Cotrobaind deunazi prin valiza cu fluturi dintr-o boxa, am regasit un exemplar dintr-o revista din anul 1995, in care am publicat un interviu - fulminant pentru acea vreme-, cu Profesorul univ. dr. DORIN SARAFOLEANU, pe atunci seful Clinicii ORL a Spitalului Clinic Grivita. Interviul avea un titlu curajos: PUTEREA ATENTEAZA LA FIINTA NATIONALA si a starnit in epoca un ecou cu totul deosebit, ca de altfel toate aparitiile publice ale reputatului medic specialist Dorin Sarafoleanu. Reproduc in cele ce urmeaza textul integral al interviului, aparut in Jurnalul socialist nr.9/16-31 iulie 1995.

Profesor univ. dr. DORIN SARAFOLEANU, seful Clinicii ORL a Spitalului Clinic Grivita: PUTEREA ATENTEAZA LA FIINTA NATIONALA

x In domeniul sanitar, reforma si progresul sunt inexistente x Nici o tara din lume nu-si permite luxul Romaniei: minimalizarea si desconsiderarea sanatatii, invatamantului, culturii x Este aberant ca statul roman sa recomande finantarea bolilor sociale si pe termen lung, prin sponsorizare x Romania nu stie sa-si respecte Intelectualii si consecintele vor fi grave x Medicii nu au facut inca greve, dar Puterea sa nu se joace cur rabdarea lor!

- Domnule profesor, in urma cu putin timp, presedintele Romaniei a promulgat Legea exercitarii profesiei de medic, dupa ce acest foarte important document legislativ a trecut prin furcile caudine ale celor doua Camere ale Parlamentului. Va schimba aceasta lege conditia medicului?
-Totul depinde de cum va fi aplicata. Eu, in acest moment sunt profund scarbit de ceea ce se petrece la noi. S-a ajuns sa se scrie in Libertatea cat ia ciubuc un medic, fara sa se sufle un cuvant despre milioanele celor din AGA si alte afaceri de coruptie. A stat cineva langa un doctor cand opereaza ca sa vada cat i se umfla coronarele? Va repet, sunt profund scarbit de modul cum sunt tratati medicii.

- De curand, la Spitalul Universitar Bucuresti (Municipal) a fost o intalnire a medicilor cu presedintele Ion lliescu. In ce masura poate presedintele, cu autoritatea sa morala, sa sprijine activitatea medicilor, si in general procesul reformei acestui important sector al sanatatii?
- Corpul profesional al medicilor a apreciat faptul ca insusi presedintele tarii a venit in mijcul nostru si, ceea ce este mai important, nu pentru a se amesteca in problemele profesionale, ci pentru a cunoaste problemele reale. In cuvantul sau a si spus de altfel ca nu poate da solutii. Solutiile schimbarii nu pot veni decat tot din lumea medicala, pentru ca reforma sistemului medico-sanitar dfn Remania este imperios necesara si fara efectuarea ei riscam sa subminam sanatatea unei populatii de 23 milioane de locuitori.

- Dupa parerea dvs, ce ar trebui facut pentru a se realiza o schimbare esentiala, a sistemului medico-sanitar?
-Este vorba de a schimba un sistem instituit in urma cu circa 40 de ani dupa un model sovietic care, la timpul sau, a rezolvat niste probleme de sanatate. Dar sistemul a ramas anchilozat si nu i s-au adus corective timp de cateva decenii. Pe de alta parte, in contextul general al democratizarii intregii societati, a vietii sociale si economice, sistemul nu mai corespunde. El a devenit desuet si franeaza dezvoltarea relatiei medic-pacient impiedicand acordarea unei ingrijiri medicale de buna cafitate si, implicit, progresul medicinei. Deci, sistemul trebuie schimbat fara discutie.

-Domnule profesor, ce va supara cel mai mult in acest moment, in legatura cu modul cum realizeaza Ministerul sanatatii schimbarea acestui sistem?
-Surprinderea, mihnirea si regretul meu se datoreaza faptului ca timp ce 5 ani nu s-au facut pentru schimbarea acestui statem decat gesturi birocratice sj administrative. Toata lumea vorbeste despre schimbarea sistemului fara insa sa stie si ce trebuie sa punem in loc. In legatura cu sanatatea nu putem glumi. Sunt o serie de afectiuni foarte grave, in continua crestere din punct de vedere numeric sj care nu sunt ingrijite cum trebuie.

- Ministerul a facut o larga mediatizare a experimentului in 8 judete privind reforma, vorbindu-se de asigurarile de sanatate, de medicul de familie, de avantajele acestui sistem. Nu este destul?
-Populatia este bulversata si, desi s-au tinut multe prelegeri in mass-media si prin alte locuri despre acest subiect, totusi, concret nu s-a facut mai nimic. S-a creat o mare nebuloasa, care nu e de natura sa lamureasca populatia in legatura cu ce o asteapta. Este necesar sa stim exact ce dorim sa facem, deoarece reforma trebuie gandita nu numai cu un singur cap, ci cu mai multe capete. in Romania exista mari profesionisti, buni specialisti, care au vazut lumea si stiu ca trebuie facut.

-Totusi, unde credeti ca s-a gresit pana acum?
- Nu s-a facut de fapt nimic. Reforma trebuie conceputa din aproape in aproape, adaptata la conditiile sociale si economice ale tarii noastre, in sistem de interconditionalitate. Nu putem face o reforma foarte buna in sanatate - chiar daca luam modele de la germani sau americani - daca toate celelalte sisteme economico-sociale nu functioneaza bine.

- Se vorbeste de integrarea Romaniei in structurile europene, de standardele europene. Ce ar trebui facut pentru medicii romani ca sa ajunga la standardul european in practicarea meseriei?
- Medicii din Romania au valoare profesionala. Ma refer ta marea lor majoritate. Medicii romani sunt bine pregititi pe bancile facultatii si ies eu un bagaj de cunostinte net valoros, comparabil cu al celor mai bune scoli medicate din Europa si din lume. Dovadan este si faptul ca avem foarte multi studenti straini care apeleaza la scoala de medicina romaneasca. Dar aceasta nu inseamna automat standard european. As face o comparatie intre Romania si orice tara din jurul nostru si din Europa occidentala - pentru ca spre ea tindem. Au sosele, apa curenta, lumina electrica, gaze, dispensare situate intr-o cladire civilizata - ceea ce la noi nu exista. Noi irosim aceasta materie cenusie si efortul pe care-l face invatamantul dand medici de buna calitate, pentru ca nu le oferim conditii materiale adecvate.

-Un medic de tara imi spunea ca foarte putini din colegii sai, absolventii tineri de medicina, isi mai practica profesia. Salariile foarte mici i-au determinat sa abandoneze medicina si sa se apuce de afaceri.
-Asa este. Nu ii tentam cu nimic sa mearga la tara, acolo unde este nevoie de ei si unde, dupa 45 de ani de trancaneala ca am sters diferenta dintre oras si sat, nu exista niste conditii cel putin civilizate. Pe deasupra, nu se ofera medicilor o salarizare corespunzatoare. Nici in acest domeniu nu s-a facut absolut nimic timp de 5 ani, ajungandu-se ca medicul sa fie adus in situatia umilitoare de avea la nivelul unui profesor universitar, salariul pe care il are o femeie de serviciu la o regie autonoma. Ca sa facem medicina la nivel european trebuie sa avem conditii corespunzatoare.

- Libertatea si democratia de care beneficiaza societatea romaneasca dupa 1989 au adus medicina in situatia de a progresa?
- In privinta actului medical nu se poate vorbi de progres sistemic, organizatoric, administrativ. Se poate vorbi de o bulversare perfecta. Daca medicina romaneasca supravietuieste si daca oamenii din Romania sunt inca ingrijiti, asta se datoreste abnegatiei, devotamentului si competentei corpului medical romanesc. Prost platiti, bruftuluiti din toate partile, pusi in situatii penibile atat de autoritatile administrative medicale, cat si de alte categorii sociale, cadrele medicale isi fac datoria in continuare, in spitale fara caldura, cu mancare proasta, cu dotare minimala, cu lipsa de medicamente.

- Nu intrezariti nici un fel de schimbare in bine, in domeniul medical?
-Sunt extrem de mahniti de faptul ca dupa 5 ani nu se vede nici un fel de progres. De altfel, este normal sa fie asa din moment ce nu exista o idee clara despre reforma, din moment ce nu am avut o legislatie care sa guverneze activitatea medico-sanitara. S-a lucrat dupa dispozitii si ordine, care sunt valabile azi si maine nu. Nici o tara din lume nu si-a permis sa minimalizeze cum am facut noi de 5 ani, ceea ce este mai important pentru fiinta nationala: sanatatea, invatamentul si cultura.

- Sunteti seful Clinicii ORL a Spitalului Clinic Grivita. Ca sef de clinica si specialist recunoscut, care sunt principalele probleme cu care va confruntati?
- Principala problema o reprezinta fondurile foarte limitate. Sunt de acord ca trebuie controlat modul modul cum se cheltuie fiecare ban, dar nu pot accepta limitele impuse in cazurile de boli grave. Ne confruntam cu lipsa de medicamente si aparatura, cu starea proasta a spitalelor - mai concret a Spitalului Grivita in care lucrez, cu lipsa de competenta manageriala crasa, pe care nimeni nu o observa. Managerii unui spital trebuie sa aiba valoare profesionala, dar mai cu seama manageriala. Acestea sunt criteriile pentru a fi director de spital si nu cele de obedienta sau de clientela politica.

-Ce se face - sau ce nu se face - pentru informarea profesionala a medicilor si pentru incurajarea tinerilor?
-Ne confruntam cu o indiferenta legata de imposibilitatea noastra de a ne informa. Azi, nimeni nu ne mai ajuta. Chiar in sistemul vechi de guvernare existau fonduri pentru abonamente la publicatii de specialitate, pentru corespondenta cu strainatatea, deplasari la congrese in strainatate. Nu pledez pentru mine, deoarece eu mi le rezolv prin sponsori. Dar sunt foarte multi tineri care ar trebui sa vada sistemul de lucru in medicina europeana, pe care dorim sa-l adaptam si la noi. Mai devreme sau mai tarziu, trag nadejde ca se va termina cu aceasta buimaceala din sistemul de sanatate, iar tinerii vor fi pusi pe locurile pe care le merita, adica sa practice o medicina moderna,europeana.

-Starea de sanatate din Romania s-a inrautatit ca urmare a saraciei si a scaderii nivelului de trai. Cine poarta responsabilitatea acestei situatii?
-Sunt situatii foarte grave: cresterea frecventei tuberculozei, a cancerului, a bolilor cardio-vasculare etc. Avem nevoie de programe de sanatate pa termen lung, care sa fie in mana statului, a Ministerului Sanatatii, finantate deci de stat. Am aflat cu stupoare ca nu sunt finantate corespunzator si ca s-a facut recomandarea sa se rezolve prin sponsorizare. Mi se pare o solutie absolut aberanta, deoarece sunt probleme de sanatate pe termen lung, care trebuia sa preocupe Puterea, Guvernul, partidul de guvernamant, Parlamentul, chiar si Opozitia, pe toata lumea. Deoarece tuberculoza, cancerul, SIDA nu fac selectie pentru unul sau altul din partide. Cand e vorba de sanatate, trebuie sa existe o intelegere, o armonie si o dorinta de a iesi din impas, a intreg spectrului politic. Altfel riscam sa subminam fiinta biologica a tarii. Puterea atenteaza la fiinta nationala.

-Cere este starea de spirit a breslei medicilor fata de statutul medicului in societate?
-Statutul medicului in societate este totalmente neglijat. Nu este o afirmatie personala ceea ce spun acum: consecintele sunt grave pentru tara care nu stie sa-si respecte intelectualii si nu stie sa-si respecte medicii. Se discuta numai de aspecetele negative din medicina - si se pare ca asta convine cuiva -, se face o propaganda selectiva pentru anumite persoane - si se pare ca si asta convine cuiva. Dar marea masa a medicilor anonimi, infanteristul care duce greul la tara, la circumscriptie, este total neglijata.

-Cum se explica aceasta atitudine a Puterii fata de medici?
-Sigur, pana la un punct este chiar logic sa aiba aceasta atitudine, deoarece in sectorul sanitar nu prea s-au facut greve. Subliniez acest lucru: nu s-au facut greve tocmai pentru ca morala, constiinta acestei bresle sunt corecte. Ce s-ar intampla daca medicii ar face ca minerii sau ca lucratorii de la ICAB si ar sta 3 zile fara sa acorde asistenta de urgenta oamenilor? Sa nu se joace Puterea cu rabdarea medicilor!

FLORIAN POPA MICSAN