Playtech.ro: Cel mai scurt test de inteligenta ti-ar putea da batai de cap (Autor: George Stanciu)
Cel mai bun test de inteligenta nu trebuie sa contina zeci de intrebari din ce in ce mai complicate pentru a fi eficient, arata stiridinlume.ro. Cel mai scurt test de inteligenta, testul de reflectie cognitiva, sau CRT, ar putea fi chiar cel mai bun test de inteligenta disponibil. Acesta contine doar trei intrebari si este realizat pentru a analiza abilitatea noastra de a intelege faptul ca o problema este mai dificila decat pare, la prima vedere. Cu cat descoperi asta, dar si raspunsurile, mai repede, cu atat ar trebui sa fii mai inteligent.

Cel mai scurt test de inteligenta - intrebari:

1. O minge si o bata costa impreuna 1 leu si 10 bani. Bata costa cu 1 leu mai mult decat mingea. Cat costa mingea?
2. Daca 5 masini au nevoie de 5 minute pentru a produce 5 obiecte, de cat timp vor avea nevoie 100 de masini pentru a produce 100 de obiecte?
3. Pe un lac, se afla o zona cu nuferi. In fiecare zi, aceasta zona isi dubleaza suprafata. Daca dureaza 48 de zile pentru ca nuferii sa acopere intreg lacul, in cat timp acestia acopera jumatate din lac?
Cel mai scurt test de inteligenta - raspunsurile cele mai intalnite:

Majoritatea celor ce raspund la aceste intrebari spun ca:

1. Mingea costa 10 bani.
2. Masinile au nevoie de 100 de minute pentru a produce cele 100 de obiecte.
3. Ca suprafata lacului ar fi acoperita pe jumatate in 24 de zile.
Cu toate ca astfel de raspunsuri sunt cele mai intalnite, acestea sunt, insa, raspunsuri gresite.

Cel mai scurt test de inteligenta - raspunsurile corecte:

1. Mingea costa 5 bani.
2. Ar dura 5 minute ca 100 de masini sa produca 100 de obiecte.
3. Nuferii ar acoperi jumatate din lac in 47 de zile.
Acest test de inteligenta a fost aplicat pe 3.500 de oameni in cadrul unui sondaj, iar 33% dintre cei ce au raspuns la intrebari au gresit toate cele trei raspunsuri. De asemenea, 83% dintre respondenti au gresit cel putin o intrebare din cele trei.
Evident, un asemenea test are si dezavantaje, oferind o variatie prea scazuta a rationamentelor si fiind prea scurt. Cu toate acestea, doar 48% dintre studentii de la MIT, care au luat parte la sondaj, au descoperit raspunsul la cele trei intrebari, arata indy100.com.

Sursa: playtech.ro