ADEVARUL: Zoo Calarasi, modernizare de 330.000 de euro pentru ore de biologie in aer liber (Autoare: Ionela Stanila)
Desi au trecut aproape 40 de ani de la infiintare, Gradina Zoologica din Calarasi, printre cele mai mari din tara, devine tot mai atractiva. Intinsa pe o suprafata de 10 hectare, parcul care adaposteste aproape 80 de specii de pasari si animale se modernizeaza. Autoritatile locale au investit 330.000 de euro, fonduri europene, pentru reabilitarea infrastructurii de mici dimensiuni si promovarea in scop didactic a unui ecosistem piscicol. Concret, aici a fost recreata o balta dunareana unde profesorii, alaturi de elevi, vor putea veni sa tina ore in aer liber. Intregul ecosistem poate fi utilizat, asa cum s-a si intentionat in etapa de pregatire a proiectului, ca zona de desfasurare a orelor de biologie si zoologie, de relaxare si de informare in acelasi timp, printr-un contact direct cu natura, atat de catre elevi, cat si de orice persoana dornica sa petreaca timp intr-un context putin diferit de acela al uni parc clasic.
- Au fost amenajate 3 insule, un bazin cu o suprafata de aproximativ 4.200 mp luciu de apa, alei, foisoare cu banci si mese de lemn, precum si materiale informative educative. Bazinul este amenajat in scop didactic si pregatit in acest sens prin plantarea diverselor specii de plante specifice baltii dunarene: papura, stuf, salcie etc. In crengile de salcie rupte cuibaresc pescarusi, rate si alte pasari care sunt atrase de zona propice pentru asa ceva. Bazinul nu a fost gandit ca sa fie umplut cu apa decat la nivelul existent in acest moment, tocmai pentru a face posibila observarea plantelor care au fost plantate special si se dezvolta in acest ecosistem. Pasari de balta precum pelicanii, ratele, dar si lebedele-locatari mai vechi ai Gradinii Zoologice, au fost aduse sa vietuiasca in zona amenajata. Pentru informatii privind pasari, plante si animale specifice zonei de balta dunarene au fost realizate planse care prezinta, aproape in mod didactic, informatii minimale despre acestea. Avem una dintre cele mai mari si mai frumoase Gradina Zoologica din tara si facem eforturi permanente sa o intretinem si infrumusetam, a explicat Cristian Tatavura, directorul Zoo Calarasi.
Stefan Teodorescu (51 de ani) este tehnician veterinar de mai bine de 2 decenii la Gradina Zoologica. Amenajarea unei balti dunarene la scara redusa spune ca a fost o munca serioasa pentru angajatii parcului.
- Cred ca este important sa se implicam in modernizare, iar faptul ca au fost alocate fonduri pentru aceasta reabilitare a fost imbucurator. Vizitatorii sunt incantati de aceste foisoare, e un mod de relaxare placut. Mai avem putin de lucru, mici retusuri si speram ca toata lumea sa fie multumita. Va fi inedit pentru elevi sa vina sa petreaca aici cateva ore in aer liber, a spus Stefan Teodorescu.

Copie fidela a baltii dunarene

Viceprimarul Viorel Ivanciu, presedintele comisiei de receptie a lucrarilor, a spus ca intregul ecosistem poate fi utilizat atat ca zona de desfasurare a orelor de biologie si zoologie, dar si ca zona de relaxare si informare in acelasi timp pentru orice persoana dornica sa petreaca putin timp in natura, intr-un context total diferit de acela al unui parc clasic.
- Intregul ecosistem creat aici, copie fidela a baltii dunarene, poate fi utilizat atat ca zona de desfasurare a orelor de biologie si zoologie, ca zona de relaxare si informare in acelasi timp, printr-un contact direct cu natura, atat de catre elevi, cat si de oricare persoana dornica sa petreaca putin timp in natura, intr-un context total diferit de acela al unui parc clasic. Cele trei foisoare sunt echipate cu prize care permit conectarea diferitelor dispozitive de proiectie, au sisteme de iluminat performante si sunt dotate cu mobilier specific (mese si banci din lemn) astfel incat activitatile didactice sa se poata desfasura in conditii placute. Municipalitatea va continua sa acorde o atentie deosebita modernizarii gradinii zoologice care este un punct de atractie atat pentru calaraseni cat si pentru cei care viziteaza orasul.
Amenajarile sunt in toi, iar conducerea Gradinii intentioneaza sa incheie un parteneriat cu Inspectoratul scolar Judetean pentru desfasurarea orelor de biologie in aer liber.
- Suntem in perioada transformarilor. De anul viitor se vor putea tine cursuri aici. Deocamdata mai avem de lucru. Intentionam sa angajam permanent si un biolog, un specialist care sa fie tot timpul la dispozitia vizitatorilor. Intentionam sa aducem si specii indigene de pasari si de animale pentru a crea in miniatura o balta cu adevarat dunareana, spune directorul.

Cum s-a redresat situatia

Deschisa in fiecare zi, intre orele 8.00 si 19.00, ZOO Calarasi gazduieste zeci de specii de animale, pasari exotice si reptile. Aici poti fi admirati si pelicani, dar si o pereche de lebede negre, aduse de la Bucuresti.
- In anii 90, fondurile alocate din bugetul Primariei nu acopereau decat intretinerea animalelor. Nu existau bani pentru niciun fel de investitii pentru renovari sau modernizari. Timp de 4 ani am supravietuit cu 25.000 lei. Faceti o comparatie si va veti convinge. Gradina Zoologica din Bucuresti primea atunci peste 10 milioane lei!, spune Cristian Tatavura, directorul Zoo Calarasi.

Puii de tigru, moneda de schimb

Ca sa poata face fata situatiei din acea perioada, Tatavura a pus la punct o strategie inteligenta. Pentru ca la Calarasi existau exemplare deosebite, prin reproducerea lor, s-a inceput schimbul de animale cu alte institutii din tara, dar si din strainatate.
- In Taigaua siberiana mai exista, in libertate, doar 200 de tigri. La ZOO Calarasi am reusit sa obtinem peste 40 de pui, prin reproducerea celor pe care ii avem in captivitate. Astfel, am putut sa dam pui de tigru in Germania si Olanda, la schimb, cu hipopotam si jaguar sau sa-i vindem, a declarat Cristian Tatavura.
Multe dintre animalele din pepiniera de la ZOO au ajuns chiar vedete la Circul Globus din Capitala.

Inundatia cumplita din 1985

O alta perioada dificila s-a consumt in iarna anului 1985, cand Gradina a fost inundata si 80% dintre animale au murit inecate.
- Eram elev la liceu si profesorii ma invoiau de la cursuri ca sa vin sa ajut la refacerea gradinii. Atunci director era tatal meu, cel care a infiintat-o in anul 1980. A fost un dezastru. Animalele care au fost recuperate au fost cazate in diverse locatii din oras. Maimutele si papagalii au ajuns la o centrala termica, iar foca a fost prinsa cu plasele de pescari in bazinul piscicol de la Gradistea, povesteste Tatavura. Dupa 3 ani, Gradina a intrat intr-o perioada de renastere, ajungand chiar sa fie prima din tara, deoarece avea cele mai multe specii de animale.

(Sursa: adev.ro)