prodieta.ro: Cum interpretam analizele pentru colesterol si trigliceride
Pentru a sti cum sa interpretam analizele de colesterol si trigliceride este important sa intelegem in primul rand ce sunt colesterolul si trigliceridele. Controlul nivelului de colesterol este vital pentru sanatatea inimii. Aceasta pentru ca acesta joaca un rol in dezvoltarea placii de aterom. Iar cand se acumuleaza suficienta placa in vasele de sange, poate avea loc blocarea arterelor. Aceasta blocare determina o slaba circulatie a sangelui si oxigenului catre organe vitale precum inima si creierul, cauzand atac de cord sau infarct. Asadar, este important sa intelegem notiunea de colesterol pentru a putea preveni aparitia bolilor de inima, o cauza principala de deces atat la barbati, cat si la femei.
Cand si cat de des ar trebui sa ne facem analize de colesterol si trigliceride?
Potrivit United States Preventive Services Task Force (USPSTF), o organizatie ce ofera medicilor ghiduri bazate pe dovezi stiintifice, ar trebui testate pentru colesterol urmatoarele grupuri de pacienti: toti barbatii cu varsta de peste 35 de ani si femeile trecute de varsta de 45 de ani, cu risc crescut de boli de inima.

Care sunt factorii de risc ce provoaca boli de inima?

- Sexul masculin;
- Varsta (cu cat mai inaintata, cu atat este mai mare riscul);
- Istoricul familial recent de atac de cord sau infarct (rude de gradul intai, femei sub 65 de ani si barbatii cu varsta sub 55 de ani);
- Diabetul;
- Hipertensiunea;
- Fumatul;
- Obezitatea;
- Colesterolul anormal.

Pentru persoanele mai tinere, se recomanda testarea barbatilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani si a femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, doar in cazul in care au un risc crescut de boli de inima. Ce se intampla cu ceilalti? Pentru barbatii de 20-35 de ani, fara niciun factor de risc, si pentru femeile de orice varsta fara factori de risc, nu se fac recomandari de niciun fel, din cauza lipsei de dovezi stiintifice. Ar trebui precizat totusi ca aceste recomandari rezultate din studii realizate in 2008 sunt pe cale de a fi revizuite. De asemenea, ele sugereaza o frecventa a testarii de cinci ani pentru majoritatea pacientilor, insa mai mare in cazul celor care ar putea avea nevoie de tratament si mai mica pentru persoanele ce prezinta in mod repetat niveluri normale de colesterol si care nu prezinta factori de risc pentru boli de inima.

Cum interpretam panoul lipidic?

Incercarea de a descifra multimea de cifre din acest panou poate fi intimidanta. Se prefera ca unele valori sa fie mari, iar altele mici. Care este care? Si cum sa le adunati astfel incat sa aflati daca aveti nevoie de tratament? Ei bine, mai intai sa invatam despre componentele sale diferite:

Colesterol total

Acesta include toate componentele diferite de colesterol din panou, adunate intr-un singur numar. Nu ne-am agita prea mult daca acest numar este ridicat, din moment ce celelalte componente sunt situate intre limite normale. Deoarece, pana la urma, valoarea colesterolului bun (de preferat, ridicata) este si ea inclusa in colesterolul total. Asadar, daca aveti colesterolul bun mare, si cel total va fi la fel.mIata formula dupa care se calculeaza colesterolul total:
Colesterol total = LDL + HDL + 20% din nivelul total de trigliceride

HDL

Acesta este numit colesterolul bun. In mod ideal, preferam ca valoarea acestuia sa fie peste 40. De fapt, cu cat e mai mare, cu atat e mai bine, deoarece protejeaza inima. Astfel, daca valoarea colesterolului rau este ridicata, un HDL mare va ajuta, intr-o anumita masura, la combaterea acestui risc. Cum sa cresteti aceasta valoare? Prin exercitii si activitati fizice.

Trigliceride

Trigliceridele sunt un tip de colesterol rau ce reflecta fie o dieta bogata in grasimi, fie o dieta plina de carbohidrati. Diabeticii care au o dieta bogata in zahar si cei ce consuma alcool in exces prezinta adesea o valoare mare a trigliceridelor. De asemenea, retineti ca daca nu va faceti analizele pentru panoul lipidic à jeun (pe nemancate), celelalte valori pot fi calculate. Totusi, trigliceridele pot fi multe indiferent de situatie. Asadar, daca doriti o valoare precisa a valorii trigliceridelor, este ideal sa nu mancati si sa nu beti nimic cu 12 ore inainte de analize. Valoarea considerata normala a trigliceridelor este sub 150. Insa de obicei trigliceridele nu se trateaza pana nu ajung la 300-400. Este important sa tratam valorile foarte ridicate deoarece unul dintre riscurile lor principale cauzeaza o boala grava numita pancreatita (sau inflamatia pancreasului) ce apare in lipsa unui tratament.

LDL

Colesterol acumulat pe artere = pericol pentru sanatate! Ultimul, dar nu cel din urma, colesterolul LDL reprezinta, fara indoiala, cea mai importanta valoare a panoului lipidic, reprezentand cea mai stransa corelatie intre colesterol si bolile de inima. Nivelurile ridicate de LDL indica cele mai mari riscuri de creare a placii de aterom pe peretii vaselor de sange. Principalul grup de medicamente pentru colesterol utilizate pentru a scadea riscul de boli de inima are in general ca tinta colesterolul LDL. Pentru majoritatea persoanelor, valoarea considerata normala este sub 130. Este posibil ca cei ce sufera de boli de inima, diabet, boli renale sau care se afla sub tratament medicamentos sa aiba nevoie de un LDL mai mic.

VLDL

LDL rezulta in principal din degradarea VLDL, transportorul major al trigliceridelor. Acizii grasi liberi circulanti formeaza in ficat trigliceride ce sunt cuplate cu apoproteine si colesterol, urmand a fi exportate in sange ca lipoproteine VLDL. VLDL arata, ca si valorile crescute ale LDL-ului, riscul mare de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare, dar si pentru tensiune arteriala, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Interpretarea necesitatii unui tratament medicamentos pentru colesterol si trigliceride
Acum sunteti inarmati cu cele mai bune informatii inainte de a fi chemati de medic pentru o discutie despre nivelurile ridicate de colesterol pe care le aveti. Discutati care ar fi cea mai buna optiune de tratament pentru dumneavoastra.

10 modalitati de a scadea colesterolul fara medicamente

Colesterolul cauzeaza dezvoltarea placii de aterom. Aceasta poate infunda arterele si cauza boli de inima, atacuri de cord, infarct si boala arteriala periferica (vase de sange blocate la nivelul picioarelor), pentru a numi o parte din afectiunile neplacute si care pot fi chiar fatale. Asadar, acum ca stim ca este important sa nu ignoram colesterolul mare, trebuie sa invatam strategiile care ne ajuta sa-l diminuam. (Insa nu intrati in panica pentru ca aceasta nu este chiar o situatie de urgenta). Daca alegeti sa va diminuati colesterolul singuri, fara medicamente, discutati mai intai cu medicul, apoi luati in considerare urmatoarele 10 strategii:

1. Limitati colesterolul total: Nu consumati mai mult de 100 mg de colesterol total pe zi. Cititi eticheta de pe produsele alimentare pentru a controla aportul de grasimi. Daca nu reusiti sa interpretati singuri etichetele, solicitati medicului o trimitere la nutritionist.
2. Limitati grasimile saturate: Atunci cand cititi etichetele de pe alimente fiti atenti la continutul de grasimi saturate. Acestea nu ar trebui sa depaseasca 5% din aportul total zilnic de calorii, procent echivalent cu 10 grame pe zi, in majoritatea cazurilor.
3. Evitati grasimile trans: Grasimile trans se gasesc cu precadere in alimentele procesate, prajite, in deserturi si dulciuri. Dieta ar trebui sa contina cat mai putine grasimi trans pentru a scadea nivelul de colesterol.
4. Limitati carbohidratii: Urmati o dieta echilibrata, in care carbohidratii sa nu ocupe mai mult de un sfert din farfurie si alegeti sa consumati carbohidrati complecsi, acestia fiind metabolizati mai eficient: de exemplu, orez brun si integral, quinoa, amarant, linte, produse de panificatie si paste din cereale integrale, in locul variantei albe. Eliminati din alimentatie toate dulciurile rafinate. Aportul scazut de carbohidrati va va ajuta sa slabiti si va reduce totodata colesterolul determinat de trigliceridele crescute, asadar si LDL-ul.
5. Consumati produse lactate fara grasimi: Atunci cand alegeti produsele lactate, optati pentru lapte, branza, iaurt etc. degresate.
6. Consumati proteine vegetale: Pentru cel putin o sursa de proteine pe zi, alegeti mai degraba o varianta pe baza de soia, decat o sursa de origine animala, puteti opta pentru burger-ul vegetal, tofu, boabe de soia etc. Acesta este motivul pentru care unii vegetarieni prezinta panouri lipidice excelente, consuma putine proteine de origine animala.
7. Cresteti aportul de fibre: Adultii au nevoie de minim 5 portii de legume si fructe pe zi, care sunt de altfel surse bune de fibre. Fibrele se gasesc si in anumite cereale fortificate, in painea integrala, in fulgii de ovaz si orz. Propuneti-va sa consumati zilnic 25 grame de fibre. Daca vi se pare dificil sa consumati aceasta cantitate, luati in considerare suplimentele cu pudra de psyllium sau cu fibre din mere, prune, seminte de in. Fibrele ajuta la scaderea colesterolului rau prin aceea ca reusesc sa se lipeasca de aceste particule de grasime din bolul alimentar si sa le elimine din organism prin tranzit.
8. Faceti exercitii fizice: Realizati o sesiune constanta de cel putin 30 de minute de exercitii cardiovasculare (in timpul carora inima ca bate cu putere si transpirati) in majoritatea zilelor saptamanii (ceea ce inseamna cel putin 4).
9. Limitati consumul de alcool: Alcoolul este o sursa majora de calorii si are adesea un continut bogat in grasimi si trigliceride. Chiar si un singur pahar de vin pe zi reprezinta un plus de 100 calorii, fara de care va puteti simti mai bine. Limitati consumul de alcool, iar atunci cand beti alegeti vinul rosu din struguri sau aronia.
10. Slabiti: Daca sunteti supraponderali, faceti un efort pentru a pierde kilogramele in plus. Puteti face acest lucru foarte bine prin exercitii fizice si o dieta sanatoasa si echilibrata. A fi la dieta” este doar ceva temporar, majoritatea pacientilor care sunt la dieta acumuleaza la loc kilogramele in cele din urma. Trebuie sa realizati o transformare adevarata a stilului de viata pentru a va schimba in bine sanatatea generala.