bugetul.ro: Cine a avut interesul sa distruga imaginea celui mai bun ortoped pediatru din Romania? (Autor: Eugen Dinu)
- Nu am conditionat niciodata actul medical. Am refuzat constant ceea ce toti pacientii si rudele acestora ofera in toate spitalele din tara. Daca acestia au lasat bani din proprie initiativa, deseori si fara stirea mea, i-am folosit pentru a cumpara mancare pentru cadrele medicale, care stateau alaturi de mine in operatii, peste program, spune, printre altele, Profesorul Gheorghe Burnei, intr-un comunicat remis Bugetul.ro.
Vineri, 25 Aug 2017, Tribunalul Bucuresti a decis ca chirurgul ortoped pediatru Gheorghe Burnei se poate intoarce sa profeseze in cadrul Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii Marie Curie sau in alta unitate din sistemul public de sanatate, mentinand masura controlului judiciar. Gheorghe Burnei, renumitul chirurg ortoped pediatru din Romania si unul dintre cei mai buni din lume, si-a dedicat viata salvarii copiilor cu grave probleme osoase, fiind recunoscut pentru cazurile imposibile - refuzate de omologii lui - pe care le-a operat cu succes. Are o activitate stiintifica de cercetare si operatorie impresionanta, fiind fondator al Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatrici (ARTOP), profesor universitar la Catedra de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a U.M.F. Carol Davila din Bucuresti, precum si membru al Societatii Europene de Ortopedie Pediatrica (EPOS) si al Societatii de Chirurgie Spinala Nord Americana (NASS). Intreaga lui cariera de 40 ani si rezultatele exceptionale, insa, nu au mai contat, cand, pe 10 decembrie 2016 a fost retinut de catre procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, care au cerut instantei arestarea preventiva a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mita, bazate pe 15 declaratii facute de parintii unor copii operati - la solicitarea expresa a Procuraturii si la mult timp dupa operatiile facute acestora. Acestea stipulau sume intre 50 lei si 4,500 lei (in total sub 14,000 lei mita), ultima suma fiind oferita in doua cazuri de parinti disperati, care au insistat luni in sir sa il recompenseze pe doctor, banii fiind folositi ulterior pentru organizarea unui Congres medical si editarea a doua Tratate de ortopedie si traumatologie pediatrica. Tribunalul Bucuresti a respins arestarea preventiva, deoarece anchetatorii nu l-au surprins in flagrant, solicitand sau primind mita, desi au incercat de doua ori pe durata a 60 zile (timp in care chirurgul a avut peste 450 consultatii si 50 operatii).
- Nu am conditionat niciodata actul medical. Am refuzat constant ceea ce toti pacientii si rudele acestora ofera in toate spitalele din tara. Daca acestia au lasat bani din proprie initiativa, deseori si fara stirea mea, i-am folosit pentru a cumpara mancare pentru cadrele medicale, care stateau alaturi de mine in operatii, peste program. In mod normal eu trebuia sa fiu activ de la 8 la 13 in fiecare zi, pe cand eu eram zilnic prezent la spital de la 6-7 dimineata pana la cel putin ora 17:00, deseori pana la miezul noptii. Trebuia sa fac in jur de 15 consultatii si 1-2 operatii pe saptamana, iar eu imi faceam norma lunea. Nu am facut medicina pentru bani si nu am cerut niciodata nimic de la nimeni. Ortopedia este viata mea! Ultimele 8 luni au fost un cosmar, pentru ca totul este ireal de nedrept. Insa chiar si in aceste momente de grea incercare, sa stiti ca nu regret decizia de a ramane in tara mea si de a-mi aduce contributia salvand mii de copii si aducand economii de milioane de euro Casei de Asigurari de Sanatate si romanilor operati, care altfel ar fi trebuit sa plateasca o parte din costurile cu spitalele din strainatate. Decizia de vineri a Tribunalului este o prima dovada ca adevarul iese la iveala si am incredere ca mi se va face dreptate atat mie, cat si tuturor doctorilor sau asistentelor, care pot fi acuzati in orice moment de luare de mita, declara prof. dr. Gheorghe Burnei.
Scandalul a izbucnit odata cu un articol publicat de CASA JURNALISTULUI, scris de catre o tanara de care aproape nimeni nu auzise pana atunci - Luiza Vasiliu. Aceasta, pare-se, se documentase un an intreg si o avea ca pion principal pe Emilia Iliescu, mama Amirei, care a declarat ca operatia efectuata de chirurg acum 18 ani (timp in care nu s-a plans niciodata) ar fi fost un experiment, acuzandu-l ca i-a ciumpavit fetita folosind tehnici neomologate si biovitroceramica. Cu 9 luni mai devreme, pe 6 aprilie 2016, Emilia Iliescu posta pe pagina ei de facebook multumiri catre fundatiile DARUIESTE ARIPI si DARUIESTE VIATA, precum si doamnelor Carmen Uscatu si Alina Vasea, cele care conduc aceste organizatii, pentru facilitarea unei vizite la un spital din Italia. Intamplator sau nu, este aceeasi DARUIESTE VIATA, unde doamna Monica Emanuela Althamer - secretarul de stat al ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu - este voluntar inca din 2011, sotul domniei sale, Althamer Liviu Emi, lucrand la DGA, institutie care l-a investigat pe chirurgul Burnei. Insa de ce s-ar amesteca Directia Generala Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne in mersul lucrurilor unui spital? Nici macar nu se afla in aria sa de jurisdictie, cunoscandu-se faptul ca DGA ancheteaza strict cazurile de coruptie ale angajatilor MAI - iar profesorul Burnei nu are nicio tangenta cu MAI. In presa au aparut dezvaluiri despre faptul ca cele doua ONG-uri sorosiste, atat de pornite impotriva chirurgului Burnei, primesc regulat comision pentru pacientii dusi la anumite clinici din afara tarii pe baza formularului E112. Insa, pana anul trecut, in comisia de aprobare a acestor formulare se afla chiar renumitul chirurg Burnei, care respingea toate cazurile care puteau fi operate in tara. Oare mai este greu de raspuns la intrebarea:
- Ce grup infractional a dat aceasta comanda politica de linsare a imaginii celui mai bun dar, iata, si cel mai incomod medic din tara??, se arata in comunicatul primit de la reprezentantul pe Comunicare al doctorului Burnei.

Sursa: bugetul.ro