Iernile vor avea viscole mai rare, insa tot mai puternice. Specialistii fac proiectii dezastruoase in contextul incalzirii globale, mai ales ca si in 2017 am inregistrat un record de temperatura.
In schimb, zapada s-ar putea sa dispara in urmatorii zeci de ani in majoritatea Romaniei. Iar verile vor fi din ce in ce mai fierbinti, cu temperaturi constante peste 40 de grade.
Organizatia Natiunilor Unite a anuntat ca ultimii 3 ani, inclusiv 2017, au fost cei mai calzi inregistrati vreodata la nivel global, iar asta ar trebui sa ne alerteze. Clima se schimba peste tot in lume, inclusiv in Romania si fenomenele extreme vor deveni un fapt obisnuit.
In Bucuresti, ar putea deveni normalitate vremea calda in iernile care urmeaza si am putea asista la o scadere dramatica a stratului de zapada, chiar si cu 80 de procente. Daca erau 60 de cm, de pilda, vom mai vedea zapada cel mult de 12 centimetri.Cristian Proistosescu, cercetator la Washington University, Seattle: M-am uitat de curand la prognoza pentru Romania si mai ales pentru Bucuresti. In momentul de fata, avem 6 zile care se depaseste gradul de canicula. Daca vom continua, vom avea o luna de canicula pe vara pana in 2050 si pana la 60 de zile pe vara peste gradul de canicula pana la sfarsitul secolului.
Asadar, 2018 va aduce in iulie si august zile caniculare cu temperaturi de peste 40 de grade la umbra. Ne indreptam, avertizeaza meteorologii, catre un dezastru climateric daca nu reusim sa reducem masiv emisiile de gaze cu efect de sera.