Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a murit.Trupul neinsufletit al Majestatii Sale va fi adus miercuri in tara si va fi depus la Sinaia, la Castelul Peles. Joi va fi adus la Bucuresti, iar sambata urmeaza sa fie inmormantarea la Curtea de Arges .
Regele Mihai (96 ani) s-a nascut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al lui Carol al II-lea si al sotiei sale, Elena a Greciei, si a domnit intre 1927 si 1930, prin intermediul unei Regente, precum si intre 1940 si 30 decembrie 1947, cand a fost silit sa abdice si sa plece in exil. Regele Mihai I este singurul fost sef de stat in viata din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Intervalul 1990-1996 a fost unul presarat cu multe momente dureroase pentru Regele Mihai. In 1992 i s-a permis sa-si viziteze tara cu prilejul Sarbatorilor Pascale. Vizita a avut loc in perioada 25-27 aprilie, iar sosirea Regelui la Bucuresti a scos in strada mai multi oameni decat in oricare alt prilej din istoria Romaniei. Mandatul lui Emil Constantinescu (1996-2000) a fost o neasteptata dezamagire pentru monarhistii din Romania si chiar pentru Rege. Fostul monarh nu a primit nimic din ce spera, odata cu iesirea de pe prima scena politica a oamenilor pe care-i considera comunisti si care il tinusera departe de tara. Constantinescu i-a dat Regelui un pasaport romanesc si i-a organizat un tur prin Europa, cu misiunea de a reprezenta interesele Romaniei in efortul de integrare in NATO. Romania nu fost primita in Organizatia Nord-Atlantica in 1997, iar Regele s-a intors la Versoix, caci in Romania nu i s-au restituit proprietatile.
- Toate legile de restituire au fost blocate sistematic in Parlament de cei din Partidul Democrat, care nu voiau sa auda de monarhie, spune Zoe Petre, fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu.

Reconcilierea Regelui Mihai cu Ion Iliescu

In mod surprinzator, puterea a devenit mult mai curtenitoare cu Casa Regala dupa anul 2000, cand Ion Iliescu s-a intors la conducerea Romaniei. Spre dezamagirea multora dintre simpatizantii sai, Regele Mihai a acceptat reconcilierea cu cel care il prigonise in primii ani de dupa Revolutie. In ultimul mandat prezidential al lui Ion Iliescu, Regelui i s-a oferit o resedinta oficiala - Palatul Elisabeta - si i-a fost restituit domeniul de la Savarsin, ceea ce i-a permis sa se stabileasca in Romania. Familia Regala si-a stabilit resedinta in tara, la Palatul Elisabeta, in 2001. Regele Mihai a acceptat sa se impace cu cel care il prigonise in anii '90, primind la schimb proprietatile revendicate de la statul roman:terenuri si imobile in valoare de zeci de milioane de euro. Cu ocazia stabilirii Regelui in Romania a fost emisa Legea 406, care le acorda drepturi persoanelor care au indeplinit functia de sef de stat. Printre aceste drepturi se numara si o resedinta, iar Regele Mihai a primit Palatul Elisabeta. Dupa stabilirea resedintei la Palatul Elisabeta si recuperarea domeniului de la Savarsin, Casa Regala a constatat ca are probleme in a suporta cheltuielile cu intretinerea acestora. Regimul Iliescu-Nastase a fost din nou generos. In 2003, Guvernul a modificat Legea 406 astfel incat RA-APPS sa suporte cheltuielile aferente consumului de energie electrica, gaze, apa, canal si telefon de la Palatul Elisabeta, precum si cheltuielile cu bunurile mobile si cele de personal, intrucat acestea se ridica la o valoare ce nu poate fi suportata de beneficiar. Cu cateva luni inainte de aceasta decizie, presa anuntase ca Regele isi depusese dosarul pentru a primi calitatea de veteran de razboi, intentia sa fiind de a obtine scutire de impozit pentru domeniul de la Savarsin.
Regele Mihai a cunoscut-o pe principesa Ana de Bourbon-Parma la Londra, in 1947, cand a participat la casatoria principesei Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh. Regele Mihai I si pricipesa Ana de Bourbon-Parma, care a devenit, astfel, regina Ana, s-au casatorit pe 10 iunie 1948, in Grecia, la invitatia regelui Pavlov si a reginei Frederica ai Greciei. Casatoria lor a durat pana la decesul Reginei, in 2016. Regele Mihai I si Regina Ana au 5 fiice.