Dermatita seboreica este o afectiune cutanata caracterizata prin cruste (scuame) albicioase, unsuroase sau uscate. Matreata si scuamele sunt, ambele, forme ale dermatitei seboreice. Nu este contagioasa. Sunt afectate tegumentele scalpului, sprancenelor, fruntii, fetei si ale santurilor nazale. De asemenea, mai poate fi localizata pe pielea din spatele urechilor, in canalul auditiv extern si pe tegumentul trunchiului, in special in dreptul sternului sau in pliurile cutanate. Vindecarea necesita ingrijirea adecvata a leziunilor si monitorizare starii generale si a evolutiei sub medicatie de catre un medic dermatolog.


Semne si simptome
Pe tegument apar cruste (scuame) albe, care se pot desprinde, ramanand niste pete rosiatice. Scuamele se fixeaza pe firele de par. Ele pot provoca prurit (mancarimi), dar leziunile sunt de obicei nedureroase, daca nu apar complicatii infectioase.

Cauze

Cauzele dermatitei seboreice sunt necunoscute.

Factori de risc

Printre factorii de risc se numara:
- stresul
- temperatura excesiv de calda si umeda sau temperatura rece si uscata
- spalarea rara cu sampon
- pielea grasa
- alte afectiuni cutanate, precum acneea rozacee, acneea vulgara sau psoriazisul
- obezitatea
- boala Parkinson
- folosirea de lotiuni care usuca pielea, ce contin alcool
- lipsa odihnei suficienta

Diagnostic

Pentru diagnostic este necesara observarea de catre bolnavi a simptomelor si efectuarea anamnezei si a examenului fizic de catre medicul pediatru sau dermatolog. In cazul copiilor, parintii sunt cei care trebuie sa observe afectiunea si sa o relateze medicului dermatolog sau pediatru.

Evolutie si complicatii

Complicatiile posibile includ:
- disconfort social (jena in public)
- infectie bacteriana secundara in zonele afectate

Dermatita seboreica este o afectiune cronica, dar este caracterizata prin lungi perioade de inactivitate. In timpul fazelor active, simptomele pot fi controlate cu tratament.

Tratament

Ingrijirea la domiciliu

Parintii sau copilul trebuie sa folosesca samponul pentru spalarea viguroasa a parului, zilnic. Samponul folosit nu este atat de important, precum modul in care frecati pielea capului. Crustele trebuie indepartate cu ajutorul unghiilor, in timp ce se spala cu sampon si trebuie frecat scalpul pentru celule putin 5 minute.

Tratament medicamentos

Pentru matreata in cantitate mica, se recomanda sampoane eliberate fara prescriptie medicala si lotiuni pentru lubriferea tegumentului. Pentru probleme severe se recomanda:
- sampoane ce contin gudron sau creme pentru scalp ce contin cortizon; pentru a putea aplica medicatia pe scalp, parul trebuie impartit in suvite si unguentul sau lotiunea trebuie aplicata viguros, prin frecare la nivelul pielii scalpului
- steroizi aplicati topic la nivelul altor zone afectate

Sfaturi

Nu exista restrictii din punct de vedere al activitatii. Activitatile in afara casei in timpul verii pot fi de folos. Nu se recomanda o dieta speciala. Trebuie sa evite alimentele care par sa inrautateasca situatia.
Este permis mersul la scoala sau la serviciu.

Consultul medical de specialitate

Este nevoie de un consult a unui medic specialist atunci cand apar simptome de dermatita seboreica sau atunci cand leziunile de dermatita seboreica au o secretie galbuie sub cruste sau scurgeri de puroi, ceea ce sugereaza o suprainfectie care necesita un tratament specializat.