VREMEA se schimba drastic in perioada urmatoare! Anuntul ANM: Din 17 decembrie va veni un val sub limita de ger
Meteorologii au anuntat ce e va intampla cu vremea in urmatoarea perioada. Cei care isi doreau un Craciun alb, primesc o veste proasta. Potrivit directorului ANM, sunt sanse slabe sa avem zapada de Craciun. De altfel, precipitatiile mai bogate vor veni incepand de anul viitor, din luna ianuarie.
- Din 17 decembrie va veni un val sub limita de ger in Transilvania, Moldova chiar si in Maramures. Temperaturile vor creste cu doua zile inainte de anul nou, dupa care vor scade la cumpana dintre ani. Este posibil sa incepem anul cu un regim de temperaturi mai coborat, sub limita de inghet. Anul acesta a adus 4 coduri rosii, nu putem aprecia daca va fi o perioada similara cu ea de anul viitor, dar ianuarie pare a fi o luna mai rece si cu cantitati excedentare. Nu doar la nivelul Capitalei, ci pe intreg teritoriul tarii, se poate observa o translatare a centrului de greutate al iernii undeva pe parcursul lunii ianuarie. Daca va aduceti aminte, in 2012, cand a fost acea iarna grea, care a inceput in jurul datei de 20 ianuarie, luna de dinainte, adica decembrie, a fost foare calduroasa. Cam asta este tendinta si este putin probabil sa fie zapada de Craciun, a spus Elena Mateescu, director executiv la Administratia Nationala de Meteorologie.
In luna decembrie, temperatura medie lunara va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborate in regiunile centrale si nord-estice, dar si mai ridicate in sud-est. Masuratorile de specialitate releva o medie multianuala lunara pentru prima luna de iarna de -0,8 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura intre - 5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova, intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Crisana, intre -2 si 1 grad Celsius, in Oltenia si Muntenia, iar in Dobrogea, intre zero si trei grade Celsius. De asemenea, precipitatiile totale in luna decembrie vor fi, local, excedentare in regiunile centrale, estice si sud-estice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna decembrie este stabilita la 44,8 litri/metru patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 92 l/mp) si Banat si Crisana (pana la 70 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea si Moldova (pana la 40 l/mp). Pentru luna ianuarie, meteorologii estimeaza temperaturi medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptand centrul, nordul si nord-estul tarii, unde vor fi, local, sub media climatologica. In conditiile in care media multianuala a lunii este de -2,1 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei si Transilvaniei (intre -7 si -1 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Muntenia (intre -2 si 0 grade Celsius) si Dobrogea (-1 si 2 grade Celsius). Cantitatile totale de precipitatii vor fi in luna ianuarie, in general, excedentare in cea mai mare parte a teritoriului, norma climatologica fiind de 33,6 l/mp. Potrivit ANM, in ultima luna de iarna calendaristica, februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii, media lunara fiind stabilita la -1 grad Celsius. Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse intre -5 si zero grade Celsius, in Moldova si Transilvania, intre -2 si 2 grade Celsius in Oltenia, si intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Dobrogea. In februarie, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de normalul climatologic in regiunile sudice si estice, dar in restul tarii vor fi in general excedentare.

Sursa: huff.ro