Hipertensiunea arteriala (HTA), una dintre cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare, reprezinta o importanta problema de sanatate, cu o prevalenta in continua crestere.
Importanța diagnosticarii si tratarii acestei patologii rezida in preventia complicatiilor severe ce deriva din aceasta boala (accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficienta cardiaca, aritmii etc).
Pentru ca de cele mai multe ori HTA este diagnosticata tardiv, controlul periodic chiar si in absenta simptomelor ar putea preveni aparitia complicatiilor.
Fiind o afectiune silentioasa, pentru mult timp asimptomatica, Societatea Romana de Hipertensiune Arteriala lanseaza pe 17 mai (Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale), o campanie de informare si educare medicala pentru publicul general cu privire la hipertensiunea arteriala si riscurile acestei boli.
Scopul campaniei este cresterea nivelului de constientizare si informare cu privire la HTA in randul populatiei generale, abordand metodele de diagnosticare si de preventie. Obiectivele principale sunt cresterea numarului de persoane care isi masoara tensiunea arteriala regulat, a celor care adopta un stil de viata care sa previna aparitia hipertensiunii arteriale, precum si cresterea numarului de persoane cu hipertensiune arteriala controlata.
In acest context, se vor face testari gratuite pentru masurarea tensiunii arteriale si promovarea monitorizarii corecte si constante ale acesteia si, mai mult decat atat, persoanele interesate isi vor putea masura colesterolul si glicemia. Testarile gratuite vor avea loc pe 17 mai in trei orase din Romania â€" Bucuresti, Constanta si Focsani si au drept tinte identificarea pacientilor hipertensivi, necunoscuti anterior precum si a celor cunoscuti hipertensivi dar necontrolati.
In Bucuresti, campania se va desfasura in doua puncte- Spitalul Coltea si Piata Unirii, intre orele 9 si 18.00. Constantenii isi pot testa valorile tensionale in parcul Oleg Danovski intre orele 9 si 18.00, iar locuitorii din Focsani in Piata Unirii intre orele 9 si 16.00.
Depistarea cat mai precoce a acestei afectiuni, in stadii incipiente, cand impactul negativ al valorilor tensionale crescute inca nu si-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate â€" denumite organe tinta: inima, vase de sange, creier si rinchi, precum si instituirea unui tratament optim, poate stopa progresia catre bolile cardiovasculare clinic manifeste ce pot complica evolutia unui pacient hipertensiv prin infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta renala, etc. Pentru asigurarea unui control terapeutic optim, pacientul hipertensiv trebuie sa fie reevaluat periodic de catre medicul de familie, pentru a se putea urmari complianta si aderenÈ›a acestuia atat la tratamentul medicamentos cat si la masurile non-farmacologice, adesea ignorate de cei mai multi pacienÈ›i hipertensivi. Una din principalele cauze ale unui control terapeutic slab o reprezeinta tocmai aceasta non-complianta la tratamentul antihipertensiv, spune prof. dr. Maria DorobanÈ›u, Presedinte al Societatii de Hipertensiune Arteriala.
Potrivit celui mai recent studiu, in Romania aproximativ 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune arteriala, afectiune cardiovasculara care produce cele mai multe decese la nivel mondial.
Specialistii cardiologi trag un semnal de alarma si indeamna populatia sa ia masuri impotriva factorilor de risc ce declanseaza aceasta boala, fiind cunoscut faptul ca HTA influenteaza riscul cardiovascular independent de alti factori implicati.