Joana Vasconcelos, unul dintre cei mai importanti artisti vizuali contemporani ai momentului, a fost in Romania pana pe 27 ianuarie, in cadrul unui program de diplomatie si de mobilitate culturala derulat de Institutul Cultural Roman.
Artista portugheza Joana Vasconcelos a vizitat Galeria Europeana si Galeria de Arta Veche Romaneasca de la Muzeul National de Arta al Romaniei, fiind incantata de tapiseria si icoanele romanesti. De asemenea, a admirat si eleganța salilor renovate de la Fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei.
E un muzeu minunat. Sunt uimita de valoarea lucrarilor de arta romaneasca, de artele decorative din tara dumneavoastra. Am fost impresionata, cu adevarat, de monumentalitatea si relevanța istorica a acestui spatiu, a spus artista.
In cadrul intalnirilor diplomatice, artista a avut intrevederi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu domnul ministru Teodor Melescanu si, la sediul Ambasadei Portugaliei, cu E.S. domnul Fernando Teles Fazendeiro, Ambasadorul Republicii Portugheze in Romania.
Multumesc Institutului Cultural Roman, in mod special doamnei presedinte Liliana Țuroiu, pentru aceasta deosebita oportunitate de a intalni un artist de o asemenea anverguraa europeana. Doamna Joana Vasconcelos este si un real ambasador al Portugaliei, in contextul sarbatoririi celor o suta de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Portugheza si Romania, a spus ministrul Teodor Melescanu. In cadrul relatiilor de mobilitate initiate de ICR putem atrage atențtia țatarilor mari ale lumii prin traditie si arta contemporana, pentru ca noi nu suntem puteri mari economice si militare, dar putem fi una in spațiul cultural. Iata de ce ne bazam foarte mult pe domeniul cultural, al artei, pentru promovarea valorilor romanesti. Apreciem, asadar, cu atat mai mult eforturile din cadrul programului de mobilitate initiat de Institutul Cultural Roman, a mai subliniat ministrul roman.
In cadrul vizitei de la Ministerul Afacerilor Externe, presedintele ICR, doamna Liliana Turoiu, a punctat faptul ca sprijinirea proiectelor romanesti in Portugalia, atat de instituțiile statului roman, cat si de nume importante din domeniul cultural, precum Joana Vasconcelos, poate duce la o mare vizibilitate a artistilor romani pe plan international.