Povestea unei statui din Calarasi: Bustul lui George Naghi, realizat de Dumitru Pasima
Cel mai bogat om din Baragan, George Naghi, fondatorul imperiului Aldis, are statuie. La 4 ani de la moartea fulgeratoare intr-un accident nautic pe bratul Borcea, Regele mezelurilor nu a fost uitat. Nicolae Dragu, fost primar al Calarasiului, prieten din copilarie cu miliardarul, i-a ridicat un bust din bronz care a fost dezvelit pe 7 august 2015. Sculptura este realizata de artistul Dumitru Pasima, o cunostinta veche de-a lui Dragu si care are in oras mai multe opere de arta. Este vorba despre bustul Regelui Mihai, statuia Regelui Carol, dar si bustul Reginei Maria. Pasima este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si are lucrari in colectiile din Bulgaria, Cehia, Germania, Italia.
- Noi ne-am respectat reciproc, ne stim din copilarie, practic, am crescut impreuna. Eu facusem o promisiune la moartea lui George, in 2011. Am spus atunci ca acest oras ii va ridica o statuie pentru tot ceea ce a realizat aici. A creat peste o mie de locuri de munca in municipiu, a fost saritor si sufletist, toti care i-au cerut ajutorul l-au si primit. Am dorit ca acest bust din bronz sa fie omagiul nostru pentru un om deosebit. Mai multi prieteni au contribuit la realizarea acestei lucrari, pentru ca este pacat ca peste un om de talia lui George Naghi sa se astearna uitarea. Acum sunt cu sufletul impacat, am reusit sa ma tin de cuvant, a explicat Nicolae Dragu.
Bustul, cu acordul familiei raposatului, a fost amplasat in fata Clubului Sportiv Municipal Calarasi (fostul restaurant Perla, actualmente Hotel Sport), in centrul orasului.
- Ne-am gandit ca aici, la fostul restaurant Perla, care a functionat dupa Revolutie si al carui patron a fost George Naghi, este cea mai buna varianta de a amplasa bustul. La fabrica la Aldis, fiind in afara orasului, zona este izolata, asa ca cine l-ar fi vazut acolo? Doar angajatii. Aici e mult mai bine, este aproape si de restaurantul Pescarus, un alt loc foarte drag al lui George. Aici este o parte din tineretea, din viata sa. Toti calarasenii trebuie sa vada acest bust, a spus fostul primar al Calarasiului.

Sursa: adevarul.ro