MAGAZIN: Fosti directori CIA despre OZN (Autor: DAN D. FARCAS)
Interesul Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a Statelor Unite in fenomenul OZN nu mai are nevoie de argumentari speciale. Este suficient ca cel care se indoieste de aceasta sa deschida site-ul oficial al Agentiei si sa parcurga documentele in acest sens, desecretizate intre timp. E adevarat - s-au desecretizat mai ales informatii vechi si devenite intre timp binecunoscute. Tot asa, exista si multe informatii care nu vor fi facute publice intr-un viitor previzibil. Un astfel de caz este cel la care facea trimitere fostul agent CIA, Chase Brandon. El a declarat, in 2011, pentru Huffington Post si De Void, ca are informatii ca evenimentele controversate din iulie 1947, de la Roswell, sunt reale. Chase Brandon este un veteran al CIA, care a lucrat aici timp de 35 de ani, pana la retragerea sa in 2007. El fusese in ultima perioada responsabil cu obiectivele CIA la Hollywood si in restul industriei de divertisment. Dupa ce s-a retras, a luat aparent cu el mai multe inregistrari privind activitatea sa. De atunci a continuat sa lucreze in calitate de consultant tehnic pentru producatorii de divertisment si si-a publicat romanul The Cryptos Conundrum, un thriller SF de conspiratie politica, despre ascunderea de catre CIA a prabusirii unui OZN la Roswell.

O nava venita din spatiu

Brandon a declarat lui Lee Speigel, de la Huffington Post, ca, in anii 1990, ar fi gasit, la sediul CIA, o cutie etichetata Roswell. In cutie erau materiale scrise si fotografii care au confirmat suspiciunile sale ca obiectul, care s-a prabusit la Roswell, nu a fost un nenorocit de balon meteorologic, asa cum s-a spus atunci cand s-a raportat prima data. A fost o nava care in mod clar nu a venit de pe aceasta planeta, s-a prabusit si nu ma indoiesc nicio secunda ca termenii ramasite si cadavre corespund exact la ceea ce oamenii au relatat. Criticii au taxat imediat faptul ca anuntul facut de Brandon a coincis in mod suspect cu lansarea romanului sau SF. De-a lungul istoriei, incidentele OZN au fost suficient de grave pentru ca Statele Unite sa creeze unitati speciale de investigare care sa confirme existenta si natura OZN-urilor. Teoria extraterestra a fost mult timp un mecanism implicit in conditiile absentei unor explicatii mai bune care sa explice aparitia unor fenomene aeriene misterioase cu performante tehnologice care uluiesc martorii oculari, lasa trasee pe radare si, uneori, interfera cu aviatia militara si cu sistemele de comunicatii. Totusi media serioasa are reale probleme sa asimileze astfel de explicatii extraterestre. Stephen Bassett este un activist si consultant politic. El a infiintat in 1996 si conduce de atunci, in calitate de director executiv, organizatia Paradigm Research Group, cu obiectivul declarat de a determina guvernul SUA sa puna capat embargoului privind adevarul asupra prezentei extraterestre pe Pamant. La sfarsitul anului 2011 organizatia a adresat Casei Albe o petitie in acest sens. Bassett solicita administratiei Obama sa sa investigheze revendicarile unor fosti ofiteri CIA, acum in varsta, precum ca Agentia ar detine materiale care confirma natura extraterestra a controversatului incident Roswell din 1947. Din pacate modul donchisotesc in care Bassett a formulat cererea sa a dus la respingerea directa a cererii. Biroul de Politica a Stiintei si Tehnologiei, de la Casa Alba, prin consilierul Phil Larson, a raspuns, pur si simplu, astfel:
- Guvernul SUA nu are nicio dovada a existentei vreunei forme de viata in afara planetei noastre, nici ca o prezenta extraterestra ar fi contactat sau angajat vreun membru al speciei umane.
Pe atunci, numarul de semnaturi pentru a declansa un raspuns oficial din partea Casei Albe, cu privire la orice problema, era de 5.000, colectate intr-un interval de 30 de zile. Petitia lui Bassett adunase chiar peste dublul acestui numar. Dar pentru a reveni cu o alta intrebare similara, pragul a fost ridicat la 25.000 de nume. Din pacate, astfel potentialii semnatari au fost descurajati si au renuntat. Dar speculatiile au continuat. Analistii s-au intrebat daca declaratiile lui Bassett nu aveau si alte mize implicand securitatea nationala, observand ca dezinformarea este, evident, o tactica veche pentru a proteja secretele de stat. Era oare in joc si de data asta? Recent, problema a fost redeschisa, intr-un alt context. Pe 22 ianuarie 2018, jurnalistul Billy Cox, reporter la Herald-Tribune, scria pe blogul sau OZN De Void, despre comentariile in acest sens ale lui John O. Brennan, care a lucrat timp de 37 de ani in domeniul informatiilor, ultimii patru, in perioada 2013-17, in calitate de director al CIA, pe perioada presedintelui Obama. Cu putin timp inainte de a intra pe scena, in dimineata de luni 22.01.2018, in sala de spectacole Van Wezel din Sarasota, pentru a discuta despre cariera sa de ofiter al agentiei centrale de informatii, John O. Brennan s-a oprit in culise pentru cateva intrebari din partea presei. Fostul director CIA fusese si urechea presedintelui, in 1994-95, atunci cand elabora rapoarte privind presa scrisa, pentru presedintele Bill Clinton. Era asa-numita era a Initiativei Rockefeller, cand miliardarul Laurance Rockefeller a efectuat un lobby persistent la Biroul de Politici in Stiinta si Tehnologie de la Casa Alba, pentru a elibera toate documentele guvernamentale privind problematica OZN. Bill Clinton si-a parasit functia fara a gasi aceste documente, insa fosta prima doamna si fosta secretar de stat Hillary Clinton a facut din transparenta OZN o promisiune a campaniei sale prezidentiale din 2016. O promisiune acum pierduta. In decembrie 2017, ziarul The New York Times a dezvaluit povestea proiectului Advanced Aerospace Identification (identificarea amenintarilor avansate in domeniul aerospatial), de la Pentagon, intr-un articol completat cu filmul inregistrarii urmaririi unor OZN-uri de aviatia militara, ca si cu interviuri cu pilotii si cu directorul de proiect, Luis Elizondo. Studiul de 22 milioane de dolari s-a derulat, oficial, intre 2007 si 2012, dar Elizondo a declarat ca cercetarea este si azi in curs de desfasurare. Se spune ca programul AATI a generat trei duzini de rapoarte separate, dintre care nici unul nu a fost facut public pana la ora actuala.

Fara dovezi

In 2013, Billy Cox luase o declaratie, pentru De Void, de la unul dintre predecesorii lui Brennan, fostul director CIA (1991-1993) si secretar al apararii (2006 â€" 2011), Robert Gates, atunci recent pensionat. Era cu cateva luni dupa ce Chase Brandon declarase ca a gasit, la mijlocul anilor 1990, in Colectia de informatii istorice a CIA, acea cutie plina de documente oficiale privind presupusul accident de OZN din 1947 de la Roswell. Gates, prieten si coleg al lui Chase Brandon, a refuzat sa comenteze povestea acestuia, dar a spus:
- Ca director al CIA si secretar al apararii cred ca am obtinut toate autorizatiile de securitate disponibile in guvernul Statelor Unite. M-am alaturat pentru prima oara guvernului acum 46 de ani, dar nu am vazut niciodata un fragment de dovezi sau un raport despre vreun fel de ramasite OZN, sau cadavre sau asa ceva.
Acum, John O. Brennan, omul care a lucrat, pana in 2017, in aceeasi pozitie CIA ca si Gates, cand a fost intrebat despre proiectul OZN al Pentagonului, a raspuns cordial si fara sa clipeasca:
- Cred ca in ultimele cateva decenii au existat o serie de fenomene care sunt, principial, inexplicabile. Ele au fost observate de catre piloti, atat piloti comerciali, cat si piloti militari. Poate ca este rezultatul unor tipuri de conditii atmosferice sau altceva. Asadar, cred ca Pentagonul, in mod indreptatit, incearca sa inteleaga daca vreunul dintre aceste fenomene are sau nu implicatii in ceea ce priveste securitatea nationala. Unii oameni se refera la aceasta ca OZN, un obiect zburator neidentificat. Acesta este ceva ce se observa, dar nu s-a stabilit nimic cu privire la originea sau provenienta sa.
- In cursul carierei mele, atat in CIA, cat si la Casa Alba - a continuat Brennan - am fost constient ca s-au facut eforturi pentru a incerca sa discernem ce sunt unele dintre aceste fenomene. S-a stabilit doar ca majoritatea raman inexplicabile. Dar asta nu inseamna ca nu continuam sa le urmarim. Si incercam sa aplicam cele mai recente tehnologii si cele mai recente cuceriri stiintifice pentru a intelege ce se intampla. Stim ca unii dintre adversarii nostri incearca in continuare sa caute lacune si vulnerabilitati in apararea noastra nationala, astfel incat cred ca orice lucru care ar putea avea loc in aer, in atmosfera, este in mod indreptatit un domeniu de urmarire, din partea comunitatii noastre de informatii, ca si a Departamentului Apararii.

Sursa: revistamagazin.ro