In Romania exista o institutie intitulata Consiliul de monitorizare a implementarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Inainte de crearea acestei institutii, Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare privind Strategia si Planul Operational privind implementarea Strategiei nationale O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati, 2015-2020. Puteti citi in continuare un fragment din lucrarea O SOCIETATE FARA BARIERE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITATI 2015-2020.

Strategia nationala O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati, 2015-2020
CAPITOLUL VI - PRINCIPII GENERALE
Prezenta Strategie se fundamenteaza pe urmatoarele principii:

1. Respectarea demnitatii inalienabile, a autonomiei individuale, inclusiv a libertatii de a face propriile alegeri, si a independentei persoanelor se refera la valoarea pe care fiecare persoana, indiferent de deficienta/afectarea ei, o poate aduce in cadrul societatii. Perspectiva persoanelor cu dizabilitati trebuie inclusa in experienta globala de viata. Principiul sta la baza procesului de identificare si eliminare a barierelor pentru a permite persoanelor cu limitari de activitate sau restrictii de participare sa-si exercite, conform consimtamantului liber si informat, drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

2. Nediscriminarea. Aplicarea acestui principiu presupune luarea de masuri pentru prevenirea, identificarea si sanctionarea oricarei forme de discriminare, inclusiv a discriminarii multiple la care pot fi supusi copiii, fetele si femeile sau persoanele varstnice. Principiul conduce la necesitatea adoptarii unor masuri specifice care sunt necesare pentru a accelera sau a obtine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilitati.

3. Participarea si integrarea deplina si efectiva in societate a persoanelor cu dizabilitati este conditionata de existenta unui cadru social, economic, juridic, politic, cultural si de mediu care actioneaza ca factor facilitator si contribuie la exercitarea deplina a drepturilor. Participarea deplina si efectiva in societate presupune atat identificarea si eliminarea restrictiilor, cat si adoptarea unor masuri active si eficiente pentru garantarea exercitarii depline a drepturilor fundamentale. Participarea se refera, de asemenea, si la luarea de masuri eficiente in scopul schimbarii de atitudini si comportamente care pot duce la stigmatizare, marginalizare sau excludere a persoanelor cu diverse deficiente/afectari. Persoanele cu dizabilitati trebuie sa fie informate, sa aiba oportunitati de participare activa si masuri adecvate pentru revendicarea drepturilor lor. Principiul privind participarea si integrarea deplina si efectiva in societate este legat de conceptele: design universal si adaptare rezonabila.

4. Respectul pentru diversitate si acceptarea persoanelor cu dizabilitati ca parte a diversitatii umane si a umanitatii presupune recunoasterea dizabilitatii ca dimensiune universala, inevitabila, a diversitatii umane. Acest principiu implica, de asemenea, recunoasterea contributiilor valoroase, existente si de perspectiva, aduse de persoanele cu dizabilitati la bunastarea generala si a diversitatii comunitatilor din care fac parte. Persoanele cu dizabilitati sunt titulare de drepturi. Societatea are obligatia de a crea conditiile care sa permita atat cunoasterea cat si recunoasterea nevoilor lor specifice pentru a le asigura participarea deplina si activa, fara discriminare.

5. Egalitatea de sanse este rezultatul procesului de egalizare a sanselor prin care diferitele structuri din societate si de mediu, de exemplu: infrastructura, serviciile, informarea, au devenit disponibile inclusiv persoanelor cu dizabilitati. Principiul implica recunoasterea persoanelor cu dizabilitati ca participanti cu drepturi egale in cadrul societatii.

6. Accesibilitatea este rezultatul procesului care presupune luarea in considerare, inca din faza de proiectare, in toate politicile, programele, serviciile, produsele si resursele din comunitate destinate persoanelor cu dizabilitati, a aspectelor referitoare la cost, disponibilitate, adaptare, proximitate, pentru a preintampina crearea de noi bariere precum si identificarea si eliminarea barierelor existente care limiteaza accesul persoanelor cu dizabilitati la toate domeniile vietii.

7. Egalitatea intre barbati si femei se refera la necesitatea de a respecta si integra egalitatea de gen, in special pentru fetele si femeile cu dizabilitati supuse discriminarii multiple, in toate politicile si masurile ce sustin deplina exercitare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, de catre toate persoanele cu dizabilitati.

8. Respectul pentru capacitatile de dezvoltare a copiilor cu dizabilitate si pentru dreptul copiilor cu dizabilitati de a-si pastra identitatea promoveaza increderea in potentialul de dezvoltare si in autonomia copilului, concomitent cu identificarea si acoperirea diferitelor nevoi specifice care, progresiv, pot aparea la un moment in evolutia sa. Pe tot parcursul evolutiei lor, copiii cu dizabilitati trebuie consultati si implicati in mod activ in procesele de luare a deciziilor referitoare la problemele privind persoanele cu dizabilitati.

9. Consultarea si implicarea persoanelor cu dizabilitati, a reprezentantilor si a organizatiilor lor, in acord cu principiul Nimic pentru noi, fara noi! in procesele de luare a deciziilor, in elaborarea de politici, programe, actiuni si masuri, presupune recunoasterea contributiilor persoanelor cu dizabilitati la bunastarea generala. Promovarea exercitarii depline a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale de catre persoanele cu dizabilitati si deplina participare a acestora la viata comunitatilor din care fac parte vor avea ca rezultat dezvoltarea semnificativa a societatii in plan uman, social si economic, precum si eradicarea saraciei. Respectarea acestui principiu asigura implicarea si participarea persoanelor cu dizabilitati si a organizatiilor care le reprezinta in procesul de monitorizare a implementarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.