DIVA HAIR informeaza: Raceala de toamna - simptome, tratament, sfaturi (Autoare: Raluca Cristea)
Din septembrie si pana in noiembrie, ne bucuram de toamna, iar cei mai putin norocosi se bucura si de o raceala. Raceala este probabil afectiunea cel mai cunoscuta, cu simptomele cel mai usor de recunoscut. Afla de mai jos cauzele aparitiei racelii, simptomele de raceala, tratamentul eficient si sfaturi ca sa tii raceala departe.

Cauzele aparitiei racelii

O idee gresita a multor persoane este ca frigul provoaca raceala. De fapt, nu neaparat expunerea la frig este vinovata pentru raceala, ci mai degraba polipii nazali, alergiile, stresul, mucoasa nazala uscata si mai ales, virusurile. Exista peste 400 de virusuri care pot provoca raceala, dintre care doar 200 sunt identificate. O alta gresala este sa stai mai mult timp in casa atunci cand este frig, crezand ca astfel iti aperi organismul de raceala. De fapt, mai mult il expui, deoarece lipsa rezistentei organismului la variatiile de temperatura favorizeaza aparitia racelii. In plus, toamna si iarna, cand aerul este mai uscat, mucoasa nazala se usuca si ea si lupta mult mai greu cu virusurile.

Simptomele de raceala

Relativ usor de recunoscut, simptomele racelii sunt:
- stranutul, apoi tusea usoara;
- dureri de cap, mai ales pulsatile;
- nas infundat si respiratie grea;
- secretii nazale abundente;
- dureri in gat;
Simptomele de raceala apar in maximum 4 zile de la instalarea infectiei si dureaza intre 3 si 14 zile. Daca simptomele persista mai mult de 10 zile, se poate sa nu suferi de o raceala, ci de o alergie. Complicatiile racelii sunt amigdalita ( infectia bacteriana a gatului / amigdalelor), sinuzita ( infectia sinusurilor ), febra, tusea seaca urmata de tuse cu expectoratii.

Tratamentul racelii

Daca ai doar o raceala usoara, tratamentul inseamna: 2-3 zile mai mult in pat, aspirina, paracetamol, multe ceaiuri, vitamina C si gargara cu apa calda cu sare. Pentru o raceala puternica, tratamentul inseamna: medicamente pe baza de ibuprofen, paracetamol sinus, ceaiuri naturale dar si ceaiuri cu medicament ( Coldrex, Fervex, Panadol ), siropuri, repaus la pat si cat mai putin aer rece in preajma. Citeste cu atentie prospectul medicamentelor! De exemplu, ceaiurile cu medicament contin deja paracetamol si nu este indicat sa iei si o pastila cu paracetamol in paralel.Atentie la aspirina! Specialistii au stabilit ca aspirina administrata in exces favorizeaza aparitia Sindromului Reye. Sindromul Reye este o gripa, chiar in forma complicata, care afecteaza ficatul si creierul.

Antibioticele nu te scapa de raceala!

Daca pentru un tratament eficient, gandul te duce imediat la antibiotice, ar fi bine sa renunti. Raceala se transmite printr-un virus, nu printr-o bacterie, iar antibioticele sunt eficiente doar in lupta cu bacteriile, infectiile sau sinuzita. Asadar, in cazul unei raceli, medicamentele antibiotice au aproape niciun efect. Marea gresala este sa preferi sa te tratezi singur, cu ceea ce crezi ca ar functiona, in loc sa apelezi la sfatul unei persoane competente - doctor, farmacist. Daca iei un pumn de pastile sau apelezi doar la antibiotice, nu o sa rezolvi nimic. Chiar mai rau, cand organismul va avea cu adevarat nevoie de un antibiotic, nu va mai reactiona la el.

Tratamentele naturiste - printre cele mai bune

Remediile naturiste, combinate sau nu cu un tratament medicamentos, pot fi foarte eficiente. Iata ce trebuie sa incerci, ca sa invingi raceala:
- supa de pui calduta;
- inhalatii cu aburii apei caldute in care pui ulei de pin, ulei de menta sau sare;
- bai fierbinti cu sare;
- eliminarea lactatelor si grasimilor din alimentatie, cat timp raceala persista.

Care este diferenta dintre raceala si gripa?

Persoanele mai putin informate nu reusesc sa faca diferenta intre raceala si gripa si tocmai de aceea nu iau tratamentul potrivit. In primul rand, raceala presupune stranuturi, tuse usoara, durere in gat si secretii nazale. Gripa, in schimb, presupune o stare generala foarte proasta, insotita de migrene, febra, frisoane, dureri musculare. In al doilea rand, frecventa racelii si gripei difera. Raceala apare de 2-3 ori pe an si la 3 zile de la instalarea infectiei, in timp ce gripa poate sa apara oricand, fiind cauzata de o bacterie ce poate ataca usor sistemul imunitar. Astfel, un adult poate suferi de gripa de 2-3 ori pe an, in timp ce un copil poate suferi din cauza gripei chiar si de 6 ori pe an. Daca te bucuri de un sistem imunitar puternic, s-ar putea sa suferi de gripa, insa sa o resimti ca pe o raceala, in timp ce persoanele cu un sistem imunitar slab sunt la propriu tintuite la pat de o complicatie.

De ce persista raceala?

De cele mai multe ori, raceala persista fie pentru ca nu respecti intocmai tratamentul, fie pentru ca stilul tau de viata ingreuneaza refacerea organismului. Unde ai putea gresi in tratarea racelii? Daca consideri ca respecti tratamentul medicamentos dar raceala tot nu trece, atunci sigur te vei regasi intr-unul din tiparele de mai jos:
- Nu te odihnesti! Un program ordonat, pauzele in timpul lucrului, zilele libere, cele minimum 7 ore de somn - ajuta organismul sa se refaca si sa isi completeze depozitele de energie. Oboseala slabeste sistemul imunitar si favorizeaza raceala!
- Nu faci exercitii fizice! Exercitiile fizice ofera organismului un tonus de invidiat si mai multa putere sa lupte cu agentii externi.
- Nu te plimbi in aer liber! Este gresit sa crezi ca afara fiind frig nu te poti plimba putin in aer liber, de teama sa nu racesti. Dimpotriva! Organismul are nevoie de oxigen si aer proaspat, chiar si rece, pentru o respiratie mai buna si pentru a se invata si cu conditiile meteo mai putin prielnice. Sigur ai auzit ca este bine sa calesti organismul inca de mica!
- Fumezi! Toxinele eliberate in organism prin fumat incetinesc refacerea organismului si distrug depozitele de vitamina C si antioxidanti, atat de folositori in lupta cu raceala!
- Consumi alimente bogate in grasimi si zahar! Alimentele grase sau dulci incarca organismul cu toxine si incetinesc lupta cu infectiile.
- Nu consumi legume si fructe! Legumele si fructele sunt sursele ideale de vitamina C, vitamina D si antioxidanti.
- Nu bei suficient de multe lichide! Daca nu bei multa apa, ceaiuri si sucuri, mucoasele nu sunt suficient hidratatate si sunt astfel mult mai sensibile la infectii.
- Stiai ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte sunt de 3 ori mai predispuse la infectii si raceala decat cele care dorm cel putin 8 ore?

Sursa: divahair.ro