rfi.ro informeaza: SUA, invitat de onoare la defilarea de pe Champs Elysees (Autoare: Cristina Teaca)
14 iulie - Franta este in sarbatoare. Statele Unite sunt invitatul de onoare la traditionala defilare de pe Champs Elysees. Prin fata presedintelui american Donald Trump si a omologului francez Emmanuel Macron vor defila trupele americane si franceze. Parada militara se va deschide cu o evocare a Primului Razboi si debarcarea contingentului american la Saint Nazaire in 1917. Pentru prima parada militara de 14 iulie, presedintele Frantei il va avea alaturi pe omologul sau american Donald Trump. Dar, acesta acordare a onorului catre Statele Unite a fost realizata inainte de alegerile din noiembrie anul trecut. Defilarea terestra va fi efectiv deschisa de un detasament american, pentru a marca acest centenar. 145 de soldati ai armatei americane, de la marina la aviatie vor defila astazi. Printre acestia, locotenentul Collins, se declara foarte incantat ca este astazi aici. El spune ca este onorat ca a fost invitat sa participe. Acum 100 de ani, strabunicul sau fusese trimis in Franta cu un regiment de infanterie.
- Este formidabil, spune el, ca un secol mai tarziu, ca locotenent poate fi aici pentru a comemora razboiul la care strabunicul sau a participat.
Pe cerul parizian, patrula americana Thunderbirds va trece dupa cea a Frantei, urmata de doua avioane de vanatoare F22, care se afla periodic in misiuni in Europa. Marcat de intrarea in razboi a Statelor Unite, anul 1917, a inregistrat o turnura odata cu schimbarea armelor, sub-marinelor, primelor tancuri de asalt. Anul acesta, vor fi prezentate ultimele tehnologii in domeniu. In total 3 700 de militari, o suta de avioane si elicoptere vor defila cu ocazia zilei nationale a Frantei. Presedintele Emmanuel Macron va pronunta o scurta alocutiune de la tribuna prezidentiala instalata pe Champs-Elysees. Acesta a anuntat ieri ca bugetul Apararii va ajunge la 34,2 miliarde de euro in 2018, comparativ cu 32,7 miliarde alocate anul acesta. Tinta dorita de seful statului este alocarea a 2% din PIB apararii pana in 2025. In total 7.000 de militari francezi se afla in diverse zone de conflict din lume. Pe perioada defilarii, 11.000 de politisti si jandarmi se afla in alerta - Franta este in continuare in stare de urgenta. Statiile de metrou din jurul Champs Elysees vor fi inchise, nimeni nu poate parca masina in apropierea acestui perimetru, politia poate opri oricand lumea venita sa asiste la parada pentru a o legitima. Dronele sunt interzise pe perioada defilarii. Ziua se va incheia cu un spectacol de muzica - tema din acest an sunt Jocurile Olimpice si nu va lipsi traditionalul foc de artificii lansat de pe Turnul Eiffel. Francezii au zi libera astazi, nu lucreaza astfel ca parcurile si gradinile vor fi pline de petrecareti, la fel ca in toti anii.