefice atat pentru pacient cat si pentru famila acestuia, reducand semnificativ incidenta episoadelor glicemice periculoase si eliminand anxietatile legate de evolutia glicemica.

Psiholog Lucia Popescu:

- Adesea ne intrebam cat de mult ajuta familia in cazul unei persoane cu diabet. Studiile indica o legatura semnificativa intre suportul membrilor familiei si acceptarea si respectarea tratamentului. Uneori observam si cat de mult contribuie diabetul intr-o familie unde exista cel putin o persoana cu diabet. Reorganizarea stilului de viata - a meniului din familie, a activitatilor de zi cu zi, a somnului; invatarea vulnerabilitatii si a puterii acesteia, auto-organizarea si auto-educarea; si, nu in ultimul rand, iubirea fata de celalalt exprimata prin deschiderea spre schimbare. Toate acestea le traim zilnic noi, cei care suntem alaturi de persoanele cu diabet - asistenti, infirmieri, medici, psihologi. Si ne intrebam unde incepe si unde se termina, de fapt, familia. Caci noi ne bucuram sa sustinem si sa facem parte din aceasta comunitate extinsa, cu scop comun: stilul de viata sanatos pentru noi toti.

Federatia Internationala de Diabet (FID)
Conform datelor furnizate de catre FID, in fiecare an, peste patru milioane de persoane mor din cauza Diabetului Zaharat si zeci de milioane sufera de complicatii care le ameninta viata, precum: bolile cardio-vasculare, accident vascular cerebral, insuficienta renala, boli neurologice, orbire si amputare. La nivel mondial, 366 de milioane de persoane sufera de diabet si alte 280 de milioane sunt identificate cu risc crescut de diabet. Conform estimarilor FID, pana in 2030, numarul celor diagnosticati cu diabet poate creste pana la 552 milioane de persoane si inca 398 milioane de persoanele identificate cu risc de diabet zaharat.

Despre ADCS - Asociatia pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed

Asociatia pentru Dezvoltare si Cercetare Medicala Sanamed (ADCS) a fost infiintata in decembrie 2013, avand ca scop atat formarea profesionala initiala si continua si promovarea educatiei de calitate in domeniul medical si al cercetarii, cat si preventia si educarea prin programe si campanii de constientizare a publicului cu privire la importanta Diabetului Zaharat. In acest sens, in 2014, asociatia a demarat seria de conferinte iDiabet (Inteligent. Informat. Implicat), ajunsa la cea de-a VI-a editie in acest an, vizand abordarea multidisciplinara si supra-specializata a Diabetului Zaharat. Scoala de Diabet este un program dedicat pacientilor diagnosticati cu Diabet Zaharat, in cadrul caruia pacientii invata alaturi de medici specialisti si psihologi, printre altele, cum saâ€"si mentina indicii de glicemie echilibrati, printr-un stil de viata adecvat si care sunt mecanismele de preventie a complicatiilor si de actiune potrivite in situatiile de criza.