Dincolo de faptul ca face parte din cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, palatul Wesselenyi are numeroase trasaturi care-l propulseaza in topul celor mai spectaculoase proprietați istorice aflate la vanzare.
Istoria palatului incepe inca de acum mai bine de doua secole, cand baronul Wesselanyi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii. Urmeaza aproape un secol in care cei mai buni constructori, arhitecți si pictori ai lumii transilvanene (Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser) lucreaza pentru a edifica impresionantul palat care poate fi admirat si in ziua de astaziinin stil baroc de aproape 3.500 de mp, cu laturi de peste 80 de metri si cu frontoane specifice acestui stil, asemanatoare cu cele ale castelului Banffy din Bonțida.
Maxima inflorire a domeniului este atinsa in perioada baronului Wesselanyi Miklos al II-lea(1796-1850) atunci cand palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural si economic al zonei Salajului. Aici au loc reprezentații ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimosi in Ungaria si in statele germane, iar manufactura de matase pune Jiboul pe harta europeana a luxului.
In prezent, domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este inconjurat de o impresionanta gradina botanica. Intinsa pe o suprafața de 30 de hectare, aceasta reamenajare moderna a fostului parc al palatului Wesselenyi atrage anual zeci de mii de turisti romani si straini.