ANALIZA COTIDIANUL: La acest referendum, Liviu Dragnea si opozitia au pierdut, dar PSD a castigat (Autor: Ion Spanu)
Rezultatele acestui referendum ar fi trebuit sa genereze o complexitate de concluzii, caci datele permit acest lucru. Nu s-a intamplat nici pe departe asa ceva. Cel putin primele reactii au scos la iveala analize extrem de superficiale, nascute de interese partizane cu o parte a esichierului politic, fiecare incercand sa demonstreze ca adversarul a pierdut. In realitate, acest referendum ne ofera suficiente date pentru o analiza obiectiva, din care toata lumea ar avea cate ceva de invatat. Vom incerca mai jos o asemenea analiza.

PRIMUL CARE A PIERDUT A FOST LIVIU DRAGNEA

In mod cert, Liviu Dragnea este principalul perdant de dupa acest referendum. El a deturnat aceasta initiativa civica, incercand sa foloseasca in interesul sau un previzibil rezultat in favoarea familiei traditionale. Daca referendumul ar fi trecut, Liviu Dragnea ar fi facut turul televiziunilor, laudiandu-se cu sustinerea populara de care se bucura PSD, in general, si el, in mod special! Marea greseala a lui Dragnea este ca, pe de o parte, nu a mers pana la capat cu implicarea partidului in privinta participarii la vot (legea ii permitea acest lucru, dar s-a temut ca nu cumva sa se aleaga cu un alt dosar penal, asa cum s-a intamplat dupa referendumul din 2012). El a crezut ca oamenii vor veni oricum in numar mare la vot si astepta ca abia dupa ce referendumul trecea sa iasa la rampa pentru a-si trece in contul sau personal victoria! Pe de alta parte, Liviu Dragnea nu a inteles ca, in privinta sa, adversarii au reusit in acesti 2 ani sa-l compromita atat de mult in ochii opiniei publice, incit, orice ar face, PSD este pus sub semnul intrebarii cu formula: Nu cumva este pentru Dragnea?. Un cititor chiar mi-a pus intrebarea absurda daca nu cumva acest referendum este pentru legea amnistiei sau gratierii de care ar profita Dragnea! Liviu Dragnea nu era pregatit decat pentru varianta in care referendumul era validat, motiv pentru care, imediat dupa anuntarea rezultatului final, nu a fost in stare decat sa-si linga ranile in singuratate, lasandu-l pe Codrin Stefanescu sa dea primele declaratii de la PSD! El insusi s-a declarat astfel invins!

PSD, CA PARTID, A CASTIGAT LA ACEST REFERENDUM

Poate parea ciudata aceasta afirmatie, dar ea este cit se poate de reala. La referendumul acesta a participat un procentaj de 21,10% din intreaga masa electorala, adica 3,8 milioane de persoane (cifre oficiale transmise de BEC la ora redactarii articolului). Ce inseamna aceste cifre? Comparativ cu alegerile parlamentare din 2016, cand s-a inregistrat un procentaj de participare de 39,9%, adica 7.052.966 de persoane, procentajul de 21,10% (3,8 milioane) din intreaga masa electorala de la acest referendum inseamna 51,8% din totalul voturilor exprimate in 2016! Daca luam in calcul doar voturile DA (3.461.581), procentajul inseamna 47,3% din totalul voturilor exprimate in 2016! Rezultatele din 2016 au aratat un scor pentru PSD de 44,14%, adica 3.204.864 de voturi! Orice calcule s-ar face, aritmetica arata ca numarul celor care au votat DA la referendum este mai mare cu peste 300.000 de persoane decat numarul celor care au votat cu PSD in 2016! Asadar, cei care au clamat infringerea PSD, sugerind ca la vot au participat doar membrii si sustinatorii lor, s-au grabit, dandu-si mult prea tarziu seama ca boicotul cu care credeau ca l-au infrant pe Liviu Dragnea este, de fapt, un argument pentru victoria PSD! Din acest motiv, ulterior chiar au negat acest boicot prin vocea lui Cozmin Gusa, de pilda!

PNL A PIERDUT DUPA ACEST REFERENDUM

Ca partid, PNL este in dificultate dupa acest referendum! Pe de o parte, parlamentarii PNL au votat pentru organizarea referendumului, insa decizia conducerii partidului a fost sa indemne propriul electorat sa-l boicoteze! In opinia noastra, a fost o decizie proasta, care, dupa anuntarea rezultatelor, a permis PSD-ului sa spuna ca marea majoritate a voturilor DA provine de la alegatorii lui, ceea ce, conform datelor de mai sus, reprezinta o imensa victorie pentru PSD, care s-ar traduce prin faptul ca nu si-a pierdut alegatorii din 2016! PNL ar fi castigat enorm daca ramanea consecvent votului din Parlament si ar fi indemnat electoratul propriu sa vina la vot. Referendumul poate ca ar fi trecut si PNL s-ar fi pozitionat de partea familiei traditionale, ceea ce, in perspectiva alegerilor viitoare, ar fi fost un imens avantaj, stiindu-se ca, in ciuda caderii referendumului, romanii sunt in majoritate impotriva casatoriilor intre persoane de acelasi sex! De altfel, daca s-ar fi propus altfel modificarea din Constitutie, de pilda, introducerea unui articol cu continutul: In Romania sunt interzise casatoriile intre persoane de acelasi sex?, poate ca altul era rezultatul astazi! Asa insa, votand pentru organizarea referendumului, dar indemnandu-si electoratul sa nu se prezinte la urne, PNL se vede in situatia deloc confortabila de a se multumi ca l-a invins pe Liviu Dragnea, dar si cu faptul ca va trebui sa imparta cu celelalte partide (USR, UDMR, PMP) procentele care raman de la PSD si ALDE, ceea ce ar insemna sa ramana si dupa 2020 in opozitie! De altfel, la putin timp dupa anuntarea rezultatului de la referendum, au aparut si problemele lui Ludovic Orban, mai multi colegi, intre care Adriana Saftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scantei, Mara Calista, Cezar Preda si Catalin Predoiu, acuzandu-l ca dezbina partidul! Toti acestia nu il acuza pe Ludovic Orban ca a indemnat oamenii sa nu participe la vot, ci pentru ca PNL ar fi pierdut legatura cu 70% din populatie pentru ca el ar fi votat DA, ceea ce este absurd!

USR SE VEDE OBLIGATA SA SUSTINA ORICE INITIATIVA LGBT

Cei care cred ca au dobandit victoria la acest referendum sunt cei din USR, considerandu-se singurul partid care a dovedit consecventa! Ei au votat in Parlament impotriva referendumului si au indemnat alegatorii sa nu participe la vot, dar, in acelasi timp, s-au declarat pentru adoptarea unei legislatii care sa permita casatoriile persoanelor de acelasi sex, ca dovada unei politici deschise spre orientarile din alte tari europene unde acest lucru este deja legiferat. Victoria lor este insa amplificata artificial, liderii USR lansand teoria absurda ca toti cei care n-au participat la referendum vor vota la viitoarele alegeri cu ei! O asemenea enormitate poate fi inteleasa doar ca strategie de comunicare, prin care un partid mic vrea sa deturneze o realitate care spune cu totul altceva, in principal faptul ca in cele 80% intra si cele 60% care-i cuprind pe cei care nu voteaza cu nimeni niciodata! De retinut ca in toate alegerile de pana acum toate partidele si-au propus sa atraga publicul nehotarat, insa niciodata nu s-a reusit acest lucru, un procentaj urias din electorat neprezentindu-se la vot! In eventualitatea in care USR ar ajunge la guvernare intr-o alianta, acest partid s-ar vedea obligat sa sustina orice lege care ar fi propusa de comunitatile LGBT, caci este singurul partid care s-a pozitionat in acest sens si ar fi un adevarat dezastru ca, aflandu-se la guvernare, sa se dezica de ceea ce acum a sustinut in mod consecvent. As vrea s-o vad pe Chichirau sustinand in campanie aceasta cauza! In plus, USR ar intra in conflict cu PNL si PMP, partide care se multumesc cu victoria asupra lui Liviu Dragnea, dar nu au declarat niciodata ca sustin casatoriile persoanelor de acelasi sex sau adoptiile de copii de catre cuplurile LGBT!

ALDE A PREFERAT NEUTRALITATEA

Decizia surprinzatoare a celor de la ALDE de a sta deoparte, indemnandu-si sustinatorii sa faca ce vor, este una care poate oricand sa justifice spargerea aliantei de guvernare, mai ales ca in acest moment mai este o disputa cu PSD si pe Legea offshore, care face sa sara scantei in alianta! Este greu de spus de ce a preferat ALDE sa stea deoparte, mai ales dupa ce rezultatul final al referendumului arata ca mai era nevoie de 9 procente pentru atingerea pragului minim necesar pentru validare, pe care le-ar fi putut aduce!

REFERENDUMUL S-A TRANSFORMAT DINTR-O INITIATIVA CIVICA INTR-O BATALIE POLITICA

Ceea ce trebuia sa fie o initiativa civica prin cele 3 milioane de semnaturi adunate pe petitia Coalitiei pentru Familie, cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a transformat intr-o disputa politica intre alianta PSD " ALDE si partidele din opozitie! Acesta este principalul motiv pentru care electoratul a lasat impresia ca nu este interesat de modificarea Constitutiei, desi lucrurile nu stau nici pe departe asa. In loc ca toate partidele sa-si trimita electoratul la vot pentru a avea o imagine clara asupra controversatei notiuni de familie traditionala, cei din opozitie au deturnat referendumul, transformindu-l intr-o arma care sa-l distruga pe Liviu Dragnea! In acelasi timp, dovedind acelasi joc duplicitar pe care i-l cunoastem chiar de la preluarea conducerii PSD, Liviu Dragnea a lasat impresia ca referendumul este al lui, fiind sigur ca va trece, dar nu a vrut sa angajeze partidul de teama de a nu se alege cu un alt dosar penal.

REFERENDUMUL A ARATAT CA PROPAGANDA POLITICA ESTE MAI PUTERNICA DECIT PROPAGANDA BISERICII

Unele voci afirma acum, dupa referendum, ca Biserica (ma refer aici la toate cultele) ar fi pierdut ceva. Concluzie falsa, caci daca acest scrutin nu a fost validat din lipsa de cvorum, nimeni nu poate sa traga o astfel de concluzie, intrucit nu stim optiunea celor 80% din oamenii care nu au fost la vot! Mai degraba, putem sa afirmam ca, in acest moment, propaganda politica este mai puternica decit propaganda religioasa! Un lucru cat se poate de firesc, daca ne gandim ca, in mijloacele de informare, Biserica este aproape inexistenta, in timp ce politica ocupa primul loc, alaturi de divertisment sau cancan. De altfel, rezultatul referendumului nu influenteaza absolut deloc casatoria religioasa, asupra careia nu se poate pronunta decat Biserica, nicidecum partidele. Acum a fost vorba doar despre casatoria civila, nu despre cea religioasa.

CONCLUZII

Pe scurt, daca se poate vorbi despre un esec al acestui referendum, trebuie luat in calcul faptul ca partidele din opozitie si chiar ALDE nu si-au angajat propriul electorat in vederea stabilirii optiunii populatiei fata de tema aflata in discutie. De asemenea, trebuie subliniata si fuga partidelor de un sondaj amplu, care le-ar fi oferit rezultate concrete despre propriul electorat, mult mai aproape de adevar decat clasicele sondajele de opinie! Practic, dupa acest referendum, doar PSD, ca partid, poate sa spuna ca a castigat ceva, adica poate sa afirme cu date statistice ca si-a pastrat electoratul din 2016, cel care l-a facut castigator al alegerilor parlamentare! Dar pentru ca Liviu Dragnea, presedintele partidului, este perdant, se pare ca nici PSD nu se poate bucura de aceasta victorie statistica pentru ca nu cumva sa-si supere seful! Una peste alta, putem spune ca duminica trecuta s-a ratat o buna ocazie ca opozitia sa ia pulsul electoratului in acest an preelectoral de dinaintea celor doua scrutine ce urmeaza: prezidentialele si europarlamentarele. Si, cel mai important lucru, s-a ratat aflarea optiunii poporului roman fata de casatoriile persoanelor de acelasi sex sau fata de adoptiile de copii de catre aceste cupluri. A spune ca doar 20% din populatie sunt de partea familiei traditionale si 80% ar vrea cupluri homosexuale este o absurditate care ar trimite in derizoriu orice analiza. Raspunsul la intrebarea: Sunteti de acord cu casatoriile dintre persoane de acelasi sex? ramane sa-l aflam altadata. Acum am asistat doar la un razboi politic in care fiecare s-a batut cu fiecare. Adica la o harjoneala!

(Sursa: cotidianul.ro)