Anonimus: 10 feluri de foame si cum le poti controla
Desi pare cea mai obisnuita senzatie din lume, foamea este, din multe puncte de vedere, un fenomen misterios. Implica atat aspecte fiziologice, cat si psihologice si, datorita acestei varietati de factori, este adesea dificil de controlat. Primul pas este identificarea elementului care declanseaza nevoia sau dorinta de a manca.

1. Foamea adevarata

Este cel mai important tip deoarece spune organismului cand ar fi cazul sa manance. Se poate uneori manifesta fizic, prin tremuraturi - din cauza scaderii glicemiei - dureri de cap, nivel scazut al energiei si binecunoscutele chioraieli ale stomacului, explica psihologul Susan Albers. In asemenea situatii, iti vine sa mananci orice nimeresti, deci poti face alegeri nepotrivite. Fii pregatit, tinand la indemana niste gustari sanatoase.

2. Foamea TV

Multi oameni simt nevoia sa manance in timp ce se uita la televizor, iar un studiu din 2013 arata ca distragerea atentiei de la mancare ii poate face sa manance mai mult decat daca nu s-ar uita la TV. Gandeste-te sa mananci inainte de a te aseza la televizor; in timp ce te uiti, fa altceva cu mainile - tricoteaza, plateste facturi - si nu te uita la reclame, ca sa nu te duca in ispita imaginile cu alimente.

3. Foamea de plictiseala

Te plictisesti, nu stii ce sa faci, atunci te duci sa te uiti in frigider si sfarsesti prin a manca. Plictiseala e ceva cu care avem cu totii de-a face, e bine sa invatam sa o suportam, in loc sa cedam reflexului de a o combate mancand. Incercati sa transformati momentele de plictiseala in momente de relaxare. La nevoie, recomanda psihologul, faceti o lista: cinci moduri simple de a va relaxa (cititi o revista, mangaiati catelul), cinci locuri in care va puteti duce pentru a va simti in largul vostru (pe veranda, intr-o camera linistita) sau cinci persoane cu care puteti sta de vorba (o sora, un prieten bun etc.) Cand apare plictiseala, recurgeti la lista si gasiti ceva placut de facut.

4. Foamea de nervi

Apare atunci cand, din cauza scaderii glicemiei, intrati intr-o stare de iritare si nu mai ganditi clar. Unii oameni au asemenea manifestari, devenind foarte nervosi cand le e foame. E o problema care ar trebui sa fie controlata deoarece poate afecta relatiile, viata de familie: cercetari recente au aratat ca oamenii casatoriti care prezentau niveluri mai scazute ale glucozei in sange aveau sanse mai mari de a se manifesta agresiv fata de partenerul de viata. Desi, in asemenea, cazuri, exista tendinta de a manca rapid ceva dulce pentru a ridica glicemia, e mai bine sa invatati sa recunoasteti problema si sa o combateti cu ajutorul unor carbohidrati sanatosi - un fruct sau cativa biscuti neindulciti, din faina integrala.

5. Foamea de dupa-amiaza

La serviciu, pe la ora 3 dupa-masa, cand scade nivelul de energie, multi simt nevoia sa mearga sa-si cumpere ceva de mancare (si adesea isi iau ceva dulce). Se recomanda sa anticipam aceste situatii si sa ne pregatim pentru ele, tinand la indemana o provizie de gustari bogate in proteine: nuci si alune, mici portii de branza, iaurt simplu. Proteinele tin de foame pana la ora mesei de seara si ne ajuta sa mancam mai putin la cina.

6. Foamea de stres

Cand suntem stresati, avem tendinta de a fi mai putin pretentiosi la mancare, asa ca e mai probabil sa mancam ceva nesanatos. In afara tehnicilor de reducere a stresului, iata inca o recomandare: sa ne oprim si sa ne concentram asupra beneficiilor pe care le-am avea daca alegem o gustare sanatoasa - de pilda, scaderea in greutate sau scaderea tensiunii arteriale. Acest lucru ajuta creierul sa depaseasca nevoia stringenta de a manca ceva nesanatos pentru combaterea stresului.

7. Foamea asociata cu sindromul premenstrual

O problema specifica femeilor: schimbarile hormonale care survin cu cateva zile inainte de menstruatie pot declansa o foame mai accentuata si pofte alimentare care nu vizeaza, de obicei, mancaruri prea sanatoase. Nu e cazul sa va lipsiti de mancare in aceste momente, spun specialistii. Puteti manca un pic mai mult; dupa menstruatie, cand va veti regasi echilibrul hormonal, va veti regasi si echilibrul alimentar.

8. Foamea care e doar in mintea ta

Nu esti nici obosit, nici flamand, totusi, parca vrei sa mananci ceva. In asemenea cazuri, incearca sa dai de radacina problemei. Intreaba-te: ce vreau de la mancare? Poate ca, de fapt, incerci sa amani sa lucrezi la o sarcina de serviciu sau vrei o pauza, iar a manca te-ar face sa simti ca faci totusi ceva. Dar e preferabil sa folosesti asemenea momente pentru a te hotari daca intr-adevar vrei sa mananci sau vrei altceva.

9. Foamea care e, de fapt, doar un prilej

De fapt, nu ti-e foame, ci doar ai o ocazie sa mananci ceva. Intri intr-o camera, gasesti o tavita cu fursecuri ramase de la pranz si, daca tot sunt acolo, iei si tu. Stai un moment inainte de a face asta, astfel, intrerupi obiceiul automat de a manca atunci cand vezi ceva de mancare la indemana, fara ca macar sa te gandesti sau sa savurezi alimentul respectiv. Sentimentul de vina te poate face sa-l inghiti rapid, fara sa te bucuri de el. Gandeste-te o clipa, apoi decide-te: mananci sau nu. Daca iei un fursec, macar mananca-l incet si savureaza-l. Si ia in considerare si asta: un fursec, din cand in cand, n-o sa te ingrase, dar daca mananci cate trei deodata, zilnic, in afara meselor tale obisnuite, s-ar putea sa iei in greutate.

10. Foamea sarbatoreasca

E vorba despre ocaziile speciale - o iesire la restaurant, o masa cu familia sau prietenii - in jurul unor alimente precum pizza, tort etc. E un lucru bun, deoarece hrana are o capacitate exceptionala de a apropia oamenii. Problema apare atunci cand nu mai vezi niciun alt mod de a sarbatori ceva decat cu multa mancare. Femeile, de pilda, pot inlocui intalnirea cu o prietena la bar (pentru bauturi si aperitive, cu multe calorii) printr-o plimbare sau o tura prin magazine sau pot sarbatori o aniversare printr-o sedinta de tratement cosmetic, care are si ea capacitatea de a le face sa se simta bine.

(Sursa: anonimus.ro)