In ultimii ani, au fost vazute dropii in zona judetelor Calarasi, Giurgiu si Constanta. Prof. univ. Florina Bran, dr in geo-ecologie si economie, profesor la Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului din cadrul ASE Bucuresti - zice ca ca e o veste exceptionala faptul ca dropiile au reaparut in mod natural in Romania. Puteti citi in continuare articolul aparut in Libertatea: Dropia a revenit in Romania
De cativa ani, tot mai multe persoane povestesc ca au vazut pasari foarte mari pe campurile din sudul Baraganului, zona Calarasi si in Dobrogea. Poate sunt dropii, au spus unii. Nu se poate, au spus altii. Dropia comuna e, probabil, cea mai mare pasare zburatoare din lume, care la inceputul secolului trecut era des intalnita pe suprafete mari din sudul Olteniei, Baragan, Campia de Vest si Dobrogea. Dimensiunile pasarii, cantitatea mare de carne recoltata de la un singur exemplar, precum si calitatea carnii unui asemena vanat au facut ca asupra dropiilor sa se napusteasca flagelul lacomiei omenesti. Au fost vanate pentru hrana de tarani si din placere de catre bogatasi. Lovitura de gratie i-a dat-o agricultura socialista, care a introdus chimicalele in culturile din care se hraneau aceste pasari.

Pasari rare in toata lumea

In anii '80, autoritatile comuniste de la Bucuresti au vrut sa salveze dropia in ultimul ceas. In acest scop, Ceausescu ordonase infiintarea Rezervatiei de Dropii de la Boianu, din Judetul Olt. Astazi rezervatia e goala. Cei responsabili nu au lasat nici un document cu privire la soarta dropiilor din singura rezervatie specifica din tara. Din pacate, situatia populatiilor de dropii s-a deteriorat in intreaga lume. La ora actuala, mai supravietuiesc in lume doar 31.000 - 37.000 exemplare si se fac eforturi mari in crescatorii pentru repopularea unor zone, cum ar fi Pusta Ungariei. In mod straniu insa, ceea ce altii construiesc cu truda, la noi se intampla in mod natural: dropiile au migrat inapoi in Baragan.
- Au fost semnalate populatii de dropii in zona localitatii Mihai Bravu, din judetul Giurgiu, in zona judetului Calarasi si in sudul Dobrogei, localitatea Negru Voda. Este o veste exceptionala faptul ca dropiile migreaza in mod natural inapoi in Romania, din motive inca necunoscute, ne-a spus profesorul.

Ajunge la 18,5 kg greutate

In cazul dropiilor se observa un dimorfism sexual accentuat. Masculul de dropie este cea mai masiva pasare din Europa, putand ajunge pana la 18,5 kg, adica e un curcan foarte mare. La noi, scriitorul C. Rosseti-Balanescu a impuscat un mascul capital care cantarea 22 kilograme.
Femelele sunt mult mai mici, cantarind intre 3,5 si 5 kg. Dropia se hraneste cu vegetatie, fasole verde si mazare, dar si cu insecte sau mici vertebrate. Este o pasare tacuta, dar in perioada de cuibarire scoate un tipat ca un latrat.

Sursa: libertatea.ro