ADEVARUL: Ce beneficii aduce inotul copiilor tai?
Studiile arata ca inotul este o activitate care stimuleaza dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor, cu multiple implicatii pozitive pentru sanatate. Beneficiul major este dat de faptul ca aceasta forma de exercitiu fizic antreneaza musculatura intregului organism fara sa puna presiune pe articulatii, un aspect important si in cazul adultilor, dar cu atat mai important in cazul copiilor care au incheieturile mult mai laxe si mai vulnerabile. In plus, inotul este o forma de aerobic, adica un sport care favorizeaza oxigenarea si stimuleaza activitatea cardiaca, de aceea ar trebui practicat de la varste cat mai mici. Potrivit Asociatiei de Fitness in Apa din Statele Unite, U.S. Water Fitness Association (USWFA), inotul aduce beneficii fizice care includ cresterea flexibilitatii si a masei musculare, precum si refacerea mai rapida a leziunilor in urma chirurgiei sau accidentelor, fiind o forma ideala de kinetoterapie.

Intareste psihicul

Beneficiile emotionale pe care le presupune inotul sunt foarte importante, mai ales in conditiile in care si din punct de vedere psihic copilul se afla in dezvoltare. Inotul poate imbunatati starea emotionala, contribuie la scaderea anxietatiii si este un factor major in privinta cresterii incredereii in sine. Acest lucru este dat de faptul ca cel mic invata sa inoate, isi depaseste frica de apa si castiga in plus abilitati de supravietuitor. Mai mult, inotul poate ajuta copilul sa socializeze si sa-si formeze un grup nou de prieteni printre copiii care merg la bazin. Corecteaza probleme de sanatate Inotul este o modalitate ideala de a arde calorii in plus. Din acest motiv, copiii cu probleme de greutate sunt printre beneficiarii acestui sport. Spre deosebire de alte tipuri de activitati fizice care presupun efort si rigoare, inotul ofera beneficii similare, dar ramane o activitate distractiva care combina amuzamentul cu arderea caloriilor. Studiile arata ca, in cazul copiilor cu artrita juvenila a celor cu deformari la nivelul coloanei, inotul ajuta la calmarea durerilor, ba mai mult, poate ajuta chiar la corectarea curburilor nefiresti ale coloanei. De asemenea, s-a observat ca printre copii care sufera de astm, cei care inoata regulat au crize mai rare si de intensitati mai mici, acest lucru fiind dat de faptul ca inotul imbunatateste respiratia si mareste capacitatea toracica. De asemenea, este cunoscut faptul ca inotul in piscina, ca si cel in aer liber, care presupune si inspirarea de aerosoli, ajuta la mentinerea umiditatii cailor respiratorii si faciliteaza respiratia.
Potrivit specialistilor Rob si Kathy McKay, de la Babyswimming.com:
- Inotul stimuleaza inteligenta copiilor, capacitatea de concentrare, creste reflexele si imbunatateste perceptia spatiala. Acest lucru este cu atat mai evident cu cat copiii incep inotul la varste foarte mici, adica inclusiv inainte de 12 luni de viata. Bebelusii sunt foarte relaxati si foarte linistiti atunci cand se afla in apa, precizeaza specialistii.
Acestia enumera cateva beneficii colaterale:
1. Ii invata sa-si fixeze tinte pe care sa le atinga
2. Le imbunatateste increderea in sine
3. Ii ajuta sa supravietuiaca in cazul in care se confrunta cu riscul de inec
4. Poate fi transformat dintr-o forma de divertisment intr-un sport de performanta
5. Reprezinta formula ideala pentru scaderea in greutate
6. Daca o persoana poate inota fara intrerupere pentru 300 de metri, atunci este pregatita pentru o multime de alte activitati amuzante: scuba diving, snorkeling, scufundari, polo pe apa, poate face parte dintr-o echipa de inot, etc.
7. Inotul este relaxant muscular si psihic ideal
8. Sculpteaza corpul
9. Imbunatateste ritmul cardiac si respiratia
10. Creste imunitatea si rezistenta la efort

Bebelusii stiu sa inoate

Potrivit Ancai Grecu, coordonator programe de educatie acvatica si manager Baby Spa, plasarea bebelusului in mediul acvatic asigura continuitatea evolutiei intrauterine, accelerand procesele de cunoastere si de dezvoltare.
- Nou-nascutii pot fi integrati in programe speciale de imersie care le dezvolta capacitatile psihomotrice, in special pe baza stimularii activitatii perceptive, ca proces elementar de cunoastere, iar marele avantaj al acestor sedinte acvatice il reprezinta solicitarea scazuta a oaselor, ligamentelor si tendoanelor, explica managerul Baby Spa.
Printre beneficiile care pot fi mentionate in cazul bebelusilor care sunt integrati in programe de imersie acvatica se poate nominaliza debutul precoce al mersului, imbunatatirea capacitatii de coordonare, a rezistentei la efort si imbunatatirea calitatii somnului. Cum alegi locul in care iti duci copilul la inot In primul rand conteaza varsta copilului. Daca este bebelus este necesar sa alegi un bazin care ofera activitati adaptate si care, eventual, permit prezenta parintilor in apa, pe langa instructorul care sa asigure ghidaj. Studiile arata ca bebelusii au reflexul de a inota si ca tot ce trebuie sa faceti este sa-i ajutati sa-si dezvolte acest reflex.Este important sa urmaresti care sunt dotarile spatiului si care sunt materialele didactice folosite. Viziteaza si vestiarele si salile de dus pentru a vedea daca sunt adaptate pentru utilizare atat de catre copii cat si de catre parinti. Este important ca in cazul copiilor mici, sub 5 ani sa existe si spatiu de joaca cu rol de aclimatizare dupa incheierea sedintelor de inot. De asemenea este necesara existenta unui cabinet medical pentru acordarea primului ajutor in caz de accidente. Laxitatea in privinta prezentarii analizelor medicale nu este un semn bun, pentru ca debutul orelor de inot reprezinta o forma de intrare in colectivitate si aceasta masura de precautie iti protejeaza copilul, in egala masura oferind protectie si celorlalti copii care iau ore de inot.

Calitatea apei conteaza

Temperatura apei trebuie sa fie adaptata parametrilor optimi pentru copii, adica sa se sintueze intre 30-32 grade Celsius, iar aerul intre 35 si 37 grade Celsius. Apa trebuie sa fie filtrata fiindca 80% din calitatea apei din piscina este data de procedurile de filtrare.Tine cont si de faptul ca verificarea calitatii apei din piscina trebuie sa fie realizata de un labortator acreditat, iar dezinfectarea si curatarea suprafetelor adiacente piscinei trebuie sa se faca cu substante avizate sanitar de Ministerul Ministerul Sanatatii si Familiei si de Institutul de Sanatate Publica, care ar trebui sa fie biodegradabile si sa nu contina aldehide fenoli, fosfati sau compusi de oxidare. In caz contrar, copii pot suferi iritatii, li se pot declansa alergii sau pot chiar sa aiba crize de astm.

Sursa: adev.ro