Medicii endocrinologi romani atentioneaza ca bolile tiroidiene sunt, inca, subdiagnosticate in Romania. Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Afectiunilor Tiroidiene, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), in parteneriat cu Administratia prezidentiala, Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) si Societatea Romana de Endocrinologie (SRE), lanseaza o campanie nationala de diagnosticare a afectiunilor tiroidiene.


Medic specialist: Femeile trebuie sa-si aminteasca faptul ca normal este sa se simta bine in fiecare zi, nu obosite sau fara putere”

Glanda tiroida controleaza toate procesele metabolismului, ceea ce inseamna ca de buna functionare a acesteia depinde starea generala a organismului. De aceea, este esential ca pacientii sa mearga la medicul specialist inca de la primele semne ca energia lor, starea generala de bine sau puterea de concentrare incep sa scada. Romanii trebuie sa accepte ca normal este sa se simta bine. Oboseala continua, lipsa de energie sau starile recurente de melancolie nu sunt normale, spune prof. dr. Corin Badiu, presedintele Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie.

Hipotiroidia, cea mai subdiagnosticata boala cu care se confrunta femeile din Romania

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt oboseala cronica, dezechilibrele digestive (cresteri sau scaderi inexplicabile in greutate, constipatie) sau episoadele recurente de tristete sau melancolie. Din cauza ca acestea pot fi confundate cu efectele stilului de viata haotic ce ii caracterizeaza pe tinerii romani, de cele mai multe ori hipotiroidismul nu este diagnosticat. De aceea, medicii specialisti le recomanda pe de o parte pacientelor sa mearga sa-si faca un control de specialitate atunci cand nu se simt bine si, pe de alta parte, medicilor de familie sa le trimita sa-si faca investigatiile endocrinologice gratuite.
Campania Tiroida la control” reprezinta un efort al medicilor de familie, pacientilor si medicilor endocrinologi menit sa asigure diagnosticarea afectiunilor tiroidiene
Ne bucuram ca se organizeaza astfel de actiuni, de care credem ca pacientele au cu adevarat nevoie. Investigatiile endocrinologice sunt deja incluse pe lista de compensate, insa numarul mic de femei care beneficiaza de acestea este inca sub asteptari. Administratia Prezidentiala spera pana la sfarsitul anului pacientele care sufera de hipotiroidie sa fie sub tratament de specialitate", spune Dr. Diana-Loreta Paun, medic primar endocrinolog, Consilier de Stat in cadrul Departamentului de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale.