Recent, a avut loc relansarea celei mai mari retele scolare eLearning din Romania, www.reteauaEDU.ro, reinventata si imbunatatita dupa 8 ani. In calitate de invitati speciali au participat prof. dr. Florin Colceag - cunoscut si drept Antrenorul de genii', alaturi de Nicolaie Constantinescu - arhitectul informational pentru comunitatea stiintifica Kosson.ro. Comunitatea scolara va dezvolta continuu un mediu virtual inovativ si interactiv prin promovarea unui invatamant de calitate, integrat intr-o societate europeana a cunoasterii.
Daca numele reteauaEDU.ro va suna atat de cunoscut, aceasta se datoreaza faptului ca platforma este prezenta in Romania inca din 2009, ajungand recent si in Republica Moldova. In prezent, este sustinuta de partenerul sau, eLearning&Software, prin resurse tehnice si know-how, insasi prin utilizarea platformei Moodle*, al carei reprezentant unic in Romania este.
Moodle (denumirea fiind un acronim pentru Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment - mediu de invatare structurat pe diverse module) este inca din 1999 platforma LMS open-source de eLearning, tradusa in peste 120 de limbi si utilizata de majoritatea institutiilor de invatamant cu programe de invatare online.
Relansarea inseamna un pas inainte facut de Moodle in Romania. Altfel spus, de acum inainte cine intra pe edu.moodle.ro este automat redirectionat catre reteauaEDU.ro. De ce este important? Cosmin Herman, in calitate de Business Development Manager la eLearning&Software ne raspunde: Acum 8 ani am adus Moodle pentru prima oara in Romania, promovandu-l in sistemul de invatamant, preuniversitar si universitar, public si privat.
Intre timp am primit numeroase cereri de personalizare a platformei pe nevoile fiecarei institutii de invatamant, astfel ca acum putem afirma ca am standardizat necesarul eLearning pentru mediul universitar si preuniversitar. Astazi, reteauaEDU.ro devine platforma oficiala de invatamant tip eLearning pentru sute de mii de elevi, studenti si profesori.
In prezent, in Romania au aderat deja la reteauaEDU.ro peste 700 licee, peste 14.000 liceeni, peste 700 profesori si peste 500 parinti. A spune ca platforma este pentru toata lumea ar fi o subestimare. Mai degraba, platforma ofera fiecarui utilizator sansa de a-si alege profilul si programele in functie de pregatirea, preferintele si pasiunile sale, punand un accent deosebit pe partea aplicativa. Prof. Dr. Florin Colceag considera acesta ca fiind beneficiul cel mai important al retelei: Desi am intalnit, pana acum, multe genii, niciodata nu am intalnit un elev sau student care sa nu fie bun la nimic. Degeaba iei un copil si incerci sa-l faci olimpic la matematica, daca lui ii place istoria sau literatura. Prin reteauaEDU.ro are acces la o multime de resurse care-i pot completa si perfectiona cunostintele, sustinandu-i educatia si formarea profesionala.
Intr-un fel, platforma este ca o serie de meditatii la care elevii se duc cu placere si care nu ii costa nimic, atat profesorii, cat si parintii putand observa rezultate concrete si evolutie constanta. Discutand despre munca necesara constructiei unei astfel de platforme, Nicolaie Constantinescu explica: Cu cat o platforma este mai accesibila, mai usor de utilizat pentru atatea categorii de varsta sau profesionale, pe atat de mare a fost efortul necesar pentru aducerea ei la forma in care o vedem astazi. Colectarea si crearea materialelor, adaptarea lor la nevoile a zeci de mii de utilizatori unici, reprezinta un efort, care implica expertiza multidisciplinara si aspiratiile celor care doresc un serviciu performant.
Pentru alinierea invatamantului romanesc la invatamantul european, reteauaEDU.ro va realiza, in parteneriat cu institutiile de invatamant din Romania, activitati scolare si extra scolare precum: postarea lectiilor / bibliografiei / temelor, evaluarea si autoevaluarea cunostintelor, crearea unor clase virtuale de colaborare intre licee, cursuri comune in clasa virtuala, organizarea de proiecte / concursuri / provocari intre licee, pregatirea pentru bacalaureat, precum si accesarea unor finantari cu fonduri nationale sau europene precum ROSE. Practic, realizand in mediul virtual acest schimb de experienta permanent intre institutiile de invatamant, se aduce un plus de valoare mediului educational romanesc, care adopta astfel instrumente moderne internationale de predare, invatare si evaluare.