Moartea unei persoane dragi este unul dintre cele mai neplacute evenimente din viata noastra la care ne este dat sa asistam. Cu toate acestea, nu sta in puterea noastra sa facem ceva pentru ca acea persoana draga noua sa mai ramana printre cei vii. Putem, insa, sa facem ceva dupa trecerea acesteia in nefiinta, pentru ca sa-i fie iertate pacatele savarsite in timpul vietii, iar sufletul ei sa-si gaseasca linistea. Putem sa ne rugam. Iata, asadar, care este rugaciunea pentru cei adormiti, asa cum ne este furnizata de site-ul www.crestinortodox.ro

- Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru dreapta credinta s-au savarsit, si iarta-le lor toate gresalele pe care cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul le-au savarsit si-i asaza pe ei, Doamne, in locuri luminoase, in locuri cu verdeata, in locuri de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea si unde cercetarea fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac. Daruieste-le lor si noua imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite. Ca Tu esti invierea si odihna adormitilor robilor Tai, Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.

Daca vrei ca aceasta rugaciune pentru cei adormiti sa o rostesti doar pentru o singura persoana, o vei trece la singular, specificand si numele persoanei decedate.