- Domnule Mesaros, cum interpretati dvs, ca specialist, actuala situatie demografica a tarii, cand pentru prima data in istoria Romaniei numarul decedatilor l-a depasit pe cel al nascutilor?
- Starea de criza demografica cu care se confrunta societatea romaneasca de mai multe decenii s-a agravatin ultimii ani. Procesul de reducere a populatiei are loc concomitent cu accentuarea fenomenului de imbatranire demografica a acesteia. Asistam, in acelasi timp la o scadere a duratei medii de viata a oamenilor. Dar constatarea acestei situatii sau lamentarea pe marginea ei nu este de nici un folos. Din experienta altor tari se stie ca redresarea situatiei demografice poate necesita o perioada indelungata, mai multe decenii chiar. Dar ceva trebuie facut, cu ceva trebuie sa incepem.
- In anii regimului dictatorial s-au luat masuri de stimulare a natalitatii, in special prin interzicerea avorturilor. Intre anii 1966-1989, interdictia de a face avort a dus la moartea catorva mii de femei. Limitarea libertatii femeii de a face avorturi ar fi o solutie pentru cresterea natalitatii?
- In nici un caz. Ne aflam in fata unei situatii si a unor realitati complet noi, inexistente si necunoscute anterior in Romania. Acestea complica si mai mult problematica domeniului si fac necesare masuri si metode noi, netraditionale. Se stie in ce masura politica strangerii surubului, practicata in anii totalitarismului, a fost generatoare de drame si a dus la un adevarat genocid. Ca urmare a presiunilor facute prin legi draconice asupra femeilor in anii totalitarismului, multe din acestea au nascut un numar mare de copii intr-un interval de timp scurt. Cu alte cuvinte, aceste femei au nascut in 3-5 ani un numar de copii pe care in conditii normale i-ar fi nascut intr-un interval de 1o-12 ani.
- Numarul femeilor fertile in Romania este foarte mare, de pesta 5 milioane. Ar trebui sa fim optimisti ?
- Multe femei figureaza doar ca numar si nu ca potential. O femeie care pana la varsta de 25-30 de ani a nascut 2 sau 3 copii, cu greu se va decide sa-l nasca pe urmatorul. In aceasta situatie se afla de exemplu 47,4 la suta din femeile in varsta de 25-29 ani, care au nascut si mai multi copii. In aceste conditii, asa numitul contingent fertil - compus in prezent in Romania din 5,3 milioane de femei in varsta de 15-49 ani, este in mare parte doar teoretic un potential de redresare a natalitatii.
- Exista o legatura intre cresterea nivelului de instruire al femeilor si scaderea natalitatii ?
- In urma cu circa trei decenii, 75,3 la suta din femeile Romaniei aveau un nivel primar de instruire sau erau analfabete. La loo din aceste femei se nasteau circa 313 copii. In prezent, in Romania 71,7 la suta din femei au studii medii si superioare. La loo de femei cu studii superioare se nasc 129 copii, iar loo de femei-absolvente de liceu nasc in cursulvietii lor 148 de copii.Iata deci cum in trecut, ignoranta, corelata eu saracia, reprezenta o importanta sursa de natalitate. In prezent, factorul instruire, caruia i se alatura scaderea nivelului de trai, are ca efect o reducere drastica a natalitatii. Aceasta are insa implicatii si de alta natura. Astfel, in prezent, 22. la suta din femeile cu studii superioare trec prin viata fara a lasa cel putin un urmas. Aceasta inseamna ca aproape un sfert din elita tarii dispare definitiv, impreuna cu intregul sau stoc de invatamant, cultura, cunostinte de specialitate etc., pe care nu le-a impartasit urmasilor directi. Pierderea pe plan social este considerabila.
- Ce puteti spune despre durata medie a vietii? Creste, stagneaza sau chiar regreseaza? Cat timp si ce eforturi vor fi necesare pentru a realiza un progres in acest domeniu?
- Sporul natural al populatiei este afectat de cresterea mortalitatii unor categorii de populatie in varsta de munca, in special intre 30 si 60 de ani; in cazul grupei da varsta 40-44 ani, cresterea mortalitatii este chiar ingrijoratoare: peste 21 la suta fata de 1989. Iar in cadrul grupei de varsta de la 45 si 60 de ani, aceasta crestere este de suta la suta. Intrucat este vorba de varste la care actioneaza cu prioritate cauze evitabile de deces este posibila interpretarea cauzala a acestei situatii.
- Statisticile sunt alarmante si in privinta evolutiei duratei medii a vietii. Ne puteti explica de ce oamenii traiesc mai putin?
- Oamenii traiesc nu numai mai prost, ci si mai putin. De 1a 69,82 ani - cat era durata medie a vietii romanilor in 1976 - aceasta a scazut azi la 69,56 ani, deci sub nivelul atins in urma cu aproape doua decenii. Nu mai vorbim de faptul ca valoarea acestui indicator de sinteza a calitatii vietii a atins in unele tari 76-80 ani. Exista in Romania unele judete in care durata medie a vietii este extrem de scazuta, in special la barbati: Satu Mare - 63,67 ani; Constanta - 63,85 ani; Tulcea - 64,23 ani.
- Fenomenele mentionate de dv au o explicatie medicala sau una socia1-economica ?
- Nu au nicidecum un caracter medical. Conditionarea lor este multipla si cu prioritate social-economica. Punerea problemelor demografice in responsabilitatea institutiilor medicale a fost una din cauzele care au dus la genocidul demografic din anii de dupa 1966. Este regretabil ca a aparut azi, pe ici, pe colo, din nou o asemenea intepretare.
- Ce sugestii ati formula, ca specialist, pentru ameliorarea situatiei demografice?
- Succint am sa enumar cateva. In primul rand, este necesar ca avortul sa fie scos definitiv din practica familiei. El trebuie inlocuit cu planning familial, intrucat inca mai mor in Romania, prin avort legalizat, anual, circa 130-150 femei. Apoi eu pledez pentru desfiintarea targului dintre stat si familie: functioneaza inca sistemul din anii totalitarismului cand statul platea familiei o suma de bani progresiva in functie de numarul copiilor nascuti vii. Ceea ce incurajeaza industria copiilor ca sursa de venit. Banii sunt incasati, dar copiii sunt fie abandonati, fie neglijati. Mai sunt si alte sugestii care tin de responsabilitatea unitatilor medico-sanitare, prin combaterea sterilitatii, accesibilitatea la unitatile prescolare, reducerea decalajului dintre familiile cu copii fata de cele fara copii. Deci este necesara o politica de sprijinire economica a familiei.

A consemnat Florian Popa Micsan