Florile de mac simbolizeaza gingasie, dragoste, puritate, frumusete. Ele sunt daruite, sadite, ingrijite, asteptate. Florile de culoare rosie inseamna pasiune, scanteie, sange si de asemenea este considerata culoarea dragostei. Culoare activa si temperamentala, ea simbolizeaza cele mai adanci si implinite sentimente de dragoste si respect, dorinta si vitalitate.
In cadrul unei discutii i-am intrebat pe cititorii nostri ce-ar semnifica macii rosii, mai ales ca ii gasim si in opera intitulata Petale de mac de Mihail Curecheru, care este inclusa in cadrul proiectului Chisinaul citeste o carte.
Cititorii si-au exprimat opinia ca macul este o floare cu semnificatie dubla, insemnand pasiunea, dar si moartea, deoarece are culoarea rosie ca sangele.
Cu toate ca florile sugereaza, in mare parte dragoste, admiratie si puritate, ele mai semnifica si moarte sau trecere, precum este cazul macului rosu. A fost considerat simbolul somnului pentru ca din maci se extrage opium, si al mortii deoarece are culoarea rosie ca sangele.
Din surse aflam ca in Grecia antica, floarea de mac se regasea pe fetele monedelor fiind asociata cu bogatia si fertilitatea.
In capitala Imperiului Roman, insa, oamenii o incadrau printre plantele funerare desi proprietatile ei halucinogene incepeau sa atraga atentia asupra sa.
In traditia medievala crestina, macul se crede a fi aparut din sangele unor sfinti martiri. O alta legenda marturiseste cum odata, in Sambata Mare, cand toate florile s-au hotarat sa privegheze, numai macul somnoros a adormit venindu-si in fire la strigatele de bucurie ale semenelor: Christos a inviat! Atunci, macul s-a rusinat asa de tare incat a devenit asa de rosu aprins.
Dictionarul de simboluri ne spune ca macul simbolizeaza regretul dar si speranta ca durerea va putea fi depasita. Crestinismul considera ca aceasta floare este simbolul odihnei sufletelor celor adormiti intru Domnul. La mormintele eroilor necunoscuti, in zilele in care sunt comemorati, se aduc flori de mac.
Macul mai poate semnifica si gingasie, fiind floarea dragostei pasionale, asociata cu ardoarea. In cazul unei relatii aflate la inceput, primirea unei flori de mac poate insemna dorinta de a avansa.
V-am relatat cateva semnificatii ale macilor rosii, dar va indemnam sa cititi cartea Petale de Mac, de M. Curecheru, pentru a descoperi semnificatia lor in opera data.

(Sursa: bibliotecanicolaetitulescu.wordpress.com)