HotNews.ro De cati bani are nevoie o familie din Romania pentru un trai decent - studiu (Autor: Florin Barbuta)
Valoarea cosului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe luna pentru o familie de 2 adulti si 2 copii, in mediul urban, luand in calcul ca unul dintre copii are 12-14 ani, iar celalalt 8-10 ani, releva datele unui studiu Syndex, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii impreuna cu Fundatia Friedrich Ebert Stifung, care au derulat o cercetare la nivel national pentru fundamentarea unui cos minim de consum pentru un trai decent in Romania. Pentru o familie de doi adulti si un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulti fara copii de 4.146 lei, iar pentru o persoana adulta de 2.552 lei/luna. In ceea ce priveste bugetul pentru imbracaminte si incaltaminte a fost luat in calcul distribuind pretul uniform per bucata pe intreaga durata de utilizare a fiecarui obiect. Acesta include imbracaminte si incaltaminte pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intima si hainele de casa. Astfel s-a ajuns la o suma totala de 650,93 lei, pentru o familie de 4 persoane. Trai minim decent inseamna, in conceptia celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice si sociale generale care sunt acoperite la un moment dat. Acesta include alimentatie echilibrata, haine si incaltaminte noi, familia dispune de locuinta cu un anumit grad de intimitate si autonomie a membrilor, mobilata si echipata cu aparate electrocasnice in stare buna, posibilitatea de plati facturile, asigurarea ingrijirii sanatatii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu si vacanta o data pe an. De asemenea, s-a luat in calcul si posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinta sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevazute, inclusiv pentru a-si ajuta apropiatii in caz de nevoie.

Valoarea energetica a cosului alimentar

Din aprecierile expertilor nutritionisti o persoana de sex masculin care desfasoara activitati fizice si intelectuale normale are nevoie de minim 2.700 calorii pe zi. A doua persoana, de sex feminin, are nevoie de 2.200 calorii, un copil de 12-14 ani de 1.800 calorii, iar o fetita de 8-10 ani de 1.350 calorii.mPreturile pentru produsele alimentare au fost colectate din piete si supermaketuri in cinci orase (Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara) in care a fost efectuata cercetarea. S-a utilizat o medie a preturilor colectate. Astfel s-a ajuns la 1.405,34 lei pentru cosul alimentar. Aici au fost include produse de la faina la cafea.

- In ceea ce priveste locuinta, nu numai nevoia achizitiei unei locuinte sau achitarii unei chirii este importanta, ci si calitatea locuintelor pe care populatia trebuie sa si le permita. In prezent, costurile ridicate ale locuintelor relativ la venituri forteaza familiile sa faca compromisuri in ceea ce priveste calitatea acestora, prin achizitionarea unor locuinte sub-dimensionate, predominant apartamente cu 2 camere de cel mult 55 metri patrati, echivalentul unui grad de confort sub I, situate in zone marginase, greu accesibile si de multe ori lipsite de serviciile urbane uzuale. Cercetatorii au luat in calcul minimul legal privind suprafata. Legea 114/2006 stipuleaza un minim necesar de 66 metri patrati pentru un apartament de trei camere in care locuieste o familie de patru persoane, se arata in document.
Pentru a ajunge la un pret de achizitie, cercetatorii au facut media dintre preturile mediane pe metru patrat din cele cinci orase publicate intr-un raport al analizeimobiliare.ro. Un apartament de 66 metri patrati, la un pret de 1162 euro/metru patrat are un pret total de 76.692 euro. Pe langa avansul de 15% presupunem o DAE de 5,81% (la nivelul lunii iulie) si o durata a creditului de 30 de ani. Rata lunara este calculata de 383 euro. Pentru dotarea locuintei s-a constatat ca lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu apa, impozite pentru locuinta etc. de 476,8 lei/luna.

In ceea ce priveste produsele precum detergenti, hartie de toaleta, spuma de ras, periuta de dinti si asa mai departe ar fi nevoie de 273,71 lei/luna. Pentru servicii de tuns, internet, TV, transport - 488,35 lei/luna/familie, educatie si cultura - 545,8 lei, ingrijirea sanatatii - 107,45 lei, recreere si vacanta - 234,11 lei.

Vezi studiul aici:
http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/14759.pdf