Potrivit specialistului Iulia Belc, pe timpul verii, acestea sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate acute, atat in cazul persoanelor care au afectiuni ale coloanei vertebrale, cat si al celor care nu au un astfel de istoric medical.
Copiii, tinerii sau adultii se expun repetat la curentii reci produsi de geamurile deschise larg in masina sau in casa ori de aparatele de aer conditionat, iar acest lucru le acutizeaza afectiunile coloanei sau le provoaca contracturi musculare la nivelul spatelui. Potrivit dr. Iulia Belc, atat persoanele sanatoase, cat si cele care se confrunta frecvent cu dureri de spate e bine sa evite sa petreaca prea mult timp in incaperi cu temperaturi scazute sau curenti puternici de aer, scrie Ziarul Ring.
Multe din afectiunile coloanei vertebrale sunt amplificate de senzația de rece si cum, in lunile de vara, in majoritatea locurilor in care mergem - magazine, centre comerciale, locuri de servit masa, mall-uri - temperatura este mentinuta artificial cu cel putin zece grade Celsius sub valorile exterioare, corpul se resimte din plin, chiar daca in acele momente senzatia pe care o simte este cat se poate de placuta. Aerul rece este unul din factorii care vulnerabilizeaza coloana vertebrala, pe langa traumatism, deshidratare, postura corporala incorecta, lipsa de substante minerale sau de activitate fizica, a declarat dr. Iulia Belc.