700 de pacienti aflati in comunitati rurale dezavantajate din judetele Timis si Caras-Severin, majoritatea persoane in varsta, care nu se pot deplasa la un spital, au beneficiat de servicii medicale de calitate, cu ajutorul unei solutii de telemedicina. Prin aceasta solutie, medici de specialitate le-au acordat in perioada iulie 2017 - iunie 2018 peste 1.300 de consultatii la distanta, in cadrul unui proiect dezvoltat de Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis si sprijinit de Fundatia Vodafone Romania printr-o finantare de aproape 650.000 de lei, acordata prin programul Connecting for Good. Aproape jumatate dintre cei 700 de pacienti din cele doua judete nu sunt integrati in sistemul public de asigurari de sanatate.
Lansat in 2016, proiectul functioneaza cu o echipa de medici specialisti localizata la Timisoara si cu o echipa mobila care se deplaseaza in cinci puncte de lucru: Ghilad, Buzias, Sannicolau Mare si Deta, din judetul Timis, si Bocsa, din judetul Caras-Severin.
Cu ajutorul unor echipamente de investigatii medicale portabile si al unei conexiuni la internet, rezultatele consultatiilor efectuate pot fi urmarite in timp real de un medic specialist din Timisoara.
In absenta solutiei de telemedicina, pacientii vizati ar fi trebuit sa parcurga intre 30 si 50 km pentru a ajunge la cel mai apropiat medic specialist. Consultatiile oferite in cadrul proiectului acopera specialitatile cu risc vital, cum sunt cardiologia si medicina interna, care inregistreaza cea mai ridicata mortalitate in zona de vest a tarii. Pentru completarea diversitatii actului medical, solutia de telemedicina integreaza de asemenea specialitatile endocriologie, dermatologie, oftalmologie si pneumologie.
Pe langa contributia adusa la imbunatatirea starii de sanatate a pacientilor, rezultatele proiectului au reprezentat un suport in activitatea spitalelor din localitatile Deta si Sannicolau Mare, care se confrunta cu o lipsa a medicilor specialisti. Ca urmare a implementarii proiectului, a crescut gradul de constientizare a importantei controalelor medicale periodice in randul pacientilor, iar numarul pacientilor neasigurati din cadrul celor doua spitale care folosesc serviciile de urgenta in regim de policlinica a scazut.
Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.Fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.Fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/Fundatiavodafone.
Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis este o organizatie neguvernamentala infiintata in Timisoara in 1997. Misiunea fundatiei este cresterea calitatii vietii copiilor, adultilor si varstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale si educative. Mai multe detalii despre proiectele si activitatile Fundatiei de Ajutor Medical Profilaxis, din trecut si din prezent, pot fi gasite pe www.fundatiaprofilaxis.ro.