stiripesurse.ro informeaza: AEP: Numarul alegatorilor inscrisi in Registrul electoral la data de 30 iunie - 18.903.900 (Autoare: Alexandra Cruceru)
Numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 30 iunie este de 18.903.900, cu 1.216 mai multi fata de ultima informare publica facuta de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) pe 31 mai.
- Diferentele apar ca urmare a operatiunilor curente efectuate de primari in Registrul electoral aferent unitatilor administrativ-teritoriale conduse de acestia, se arata intr-un comunicat al AEP transmis, vineri, AGERPRES.
In perioada 1 - 30 iunie, la nivelul primariilor au fost operate in Registrul electoral urmatoarele radieri: 19.074 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, iar 177 - in urma interzicerii exercitarii dreptului de a alege sau au fost pusi sub interdictie. Un numar de 196 de persoane au redobandit drepturile electorale ca urmare a expirarii perioadei de radiere.
- Numarul de alegatori care au implinit 18 ani in aceeasi perioada este de 20.271, acestia fiind inscrisi in Registrul electoral din oficiu, de catre Autoritatea Electorala Permanenta, pe baza comunicarii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, se precizeaza in comunicat.
Din totalul de alegatori romani care figureaza in Registrul electoral, 18.250.254 au domiciliul sau resedinta in tara, iar 653.646 au domiciliul in strainatate si sunt posesori de pasaport CRDS. Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judete, municipii, orase, comune, pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara. Persoanele autorizate sa efectueze operatiuni in Registrul electoral cuprinzand cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in tara sunt primarii sau persoanele desemnate de catre acestia, prin dispozitie, conform legii.