ADEVARUL: Patriarhul Daniel: In pofida actiunilor de boicotare agresiva a referendumului, trebuie sa aparam darul sacru al vietii persoanei umane (Autor: Cezar Padurariu)
Adunarea Nationala Bisericeasca, for compus din toti ierarhii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a intrunit in sedinta in cursul zilei de sambata, 29 septembrie 2018. La capatul intrunirii, ierarhii BOR au emis un comunicat de presa in numele Adunarii Nationale Bisericesti, semnat de Patriarhul Daniel. Oficialii BOR cer enoriasilor sa participe la referendumul din 6-7 octombrie 2018 si sa voteze DA. Redam, mai jos, comunicatul integral expediat de biroul de presa al Patriarhiei Romane:
Adunarea Nationala Bisericeasca, compusa din toti ierarhii Sfantului Sinod, reprezentantii clerului si reprezentantii credinciosilor mireni din eparhiile Patriarhiei Romane, intrunita in sedinta din 29 septembrie 2018, indeamna pe toti cetatenii ortodocsi romani sa participe la referendum si sa spuna DA clarificarii textului articolului 48 din Constitutia Romaniei privind definirea casatoriei, adica inlocuirea expresiei confuze: UNIUNEA LIBER CONSIMTITA INTRE SOTI, cu formularea clara si precisa: UNIUNEA LIBER CONSIMTITA INTRE UN BARBAT SI O FEMEIE. Prin aceasta precizare clara si fara echivoc, in Constitutia Romaniei, se afirma, se apara si se promoveaza familia ca institutie umana fundamentala creata si binecuvantata de Dumnezeu pentru cresterea si perpetuarea umanitatii, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi:
- Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie. Si Dumnezeu i-a binecuvantat zicand: Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti! (Facere 1, 27-28).
Aceasta familie bazata pe casatoria intre un barbat si o femeie a fost binecuvantata si cinstita de Mantuitorul Iisus Hristos prin prezenta Sa, a mamei Sale si a ucenicilor Sai, la Nunta de la Cana Galileii, unde a savarsit minunea transformarii apei in vin (cf. Ioan 2, 1-11), aratand astfel valoarea sfanta a familiei conjugale pentru viata Bisericii. In acest sens, Sfantul Apostol Pavel recomanda ca iubirea mirelui fata de mireasa sa fie asemenea cu iubirea lui Hristos fata de Biserica (cf. Efeseni 5, 22-25, 32). Familia binecuvantata de Dumnezeu, spre a cultiva iubirea reciproca si a da nastere la copii, este izvor de viata pentru fiecare popor si pentru intreaga umanitate. Prin urmare, participarea la referendum, in zilele de 6 si 7 octombrie 2018, este un act de marturisire a credintei in iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maxima responsabilitate pentru viitorul poporului roman, precum si un examen de maturitate spirituala pentru a alege intre valori permanente si ideologii efemere. Cuvantul referendum inseamna: consultare directa a cetatenilor chemati sa se pronunte prin vot asupra unui proiect de lege de o deosebita importanta pentru stat sau asupra unor probleme de interes general (DEX). Asadar, participarea cetatenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea casatoriei in Constitutia Romaniei este un act profund democratic si patriotic-national, de o deosebita importanta pentru intreg poporul roman, deoarece se voteaza pentru apararea familiei bazata pe casatoria intre un barbat si o femeie si pentru viitorul copiilor poporului roman. De fapt, in articolul 2 din Constitutia Romaniei se precizeaza ca prin referendum se exprima suveranitatea nationala a Romaniei. In pofida multor actiuni de boicotare agresiva si denigrare injusta a referendumului, trebuie sa aparam darul sacru al vietii persoanei umane care se naste din iubirea conjugala intre un barbat si o femeie, pretuind astfel si generatiile de parinti si copii care au asigurat continuitatea poporului roman de-a lungul veacurilor. Sa cinstim, asadar, Centenarul Marii Uniri din 1918, printr-o mare unire de cuget si actiune nationala in apararea familiei crestine si a viitorului poporului roman! Presedintele Adunarii Nationale Bisericesti + DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

(Sursa: adev.ro)