Masa rotunda la Palatul Parlamentului: Imunoterapia oncologica in atentia pacientilor, medicilor si autoritatilor din domeniul sanatatii
Reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, medicilor, industriei farmaceutice si autoritatilor din domeniul sanatatiii s-au reunit recent, in cadrul unei mese rotunde, organizata la Palatul Parlamentului, sub egida Comisiei pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei, pentru a discuta despre imunoterapiile oncologice. Cu aceasta ocazie, a fost au propusa o declaratie de principii privind accesul sustenabil al pacientilor romani la imunoterapiile oncologice.
Imunoterapia oncologica reprezinta cea mai noua si promitatoare inovatie in lupta impotriva cancerului, la nivel mondial. Spre deosebire de terapiile traditionale, care tintesc direct tumora, imunoterapia functioneaza prin intarirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta sa combata eficient cancerul. Intrucat imunoterapiile oncologice tintesc sistemul imunitar, acestea au potentialul de a actiona asupra oricarui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.
Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate si sunt disponibile in Uniunea Europeana pentru tratarea pacientilor cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decat cel cu celule mici, cancerul de vezica urinara. In prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, in peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.
- Pentru pacienti fiecare noua inovatie este o sansa in plus la viata iar imunoterapia oncologica este cea mai importanta descoperire din ultimii 20 de ani in tratarea cancerului. De aceea este deosebit de importanta colaborarea cu autoritatile publice din domeniul sanatatii si doresc sa salut pe aceasta cale pasii importanti facuti in ultima vreme pentru facilitarea accesului pacientilor romani la inovatia in medicina, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.
- Cercetarea in domeniul imuno-oncologiei a luat un avant extraordinar, avem in fiecare zi noi terapii si studii promitatoare. Cel mai important aspect de mentionat insa este ca aceste terapii pot creste dramatic supravietuirea pacientilor cu anumite forme de cancer, de la cateva luni la cativa ani, cu efecte secundare minime ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienti, a spus Dr. Polixenia Iorga, medic primar oncolog.
Declaratie de principii
1. In tratamentul cancerului, imunoterapiile functioneaza diferit fata de tratamentele citostatice standard.
2. Intrucat imunoterapiile oncologice tintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potentialul de a actiona asupra oricarui tip de cancer.
3. In prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, in peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.
4. Pacientii romani au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constanta a listei medicamentelor gratuite si compensate, incheierea cu celeritate a contractelor cost-volum si publicarea rapida a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.
Important de retinut despre imunoterapiile oncologice
- Imunoterapiile oncologice utilizeaza sistemul imunitar al organismului pentru a lupta impotriva cancerului
- Acestea au potentialul de a oferi supravietuire pe termen lung multor pacienti cu forme de cancer in faza avansata ale caror optiuni au fost anterior foarte limitate
- Aceste terapii invata sistemul imunitar sa se adapteze la evolutia in timp a cancerului, conferindu-i memorie imuna
- Efectele adverse sunt diferite fata de terapiile standard
In viitorul apropiat, specialistii se asteapta ca imunoterapia oncologica sa ocupe un rol principal si de sine statator in planul de tratament al mai multor forme de cancer, in timp ce chimioterapia, radioterapia si terapiile tintite vor ramane in plan secundar.

***

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 65.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie, formata din 24 asociatii, care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor