MISCAREA DE REZISTENTA: Prof. dr. Bogdan Popescu: Doar intre 30% si 40% dintre pacientii cu accident vascular cerebral ajung in timp util la serviciile recuperare (Autoare: Magda Marincovici)
Doar intre 30% si 40% dintre pacientii afectati de accidentul vascular cerebral (AVC) ajung in timp util la serviciile de recuperare, a avertizat prof. dr. Bogdan O. Popescu, seful Clinicii Neurologie de la Spitalul Colentina, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, la workshop-ul Creierul - Stiinta, comunicare si afacerei sociale.
- Post-AVC recuperarea neurologica, primele sase luni sunt extrem de importante. Din pacate, capacitatea pentru a spitaliza acesti pacienti sau pentru a face recuperare neurologica in ambulatoriu nu este la nivelul necesitatilor. Este o realitate. Din pacate, cred ca doar undeva intre 30% si 40% dintre acesti pacienti ajung la timp la serviciile de recuperare. Si, atentie, creierul nu se repara cum se repara alte organe. Practic, aceasta recuperare, recastigarea functiei pierdute, a invaliditatii rezultate in urma unui AVC se face prin ceea ce noi numim neuroplasticitate, adica neuronii care au scapat incearca sa refaca o serie de conexiuni , astfel incat sa compenseze functia neuronilor pierduti. Asta inseamna ca, daca apare o paralizie, trebuie facute in permanenta exercitii cu membrele afectate pentru a stimula refacerea circuitelor. Pe partea de recuperare, ar fi un mare progres daca am reusi sa crestem capacitatea de recuperare si numarul specialistilor care sa se ocupe in echipa de acest proces complex, spune prof. dr. Bogdan Popescu.
La ora actuala, in tara noastra, AVC reprezinta o problema de sanatate majora, una dintre principalele cauze de deces si de invaliditate.
- Marea problema este ca o mare parte dintre pacienti decedeaza, iar o alta parte supravietuiesc, dar cu invaliditati , subliniaza prof. dr. Bogdan Popescu.

La orice varsta

- Practic, AVC-ul poate aparea la orice varsta. De curand, am condus o teza de doctorat cu AVC neonatal. Exista si asa ceva. Sigur, el este mai frecvent la populatia cu varsta inaintata. Incidenta lui creste cu varsta. Asta nu inseamna ca nu sunt cazuri de AVC si la 30 de ani, si la 40 de ani”, atrage atentia prof. dr. Bogdan Popescu.

Factori de risc

Specialistul insista asupra faptului ca, totusi, 80% dintre AVC-uri ar putea fi prevenite cu masuri simple de identificare si combatere a factorilor de risc. Este vorba de evitarea factorilor de risc cardiovasculari: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, multe afectiuni inflamatorii, obezitatea. Dar si fumatul, si sedentarismul, si stresul. Prof. dr. Bogdan Popescu insita si asupra componentei genetice:
- Exista, sigur o importanta a tabloului genetic al fiecaruia. Pana la urma, o boala rezulta dintr-o tendinta genetica de a face boala si dintr-o interactiune a omului cu mediul, asta inseamna inclusiv alimentatie, stres. Sunt oameni care sunt predispusi sa faca hipertensiune arteriala si, mai departe, sa faca AVC.

Campanie de preventie

In acest sens, prof. dr. Bogdan Popescu pledeaza pentru o strategie globala, constand in masuri de preventie la nivelul populatiei. In opinia specialistului, aceasta strategie consta in identificarea rapida a pacientilor hipertenesivi si tratarea lor, identificarea rapida a pacientilor cu diabet zaharat si tratarea lor, identificarea tututor acestor factori de risc si tratarea lor. Daca s-ar aplica la nivel de politica populationala aceste masuri, ele nu ar costa mai mult statul decat il costa acum ingrijirea pacientilor cu AVC. Cred ca ar fi foarte important sa avem o campanie de preventie, mai ales ca, daca ne referim la toti factorii enumerati - hipertensiune, diabet, obezitate etc. -, ei sunt factori de risc nu numai pentru AVC, dar si pentru infarctul miocardic care, la randul lui, face numeroase victime.