Asociatia profesionala si stiintifica a medicilor dermatoveneroiogi din Romania, Societatea Romana de Dermatologie (SRD) marcheaza anul acesta 90 de ani de activitate. Colaboreaza strans cu Academia Europeana de Dermatovenerologie (EADV) si este partener al Asociatiei Europene Dermatologie si Oncologie (EADO. Cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului, Societatea Romana de Dermatologie a organizat o conferinta de presa, prilej pentru a transmite o multime de informatii despre impactul social al acestei boli cronice, sistemice, care afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe, ducand frecvent la complicatii.

Psoriazisul, a 5-a cea mai importanta boala cronica netransmisibila

Peste 2% din populatia Romaniei sufera de psoriazis, care este mai mult decat o boala de piele, cu comorbiditati multiple si implicatii severe la nivel psihosocial, profesional si economic. Varsta medie de debut este situata in intervalul 15-30 de ani, insa psoriazisul poate sa apara la orice varsta, inclusiv la copii. Psoriazisul nu este o boala contagioasa si subliniaza necesitatea unui management adecvat al afectiunii, in vederea cresterii calitatii vietii pacientului. Sunt peste 400.000 de persoane cu psoriazis in Romania (aproximativ 296 din populatie) si 125 de milioane de persoane in intreaga lume. Psoriazisul a fost declarat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a 5-a cea mai grava boala cronica netransmisibila, impreuna cu boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Este o afectiune complexa, cu multe boli asociate si manifestarile sale se regasesc dincolo de suprafata vizibila a pielii. Ca urmare a stigmei asociate, boala are implicatii severe la nivel psihosocial si profesional, persoanele cu psoriazis fiind uneori discriminate si izolate.

Un studiu sociologic

- 4396 dintre bolnavi considera ca psoriazisul este o rusine sociala
- 6096 dintre pacienti sufera de episoade depresive
- 1 din 3 bolnavi a avut un gand suicidal intr-un anumit moment
- 5096 dintre pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta din cauza discriminarii la locul de munca
- 6296 dintre pacienti se confrunta cu probleme financiare din cauza bolii
Psoriazisul prezinta consecinte extrem de importante si la nivel socio-economic: pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca, in timp ce 23% dintre acestia afirma ca psoriazisul a influentat alegerea unei cariere profesionale.

Buna gestionare a psoriazisului si solutii de tratament

in vederea unui bun management al bolii, care sa permita pacientului saduca o viata normala, diagnosticarea precoce joaca un rol extrem de important. in baza leziunilor cutanate, medicul dermatolog este cel care poate stabili diagnosticul si numai cu ajutorul sau boala se poate tine sub control. Prin urmarea tratamentului potrivit, care consta de la tratamente locale pana la cele mai noi solutii de tratament biologic, administrat doarla recomandarea medicului,si prin vizitele regulate la medic, leziunile pot disparea.Stilul de viata joaca, de asemenea, un rol foarte important in procesul de gestionare a psoriazisului si consta intr-o dieta echilibrata, miscare, gestionarea stresului si o stare mentala pozitiva. Psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, este o afectiune care trece de bariera tegumentului si are multe comorblditatl. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar risca sa aiba o gravitate a bolii asociate de cateva ori mal mare decat un pacient fara aceasta afectiune. De aceea, in tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, avand medicul dermatolog drept pilon central. Peste 296 la suta din populatia Romaniei sufera de psoriazis, insa estimam ca numarul real de bolnavi este mult mai mare si, in momentul de fata, este in desfasurare un studiu despre prevalenta reala a bolii care se va incheia la jumatatea anului viitor. O analiza la nivel european arata ca avem unul dintre cele mai bun registre de psoriazis vulgar, incluzand peste 7.000 de pacienti, acesta fiind poate si unul dintre cele mai bune registre de boala din tara. Psoriazisul poate fi controlat si tratat daca este bine gestionatsl, din fericire, exista din ce in ce mai multe solutii de tratament biologic. La acest capitol, Romania sta la fel de bine precum alte tari, cum ar fi Germania sl Franta si putem sa le oferim pacientilor cele mai noi terapii pentru psoriazis. Tratamentele sunt accesibile, unele sunt compensate, iar altele sunt gratuite. Tot ceea ce trebuie sa faca pacientii este sa se prezinte la medic si sa asculte sfaturile de specialitate. Pentru ca este considerata in mod gresit o boala transmisibila, pacientii sunt discriminati sl izolati. De aceea, mesajul campaniei PSO, dincolo de piele - Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te este: psoriazisul nu este o boala contagioasa. Stigma asociata afecteaza viata pacientilor pe toate planurile, psihologic, social, dar si profesional. Acestia ajung sa resimta rusine, furie, ingrijorare si jenasi, potrivit unui studiu efectuat in Marea Brttanie, 1 din 3 pacienti a avut la un moment dat un gand suicidal. Statisticile sunt ingrijoratoare si ne arata cat de important este sa avem grija ca acesti oameni sa aiba o viata absolut normala si sa fie integrati in societate.

Impactul resimitit de un pacient cu psoriazis

Acest impact este puternic nu doar fizic, ci si la nivel emotional, pentru ca boala te afecteaza pe toate planurile. Psoriazisul afecteaza de la modul in care te percepi tu pe tine insuti, pana la alegerea si practicarea unei meserii, de la modul in care relationezi cu persoanele apropiate, la modul in care iti petreci timpul liber. Ajungi inevitabil sa te gandesti cum vor reactiona membrii familiei, prietenii dar si colegii de la locul de munca, asa ca boala poate sa iti controleze alegerile in viata, iar episoadele de depresie te pot impiedica sa iti desfasori activitati care pentru altii pot parea banale. Pe platforma https://www.psoriazis.info/si pagina de Facebook Afla totul despre PSO. persoanele cu psoriazis, dar si toti cei interesati, pot afla mai multe despre boala, pot adresa intrebari medicilor, primesc sfaturi din partea specialistilor sau isi pot impartasi povestea. Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care apare pe un fond genetic, sub influenta anumitor factori declansatori. Boala afecteaza in proportii egale la femei si barbati, varsta medie de debut fiind in general situata in intervalul 15-30 de ani, insa poate sa apara la orice varsta, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este insa confirmat faptul ca boala este legata de sistemul imunitar si ca exista o predispozitie genetica de a dezvolta aceasta afectiune, iar stresul mental si emotional este un factor important care determina exacerbarea bolii. Printre cele mai comune simptome se numara: leziuni rosii, inflamate, la nivelul pielii, cu forme si dimensiuni variate, bine delimitate; scuame (cruste) alb-sidefii la nivelul leziunilor, care se detaseaza cu usurinta; piele uscata, uneori poate crapa si sangera; senzatie de mancarime, iritatie sau arsura.. Zonele pe care apar de obicei leziunile sunt coatele, genunchii, scalpul, regiunea lombara a spatelui. in anumite cazuri, psoriazisul se poate extinde si la nivelul unghiilor sau palmelor sau pe oricare regiune corporala.