gustarte.ro informeaza: Care este diferenta dintre ouale cu coaja alba si cele cu coaja maronie?
Nu este nicio surpriza ca ouale sunt cele unele dintre cele mai consumate alimente din lume. Sunt pline de nutrimente, iar pretul lor este destul de mic, fiind practic acceptate in aproape toate culturile din lume. Oul nu este doar un aliment de sine statator, ci si un ingredient pentru o multime de preparate. In mod firesc, dorim sa consumam cele mai sanatoase variante de ou si asa a aparut intrebarea care este mai bun: oul cu coaja alba sau cel cu coaja maronie.
Iata care sunt diferentele dintre ele. Ouale cu coaja inschisa la culoare vin de la gaini obisnuite la fel ca cele cu coaja alba. Rasa din care face parte galinaceea determina culoarea cojii oului.
- Culoare este data de factori genetici, potrivit unei cocluzii a Universitatii de Stat din Michigan. Ca o regula generala, culoarea pe care o are lobul urechii gainii poate spune ce culoare vor avea ouale. Cele cu lob alb fac oua albe si cele cu lob rosu, asa cum era de asteptat, oua cu coaja mai inchisa la culoare. Aceastea sunt cele mai comune variante, dar exista altele cu adevarat ciudate. De exemplu, gainile din rasa Ameraucana fac oua cu coaja albastra, iar cele din rasa Olive Egger oua verzi.Pentru ca pe rafturile magazinelor vedem cel mai des oua cu coaja alba exista perceptia ca cele de culoare mai inchisa ar fi mai rare si deci mai bune. Explicatia este una care nu are legatura cu beneficiile nutritionale, ci cu marimea gainilor. Cele care fac oua albe sunt mai mici, celalalte mai mari, ceea ce necesita costuri mai mari de hranire si intretinere a galinaceelor. Din ratiuni de cost, preferatele crescatorilor sunt gainile mai mici.

Exista diferente de gust intre ouale cu coaja alba si cele cu coaja maronie?

In principiu, gustul este acelasi. Apar unele diferente, nesemnificative in esenta, in functie de furajele cu care sunt hranite pasarile. Cele cu coaja inchisa la culoare pot parea mai gustoase pentru ca de cele mai multe ori vin de la gaini crescute in gospodarii private, lasate libere, crescute cu iarba. Din punct de vedere nutritiv, cele doua tipuri de oua sunt identice. O echipa de cercetatori de la Cornell University a facut un studiu legat de acest aspect si au ajuns la concluzia ca difera putin cantitatea de acizi omega 3 in favoarea oualelor cu coaja maronie. Deosebirea este atat de mica incat este nesemnificativa in cazul unui consum normal de oua. Totusi, daca nu difera cantitatea de nutrimente, este important sa stim ce a mancat gaina. Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Pennsylvania arata ca ouale produse de gaini lasate libere sunt mai sanatoase decat cele crescute in sistem intensiv.

Sursa: gustarte.ro