In urma cu o luna, mai precis pe 25 noiembrie 2017, la targul Gaudeamus, in pavilionul central Romexpo, la standul editurii Scoala Ardeleana a avut loc o lansarea oficiala a cartii Enigma lumilor paralele, scrisa de Dan D. Farcas. Cartea a aparut in septembrie 2017, la editura Scoala Ardeleana din Cluj-Napoca. Cartea apartine de colectia Noua Spiritualitate, coordonata de Prof Dr. Dumitru Constantin-Dulcan, care semneaza si prefata. Enigma lumilor paralele are 367 pagini, in prima parte sunt expuse cazuri de: perceptia extrasenzoriala, diagnostice si vindecari la distanta, Akasha, calatorii in timp, channeling, telepatie, hipnoza, telekinezie, radiestezie, calatorii extracorporale, starea din preajma mortii, reintrupari, legatura acestora cu fenomenul OZN, rapiri, vizite, conexiunea cu folclorul si personaje sfinte etc. Majoritatea cazurilor au fost examinate de autor in Romania. In partea a doua se discuta metodologia care se aplica in examinarea unor astfel de cazuri, limitele abordarii stiintifice, problema marturiei, posibile explicatii prin proprietati insuficient cunoscute ale realitatii, memoria materiei, inconstientul colectiv etc. Se discuta ipoteze de lucru precum: hipercivilizatii cosmice, Matrix, Divinitatea etc. A treia parte ridica intrebari precum: are oare omenirea un rost? Frumosul uman ca fundament al iubirii si binelui, ca si nevoia de puralism.

Prefata de Dumitru Constantin-Dulcan

Cartea lui Dan Farcas este o pledoarie pentru o Noua Stiinta, una a totalitatii, a intregului existent. Conflictele si neajunsurile lumii actuale demonstreaza ca omul nu are acces decat la franturi de adevar despre sine, zbatandu-se intr-o angoasanta incertitudine si confuzie. Este nevoie de o noua gandire, o noua paradigma, o Noua Spiritualitate, o Noua Stiinta post-materialista. Constatam cu totii ca, dincolo de conditia noastra fizica, materiala, careia i-am acordat o atentie aproape exclusiva, exista realitati pe care nu le mai putem ignora. In ciuda succeselor tehnologice, observam cu totii ca nu-i pace sub maslini. Egoismul, agresivitatea, fanatismul, terorismul, demagogia, dorinta de dominare a celor mari asupra celor mici, saracia flagranta si umilitoare a unor mase mari de oameni intretin pretutindeni conflicte care se pot usor solda cu o aruncare in neant a intregii planete. Cultivarea iubirii si a frumosului, ne spune Dan Farcas, poate oferi o sansa spre mai binele tuturor. (Dumitru Constantin-Dulcan)

* * *

Are oare omul, in materialitatea existentei sale, o misiune, conferita eventual de constiinte superioare? Dincolo de scopuri precum o crestere spirituala sau o mantuire individuala, obiectivul cel mai important pare a fi transformarea treptata a intregii omeniri, in spiritul insusirii iubirii pentru frumosul uman. Omenirea trebuie sa-si gaseasca singura calea, in acest sens, fara a conta pe un sprijin din afara. Iar frumosul trebuie creat si aparat chiar cu sacrificii si jertfe. Limitele mintii umane fac sa existe adesea adevaruri individuale sau de grup, care se contrazic intre ele, dar niciunul nu poate fi respins. In spiritul iubirii si al respectului pentru frumosul uman, solutia este sa nu ne cramponam de credinta in unele sau in altele, ci sa exersam dialogul si gandirea pluralista, cea care accepta deopotriva toate adevarurile, inclusiv cele care se contrazic intre ele, utilizandu-le simultan. (Dan D. Farcas)

* * *

DAN D. FARCAS, nascut in 1940, la Resita, este absolvent de matematica si fizica la Universitatea din Timisoara si are un doctorat in matematica si informatica la Universitatea din Bucuresti. Cursuri de informatica la firma IBM, Sophia Antipolis etc. Informatician, din 1962, la Institutul politehnic din Timisoara, la primul calculator alfanumeric romanesc, MECIPT-1, pe care a realizat si simulari de retele neuronale si de sisteme biologice, in premiera pentru Romania. Incepand din 1968, la CEPECA Bucuresti, el a predat cursuri de informatica, a condus si a participat la numeroase proiecte de informatizare, unele de nivel national, in special in managementul sanatatii, al cercetarii si al proceselor industriale. Dupa 1990 a fost director la Institutul Roman de Management, director si director adjunct al Centrului de Calcul si Statistica Sanitara (1992-2002, cu intreruperi), consilier temporar al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si expert al Comisiei Europene, pentru informatizarea ocrotirii sanatatii in Romania. Cercetator principal I, consilier/expert I la Directia Generala de Politica Stiintei si Management din Ministerul Cercetarii si Tehnologiei (1994-2000). Din 1991 membru corespondent, iar din 1993 membru titular al Academiei de Stiinte Medicale. Vicepresedinte al Societatii Romane de Informatica Medicala in perioada 1991-2010. Membru fondator, in 2006, al Centrului de Studii pentru Stiintele de Granita, in cadrul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO. Din 2013, membru al Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane. Din anul 1998 a fost vicepresedintele, iar din 2011 este presedintele Asociatiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (ASFAN). A publicat in Romania peste 25 de carti, despre: informatica, eseuri filosofice, extraterestri, OZN-uri, memorialistica, SF etc., peste 1.200 de articole, majoritatea de popularizare, si a participat la numeroase dezbateri radio si TV, in tara si strainatate.

* * *

Noua Spiritualitate este emanatia unei Noi Stiinte care s-a conturat indeosebi catre sfarsitul secolului abia incheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledeaza pentru originea spirituala a Universului. Viziunea materialista asupra lumii a permis crearea unei civilizatii tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea conditiei umane. In acelasi timp insa filosofia care a motivat-o nu a reusit sa evite actuala criza globala. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasati, mai aproape de autodistrugere. Colectia noastra se deschide, asadar, tuturor cartilor menite sa propuna o solutie de iesire din impasul lumii contemporane, sa avanseze o ipoteza coerenta sau sa adauge o noua valenta demersului spre o lume mai buna.Nimic nu se va schimba in drama lumii actuale daca ramanem la aceeasi gandire. Acesta este motivul pentru care toti comentatorii fenomenului social opteaza pentru o Noua Spiritualitate. Respectul pentru viata, nevoia de schimbare a fiecaruia dintre noi in acord cu Legea fundamentala a Universului, care postuleaza infaptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, si nu a urii si a dezbinarii, constituie esenta Noii Spiritualitati. (Dumitru Constantin-Dulcan)

* * *

Cartea Enigma lumilor paralele, scrisa de Dan D. Farcas, se gaseste in librariile mai importante sau se poate comanda de la editura Scoala Ardeleana - scoalaardeleanacluj.ro