CE SE INTAMPLA DOCTORE: Menopauza prematura - cauze, simptome si tratament (Autoare: Paula Rotaru)
Un proces biologic firesc, menopauza este considerata o etapa de referinta a varstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbari fizice si anatomice drastice, ci si de natura emotionala, comportamentala sau sociala. In mod normal, atunci cand organismul feminin evolueaza in mod sanatos, menopauza se instaleaza in jurul varstei de 50 - 51 de ani, este marcata de incetarea menstruatiei si de incheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen si progesteron, de catre ovare. Varsta la care o femeie ajunge la menopauza variaza in functie de specificatiile fiecareia, astfel ca acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani, fiind influentat si de o multitudine de factori precum cei genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburari endocrine si hormonale. Atunci cand se manifesta inaintea varstei de 40 de ani, menopauza este considerata prematura, iar daca depaseste 55 de ani - tardiva.

Menopauza prematura - simptome

Potrivit statisticilor generale, 1 din 1000 de femei cu varsta cuprinsa intre 15-29 ani si 1 din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematura, care se manifesta initial sub forma menstrelor neregulate (pana cand acestea dispar complet), bufeuri, iritabilitate, cresterea in greutate, uscaciunea vaginala sau scaderea libidoului.

Menopauza prematura - cauze si implicatii

In majoritatea cazurilor, menopauza prematura apare pe fondul tulburarilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite parti ale corpului ca pe un inamic si produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatica sunt un exemplu in acest sens, afectand functionarea corecta a ovarelor si procesul de ovulatie.
- Factorii genetici au si ei o valenta importanta in aparitia acestei tulburari: modificarile ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficienta de ovule inca de la nastere se afla pe lista celor mai comune disfunctii genetice care determina functionarea dezechilibrata a sistemului de reproducere sustine dr. Irina Oproiu, medic obstetrica-ginecologie in cadrul Gynera Fertility Center.

Alte motive ale aparitiei menopauzei premature:
- chimioterapie sau radiatiile impotriva cancerului
- un indice de masa corporal sau nivel de colesterol foarte ridicat
- infectiile virale
- epilepsia sau sindromul Turner (un defect cromozomial ce impiedica dezvoltarea corecta a ovarelor)

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece sau sa previna aparitia menopauzei premature, astfel ca majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu aceasta afectiune, se vor confrunta inevitabil si cu infertilitatea.
Menopauza prematura - tratament pentru ameliorarea simptomelor
Exista terapii si tratamente medicamentoase care pot tin sub control anumite simptome. Acestea sunt:
- Terapia cu hormoni - se prezinta sub diverse forme (pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme) sau tratamentele hormonale locale vaginale.
- Geluri, creme, lubrifianti vaginali non-hormonali recomandati pentru a preveni uscaciunea vaginala.
- Tehnologia reproducerii asistate - este o solutie tot mai frecvent adoptata de femeile cu menopauza prematura care doresc sa ramana insarcinate. In aceasta situatie, embrionii conceputi din ovocite donate si sperma partenerului sunt implantati in uterul femeii, dupa o prealabila pregatire hormonala.
Dr. Irina Oproiu semnaleaza faptul ca desi menopauza prematura este o afectiune, aceasta nu inseamna sfarsitul feminitatii sau a implinirii dorintelor normale de a concepe.Fertilizarea in vitro, impreuna cu un tratament hormonal adecvat, ramane principalul sprijin pentru femeile cu acest diagnostic si o solutie tot mai des adoptata de acestea.

(Sursa: csid.ro)