Potrivit Legii nr. 95/2018, incepand cu 27 aprilie, studentii, masteranzii si doctoranzii vor beneficia de gratuitate la biletele de tren, indiferent de varsta. Pana acum de aceasta gratuitate beneficiau doar cei cu varsta pana in 26 de ani. In lege exista un articol prin care doar studentii cu varsta de pana la 26 de ani pot beneficia de reduceri la transport. Acest articol este acum anulat.
- Prin exceptie de la prevederile art. 205 alin. (2), din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa - licenta, master, doctorat - in institutiile de invatamant superior acreditate, indiferent de varsta, beneficiaza de gratuitate la transportul feroviar intern, se precizeaza in actul normativ mentionat.
Asadar, prin acest act normativ, se elimina limita de varsta pentru cei care pot circula gratuit cu trenul. Gratuitatea la transportul feroviar pentru studentii cu varsta de pana la 26 de ani a fost introdusa prin OUG 2/2017 si detaliata prin Hotararea de Guvern nr. 42/2017. Limita de varsta a fost, insa, contestata de mai multe voci in ultimul an, fiind considerata discriminatorie. Pentru a beneficia de gratuitate, studentii trebuie sa fie inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutii de invatamant superior acreditate. Gratuitatea este valabila doar pentru transportul la clasa a II-a a trenurilor si doar pentru calatoriile in tara. La achizitionarea biletelor, studentii trebuie sa prezinte legitimatia eliberata de institutia de invatamant la care sunt inscrisi, precum si un act de identitate.