b365.ro informeaza: Tarifele majorate pentru PARCAREA in centrul Capitalei intra in vigoare de la 1 IULIE
Noile tarife pentru utilizarea locurilor de parcare din centrul Capitalei, majorate prin votul Consiliului General, vor intra in vigoare de la 1 iulie, municipalitatea sustinand ca masura era necesara intrucat in Bucuresti au fost depasite valorile-limita stabilite prin legislatia Uniunii Europene privind calitatea aerului, iar una dintre cauze este poluarea din cauza traficului intens si a utilizarii pe scara larga a autovehiculului propriu. In zona centrala, taxa pentru parcare a fost majorata la 10 lei pe ora.
Primaria Capitalei spune ca, prin decizia de majorare a tarifelor de parcare din zona centrala, pune in aplicare una dintre masurile de reducere a poluarii si a traficului cuprinse atat in Planul Integrat pentru Calitatea Aerului, cat si in Planul de Mobilitate Urbana Durabila, iar astfel Bucurestiul se aliniaza marilor capitale europene care au adoptat un tarif mai mare pentru parcarea in zona centrala, cu scopul de a reduce traficul, si implicit poluarea, dar si pentru a promova transportul public si transportul alternativ. De asemenea, prin implementarea acestei masuri, va fi eliberata banda 1 de circulatie, iar accesul in institutii publice, precum unitati de invatamant si spitale, va fi mai usor, spune Primaria Capitalei.
Astfel, pentru punerea in aplicare a Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din 14 iunie privind majorarea tarifelor de parcare, Administratia Strazilor actualizeaza in acesta perioada, in toate parcarile de utilitate publica aflate in administrare, informatiile de pe panourile de utilizare a locurilor de parcare.
Prin Hotararea CGMB se instituie trei zone de taxare in Capitala, iar de la 1 iulie taxa va fi de 10 lei pe ora in zona centrala (zona 0).
- Zona 0 este compusa din patru sub-zone: zona parcajului subteran Intercontinetal, strazile N. Balcescu - C.A. Rosetti - D. Gerota - J. L. Calderon -T. Arghezi - Carol I; zona parcajului subteran din Piata Unversitatii , strazile N. Balcescu-I. Campineanu-Calea Victoriei-Splaiul Independentei -Halelor-I. C. Bratianu; zona parcajului suprateran Cocor, strazile I. C. Bratianu-Sf. Vineri-Calea Mosilor-H. Botev-C. Coposu. A patra zona este cea a parcajului suprateran Unirea, cu strazile C. Coposu-M. Basarab-Mircea Voda-Unirii-Bratianu.
Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe ora pe masura ce ne indepartam de centru, iar rezidentilor li se aplica tarife preferentiale.
- Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 0 si perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de strazile: Piata Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - str. Polona - str. Mihai Eminescu - str. Traian - str. Nerva Traian - bd. Gh. Sincai - str. Lanariei - Calea Serban Voda - bd. Marasesti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - str. Izvor - str. B. P. Hasdeu - str. Vasile Parvan- str. Berzei - str. Buzesti - Piata Victoriei.
In zona 1 se aplica tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe ora: 5 lei/ora - tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00.00-24.00; dupa intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplica masura suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare ora de depasire. Se aplica 2,5 lei/ora - tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/ora .In ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare. Pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive - locuri de parcare rezervate pe baza de contract tariful este de 5 lei/ora x 24 ore x 30 zile. Riveranii beneficiaza de un tarif preferential lunar de 100 lei.
- Zona 2 cuprinde locurile de parcare special amenajate intre zona 1 si limita administrativa a orasului.
Tarife utilizabile in zona 2: 2,5 lei/ora - tarif unic de luni pana vineri in intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, in functie de parcaj, in zone unde numarul de vizitatori este mare, de luni pana duminica in intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare); 1,5 lei/ora-tarif unic in zilele saptamanii in intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/ora (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare). Tariful preferential pentru unitatile hoteliere, complexe comerciale, sali de spectacole, baze sportive - locuri de parcare rezervate pe baza de contract este de 2,5 lei/ora/24 ore/zi, iar penru riverani - de 80 lei/luna. Ca si in cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fara rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.
Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare autovehiculelor este de 200 de lei.