Huff.ro informeaza: Romania, lovita de un CICLON! ANM a emis cod galben si portocaliu! Zonele afectate si recomandari de la autoritati
Un ciclon mediteranean loveste astazi Romania, iar in acest context, Administratia Nationala de Meteorologie a emis doua atentionari cod galben si cod portocaliu de furtuna. Astfel, pana joi, 21 septembrie, ora 21, va fi in vigoare un cod galben de instabilitate atmosferica accentuata, intensificari ale vantului si cantitati de apa insemnate. In cea mai mare parte a tarii vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse torentiale, caderi de grindina si descarcari electrice. In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25-30 l/mp si cu precadere in nord-vestul tarii si in zona Carpatilor Occidentali pe arii restranse 50-60 l/mp.

Avertizare meteo

Temporar vantul va avea intensificari cu viteze care la rafala vor atinge 55-60 km/h, iar in timpul ploilor vor fi rafale de peste 65-70 km/h si vijelii. De asemenea, din aceasta dupa-amiaza, ora 16, si pana joi, la ora 10, judetele Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea si Bacau vor fi sub cod portocaliu de instabilitate atmosferica accentuata si caderi importante de apa. Instabilitatea atmosferica va fi deosebit de accentuata si pe arii extinse se vor inregistra cantitati importante de apa cuprinse, in general, intre 50 si 70 l/mp. Autoritatile recomanda oamenilor sa evite deplasarile pe perioada furtunii si sa ramana in case decat daca nu au urgente, pentru a preintampina tragedii precum cea din Timisoara.
- Avand in vedere avertizarile de Cod Galben si Cod Portocaliu de vijelii si vant puternic, recomandam cetatenilor din judetele vizate ca pe timpul manifestarii fenomenelor sa se adaposteasca in locuinte sau alte spatii care le asigura protectia si sa deconecteze aparatura casnica. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vantul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate, sunt regulile pe care IGSU le-a transmis in contextul furtunilor violente din vestul tarii.
In Bucuresti, Gabriela Firea a anuntat ca scolile se vor inchide la ora 17.00. De asemenea, echipajele de salvare au fost suplimentate, mai ales in zonele in care exista cod portocaliu.

Sursa: huff.ro